Öngól a város hálójában

Az október 30-ai ülésen a fideszes többség valószínűleg megszavazza az OSZE Labdarúgó Szakosztályának az évi 12 millió Ft-os önkormányzati támogatást. Felmerülhet a kérdés, hogy mi ezzel a probléma. Hát nem nagyszerű, hogy a város így támogatja a sportot? Sajnos a valós helyzet több mint vérlázító. Nézzük sorjában.

Előzmények

1. Valakik, akiknek semmi közük nem volt az OSZE-hoz (Oroszlányi Szabadidő Egyesület), de néhányuknak még a városhoz sem, a szeptemberi testületi ülésre írtak egy „koncepciót” arra vonatkozóan, hogyan kellene az OSZE Labdarúgó Szakosztályát működtetni, az utánpótlásképzést megszervezni. Konkrétan megnevezték kik legyenek az edzők, mennyi legyen a bérük, stb. A koncepció fedlapján valamiért az OBSK címerét használták, miközben az OSZE-ról írtak, miközben semmi közük nem volt az egyesülethez.

2.A „koncepció” megvalósításához a várostól évi 12 millió Ft támogatást kértek.

3. Az előterjesztés határozati javaslatában az szerepelt, hogy amennyiben az OSZE közgyűlése végrehajtja a megint másvalakik által készített Alapító okirat és SZMSZ módosításokat, a város adja az évi 12 milliót.

Összegezve

A politika belenyúlt egy civil szervezet működésébe, és gyakorlatilag megzsarolta, hogy a pénzért cserébe hajtsa végre az általa elképzelt módosításokat. És lőn, lezajlott a közgyűlés, és csodák csodája „Marco Polo” polgármester úr és Lázár Mózes „Phd” vezérigazgató úr is vezetőségi tag lett.

Mi a baj ezzel az egésszel?

1. Egy civil szervezet megkérdezése nélkül írtak koncepciót a civil szervezet működésének drasztikus átalakításáról olyanok, akiknek akkor még semmi közük nem volt az OSZE-hez.

2. Olyan célra (állítólag utánpótlás nevelés) akar évi 12 milliót adni a városvezetés, amire a saját pártjukból álló kormánynak köszönhetően a cégek társasági adójából elég komoly támogatást lehet szerezni! Ha például a felcsúti futballakadémia gond nélkül összeszedett 2,8 milliárdot, akkor az OSZE-nak sem okozhat gondot 12 millió Ft összegereblyézése. Hiszen a polgármester úr 4-5 unalomig ismert mantrájának egyike éppen arról szól, hogy milyen legendásan jó a városvezetés kapcsolata az oroszlányi cégekkel. Oroszlányon két egyesületnek is sikerült, de itt a közelben Kecskéden, Környén, Csákváron is tudtak utánpótlás nevelésre TAO-s pénzt szerezni, így a menedzserszemléletű városvezetés segítségével itt sem lehetne gond.

Ráadásul ha tényleg olyan remek ez a koncepció, és a koncepcióhoz a nevét adó Bozsik Péter is olyan kiváló hírnévnek örvend ahogy a polgármester mondja, végképp érthetetlen, miért nem a társasági adóból szerzik meg a pénzt, és miért a várost kell megpumpolni?

Pedig mintha azt is mondta volna a polgármester, hogy lehetőleg minden fejlesztéshez megkeresik a pályázati forrásokat. Na, hát ehhez meg sem kell keresni. Csak egy picit tenni kellene érte.
Ráadásul ez a támogatási összeg megegyezik a futballedzők bérével. Ilyen alapon az összes oroszlányi egyesület kérhetné az edzői díjak kifizetését, hiszen túlnyomórészt mindenki utánpótlás-neveléssel foglalkozik. És a többi sportágnak – a kosárlabda kivételével – nincs lehetősége TAO-s pénzek gyűjtésére.

3. Az oroszlányi sportegyesületek 2012-ben összesen nem kaptak ennyi támogatást! (19 egyesület 7,9 milliót kapott a focistákat is beleértve). Nem pofátlanság ez egy „picit”?

Ha tényleg van a városnak fölösleges 12 milliója, akkor inkább a 7,9 milliós alapot töltse fel vele, így sokkal-sokkal több gyermek sportolását támogathatná érdemben.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Öngól a város hálójában bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?