Vége a Bányász Klubnak

Mint az közismert, az oroszlányi Bányász Klub végleges bezárása mellett döntöttek a működtető alapítvány kuratóriumi ülésén. Így megszűnt egy, a város bányászhagyományait ápoló kulturális bázis. A döntést kimondó ülésen a kuratóriumi tagok megszüntették az alapítvány ügyvezetőjének, Molnár Ferencnek a munkaviszonyát, aki negyedszázadon keresztül igazgatta az intézményt, és megbízták őt a bevételt hozó rendezvények felszámolásával, az elmaradt munkabérek, járulékok, közüzemi számlák törlesztésével.

Visszatekintő

2010. december 15.-én, szerdán tartotta évi utolsó Térségi Civil Fórumát az Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete a Művelődési Központban. A képviselő testületet Papp Péter alpolgármester képviselte, aki kiemelte: nagyon fontos a civil szervezetek szerepe a város életében, erősebb párbeszédre fog törekedni az új testület a civilekkel, és az Oroszlányi Televíziót is erre kérték. Elekes Lászlóné felvetette, hogy a Vért támogatásának megszűnése miatt nehéz helyzetbe került Bányász Klubot az önkormányzatnak mindenképpen támogatnia kellene, ebben többen egyetértettek.

„Mi lesz veled Bányász Klub? Gazdacsere? Helycsere? Kérdések és válaszok.” Ezt a címet kapta a Civil Fórum idei első ülése 2011-ben, melyen a civil szervezetek képviselői szép számmal megjelentek, amely azt bizonyította, a Bányász Klub sorsa érdekli a civileket. A január 26-án tartott fórum meghívott vendége Molnár Ferenc Béla, a Bányász Klub ügyvezetője volt, aki alapos, részletes prezentációban mutatta be a klub működését a kezdetektől máig, mesélt a klubban tevékenykedő összes csoportról. Az előadás után két képviselő is szót kért. Veilandics Béla (KDNP) azt hangsúlyozta, a képviselő-testületben teljes egyetértés van arról, hogy a Bányász Klub helyzetét megnyugtatóan rendezni kell. A szándék egyértelmű, de a város költségvetése rendkívül „feszített”, ezért a döntéshozók nehéz helyzetben vannak. Torma Lajos hozzászólásában csatlakozott Veilandics úrhoz, hozzátéve: soktényezős problémát kell orvosolniuk, hiszen a Vért helyzetének normalizálásával is csak rövidtávon oldódna meg a Bányász Klub anyagi helyzete, ezért a hosszú távú működtetés feltételeit ki kell dolgozni, meg kell teremteni.

Takács Károly polgármester 2011 februárjában, a képviselő-testület költségvetési vitájában kijelentette: a nehéz helyzetbe került Bányász Klub rehabilitálásától nem zárkózik el az önkormányzat (igaz, a költségvetésben erre a célra egyetlen fillért sem különítettek el).

Itt tartunk most: újabb üresen tátongó, zárt épülettel büszkélkedhet városunk.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?