Több milliós út a semmibe

Úgy látszik, hogy a helyi Fidesz vezetésre rendesen rájár a rúd mostanában. Nem elég, hogy a 2011-ben kezdett rágalomhadjárat minden egyes lufija kidurrant, de mára mindenki számára egyértelmű, hogy egy éven keresztül a közpénzből finanszírozott pártújság, a közpénzeket felemésztő helyi „birodalmi” televízió, és egy ugyancsak közpénzt pazarló részben köztisztviselő, részben médiamogul históriás is kevés ahhoz, hogy az elvakult Fidesz-hívőkön kívül állításaikat bárki is komolyan vegye.

Mindezek ellenére most újabb csúsztatások következményeit kell vállalnia a helyi vezetésnek.

Mint azt bizonyára mindenki hallhatta és olvashatta, a mintegy 25 milliónyi saját forrásból megkezdett beruházással kapcsolatosan sikerült újabb „kamu-cunamit” indítania Takács Károlynak és Czunyiné dr. Bertalan Juditnak. Az már önmagában is vicces, hogy a kormánypárt képviselői hatalmas csinnadrattával ünneplik, hogy egy városon kívüli beruházáshoz egyetlen EU forrásból származó petákot sem tudtak összekaparni. De az már szinte röhejes, ahogy a polgármester a még el sem kezdődő beruházási „nyitógálán” már magyarázkodni kényszerül egy egyszerű újságírói kérdés kapcsán. Történt ugyanis, hogy a roppant „felelős gondolkodású”, szilárd „erkölcsi alapokon álló”, szakmailag „megrendíthetetlen felkészültségű”, a grál-lovagok „becsületességével” rendelkező fideszes városvezetésnek csak az nem jött le 20 évnyi városirányításban való részvétel során, hogy egy beruházás előkészítésének vannak feltételei. Ilyenek például az adott fejlesztést alátámasztó megvalósíthatósági tanulmányok, amelyeket máskor olyan határozottan követelnek. De ide sorolható a fejlesztés feltételeinek számbavétele és maradéktalan biztosítása is. Fideszes városatyáink lendületét az sem törte meg, hogy az általuk nem „bitorolt” útszakasz magánkézben van, így a tulajdonosokkal minimum egyeztetni kellett volna. Akik egy riport tanulsága szerint az eljárásmódnak köszönhetően határozottan kijelentették, hogy a tárgyalások annak ellenére, hogy el sem kezdődtek, máris befejeződtek. Talán azt hitték a lenyúlásban komoly tapasztalatokkal rendelkezők, hogyha 3.000 milliárdot einstandolni lehetett, akkor nem okozhat gondot pár kilométernyi magántulajdon lenyúlása sem?

Több milliós út a semmibe

Több milliós út a semmibe

További érdekesség, hogy még a hivatalos anyagokban is folyamatosan csúsztat a polgármester az üggyel kapcsolatosan. Ugyanis aki csak a hivatalos előterjesztés anyagát ismeri, továbbá a birodalmi TV tudósítását látta és hallotta, az meg van róla győződve, hogy Vértessomló polgárai és a település képviselői oda és vissza vannak az örömtől, hogy Oroszlány város hozzájuk vág több millió forintnyi saját forrást. A kép azonban itt is mást mutat. Ugyanis az Internet korában nem kunszt roppant gyorsan utána járni az igazságnak. Az alábbi szövegrészlet egy vértessomlói testületi ülés jegyzőkönyvében olvasható:

Vértessomló Község Önkormányzat Képviselő-testülete megállapítja, hogy az Oroszlány 054 hrsz-ú, valamint a Vértessomló 084 és 086 hrsz-ú saját használatú utak nyomvonalán megvalósítandó útfejlesztés Vértessomló számára nem előnyös, mivel Vértessomlót nem hozza lényegesen közelebb Oroszlányhoz, továbbá forgalmat gerjeszt a Csákvári útról (8119 sz. út) Vértessomló irányába, ami ellentétes a település érdekeivel.” – Vagyis a nagy Nemzeti Együttműködés Rendszerében csak azokkal nem sikerült érdemben együttműködni, akik a témában érintettek voltak.

Ezek után már csak annyi kérdés maradt, hogy miért is kellett ennyire gyorsan, a feltételek teljes tisztázatlansága mellett is megkezdeni egy több tízmilliós beruházást? Vajon kinek és miért áll érdekében tűzön-vízen át is beleölni a milliókat egy ilyen problémákkal teletűzdelt, eleve megkérdőjelezhető eredményességű fejlesztésbe?

A választ az olvasóra bízom.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?