Színezd újra!

Lassan már csak az ég és a Haraszthegy nem lesz átfestve, átnevezve Oroszlányban, legalább is rögtön erre gondoltam, amikor elolvastam a víztorony felújításával kapcsolatos cikket a város weboldalán. A feltett látványterveket alaposan végignézve, azt hiszem, lesznek még ebből mémek tömegével. Mondom ezt annak ellenére, hogy színdinamikai szakember és fotóművész adta a nevét az új akcióhoz, aminek nem bevallott neve: Ne ismerj rá a városodra!

Nagyképűség lenne most kijelenteni, hogy az ipartörténetileg és városjelképileg is meghatározó objektum csak jelen színében jó, vagy valamilyen más színben, esetleg mintákkal díszítve. Ehhez a KÖZ szavát kellene kikérni – bár a vendégkönyvben véleményüket közzétevők többsége az eredeti, hagyományos megjelenést preferálja.
Amiért ez a kis írás született, az maga az eljárás, ahogyan az ügyet a hatalom kezeli. Ahogy írják: A látványtervekről október 19-ig várjuk a lakosság véleményét az oroszlany.hu honlap Vendégkönyvében.

Lefordítva: van pár terv, s úgyis az lesz, amit mi akarunk, de azért írhatsz véleményt. S hogy mire alapozom mindezt? Emlékeztetőül egy korábbi itt megjelent anyagból idéznék a város intézményeinek átnevezésével kapcsolatban: Ságvári Endre Általános Iskola tantestülete, tanulói és szülői szervezete Irinyi Jánost javasolta – ha már mindenképpen „átnevezni” kell, az iskola diákjai pedig ragaszkodtak az eddigi elnevezéshez, s lőn a bölcs képviselő-testületi döntés: Hunyadi Mátyás Általános Iskola lesz a neve.

A két középiskola alig pár hónapja kapta ezt a rendkívül szellemes és találó nevet a keresztségben, de mielőtt az állam elrekvirálja őket a várostól, a döntéshozók úgy gondolták, Oroszlány Város Gimnáziuma és Szakképző Iskolája kapjon újabb, méltóbb nevet. Az egy/két intézmény tantestülete a jelenlegi elnevezést preferálta, míg szülői munkaközössége, közalkalmazotti közössége, és diákönkormányzata Öveges József professzor nevét, akinek televíziós műsorain generációk nőttek fel. Nos, Ön eltalálta, mert egyik sem lesz. Nyert: Hamvas Béla.

A sportcsarnok esetében Lázás Mózes világosodott meg, amikor „Akác” csarnokra akarta elnevezni a kosarasok szentélyét. Ez aztán annyira megtetszett a jobboldali frakciónak, hogy végül csak a család külön, írásos kérésére volt hajlandó értelmet adni az „Akác”-nak, így lett végül a nemrég elhunyt Krajnyik „Akác” András kiváló kosarasunknak méltó emlék állítva.

A sporttelep elnevezésében ismét Lázár Mózes és Nagy Csaba ötlete lett a nyerő, s lett az objektum neve Chudik Lajos Sportlétesítmény, leverve másik négy javaslatot, de ugyanez lett a sorsa a volt Ságvári utcának is. Ebben az esetben – immár többedszer, de nem utoljára – Lázás Mózes nyert Havasi Mártonnal, megelőzve másik négy aspiránst.

Szent-Györgyi Albert Szakorvosi-és Ápolási Kft. lesz a rendelőintézetből, végül a legdilettánsabb, óvodásabb javaslattal zárjuk: városi uszoda. Ennek új neve – kérem nem röhögni! – Csobbanó Oroszlány Város Uszodája, s Ön ismét nyert! A javaslatot Lázár Mózes jegyzi egy személyben.

Szóval, csak fogalmazgassunk nyugodtan véleményeket.
Az eredmény – az előzmények ismeretében – lefutott.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Színezd újra! bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?