Ez megint nem igaz!

Élvezettel olvasom kedvenc dezinformációs kiadványomat (Új Kéthetes), melyben az utóbbi időben mind több – bizonyára véletlen – tárgyi tévedés, “elírás” található, viszont ezen apróságok mellett a lakásomba hozza a kormánymegbízottat, a polgármestert, az alpolgármestert, szóval mindenkit, aki számít ma Oroszlányban.

Az átvilágításos anyaggal most nem foglalkoznék a legutóbbi számból, hiszen az már lerágott csont – egyelőre, azonban megdöbbenve veszem tudomásul, hogy süllyed a városi Alsó tó partfala (persze ez is át lett nevezve). A téma a legutóbbi testületi ülésen merült fel, s megint feldobja az előző városvezetés felelősségét, mivel a 2008-as kotrás során az iszapot a partoldalba töltötték, ami így évek múltán visszamosódott a tóba. Röviden ennyi lenne, tehát végül is 4 év után megint kellene egy kis karbantartás, s ez a téma nem is téma, már ha nem alkalmas arra, hogy ismét rúgjunk egyet a szocikon.

Már olyan régen volt? Négy éve? – merengek, s beütöm a Google keresőbe az “alsó tó oroszlány” szavakat. És láss csodát! A tavat nem 2008-ban kotorták, hanem 2007-ben, s a kitermelt iszap körülbelül harmadát nem a partfalaknál használták fel, hanem a sziget “áramvonalasítására”. A többit elszállították. Kíváncsivá tett a dolog, s megkerestem az egyik szakembert, aki tevőleges részese volt a beruházásnak – ő megerősítette, hogy az iszapot a szigetekhez használták fel, nem a partfalakba.

Hát, röviden ennyit az információáramlásról, meg a korrekt tájékoztatásról. (Alább a két “forrás” anyag.)

– Oroszlányban a várost kettészelő vízrendszer két nagyobb tóból, és az azokat összekötő csatornákból áll, majd a víz onnan Kecskéden keresztül folyik tovább az Által-érbe. Az úgynevezett alsó tavat 1988-ban tisztították ki utoljára, s mára a hordalék, s nem utolsó sorban a lakosság által belehordott szemét hatására helyzete tarthatatlanná vált.

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. fővállalkozásában második hónapja folyik a mintegy 45 milliós beruházás. Ennek keretében mintegy 21 ezer köbméter iszapot távolítanak el a mederből. Ebből a mennyiségből 6-9 ezer köbméter lágyiszapot a szigetek “áramvonalasítására” használnak fel, javítva így a víz áramlását. A befolyásnál hulladékfogót alakítanak ki, míg a kieresztő zsiliprendszert is teljesen felújítják és megerősítik a töltéseket. A beruházás befejezése november közepére várható.

Forrás: oroszlany.net 2007.08.14 (kedd)

– Három hónapos késéssel befejeződött az oroszlányi Alsó tó rehabilitációja. A meder jelenleg még üres, a feltöltést február utolsó napjaiban kezdik meg.

A várost kettészelő vízrendszer két nagyobb tóból, és az azokat összekötő csatornákból áll. A víz onnan Kecskéden keresztül folyik tovább, az Által-érbe. Az úgynevezett Alsó tavat 1988-ban tisztították ki utoljára. A hordalék, s nem utolsósorban a lakosság által belehordott szemét miatt egyre inkább hulladéklerakó hatását keltette. A tarthatatlan helyzetet fel kellett számolni.

Az város önkormányzata az 54 millió forintos rehabilitáció végrehajtására az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-vel kötött szerződést. A munkálatok szeptemberre csaknem befejeződtek, amikor kiderült, hogy a tóban három, eddig ismeretlen vízfeltörési pont -buzgár- van, ezeknél pedig partmegerősítésre van szükség. A városban olyan rémhíreket lehetett hallani, hogy a part közelében álló épület bele fog csúszni a mederbe.

Ilyen veszély nincs, tudtuk meg szakemberektől, de a tó Bánki Donát utcai partszakaszán elengedhetetlenné vált a rézsű kővel való megtámasztása. A fővállalkozó arra kérte a testületet, hogy a kiegészítő munkákra biztosítson további hétmillió forintot. Ennyiből fedezhető a háromszáz méteres szakasz geotextíliával történő borítása, megerősítése. A képviselő-testület alapos tájékozódás után úgy döntött: a pluszmunkákhoz biztosítja a szükséges pénzt. Ez viszont a befejezési határidő csúszását okozta.

A munkák során csaknem 21 ezer köbméter iszapot távolítottak el a mederből. Ebből a mennyiségből kilencezer köbméter lágyiszapot a szigetek “áramvonalasítására” használtak fel, 945 köbméter kő beépítésével megerősítették a kritikus részeket.

Forrás: nol.hu 2008.02.19

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Ez megint nem igaz! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Molnár István szerint:

    Városunk vezetése gondolom erre is úgy fog reagálni, ahogy mostanában szokott! Városunk első számú szakértője majd kijelenti, hogy erre is a választók kérték meg őket és valójában a város lakói akarták, hogy ezt állítsák. Ilyen kijelentések persze csak, akkor születnek, ha kiderült, hogy (finoman fogalmazva) valótlan állításokat fogalmaztak meg. Ők már tudják, hogy hazug “embert” előbb utol érik, mint a sánta kutyát, de egy egész várost hazugnak nevezni csak azért, hogy magukat tisztábbra mossák egy kicsit erős!
    Már csak az a kérdés, hogy meddig tűrik azt a város polgárai, hogy a nevükben hazudoznak!

Vélemény, hozzászólás?