Örülünk a szénfillérnek

HerczogEdit„A Bizottság január végi határozata, elgördíti az akadályt a magyar bányászoknak járó támogatások kifizetése elől” – derül ki Joaquín Almunia versenyügyi biztos Herczog Edit EP-képviselő kérdésére adott friss válaszából. A szocialista energiapolitikus decemberben kezdeményezett találkozót a biztossal, illetve fordult kérdéssel az Európai Bizottsághoz, mivel évek óta késik a bányászoknak a szénfillér után járó támogatások kifizetése.

„Miközben a fogyasztók továbbra is fizetik a szénfillért, több milliárd forintnyi támogatás kifizetése késlekedik évek óta” – állította decemberben Herczog Edit, aki írásbeli kérdéssel fordult a Bizottsághoz az ügyben. Az Európai Tanács rendelete 2018-ig teszi lehetővé az ún. „szénfillér” beszedését, amelyet kizárólag a bányák veszteségének csökkentésére, illetve a fokozatos leépítéssel és bezárással kapcsolatos költségek rendezésére lehet felhasználni.

Almunia biztos válaszából kitűnik, hogy a magyar kormány csak 2012 novemberében jelentette be a Bizottságnál, hogy a Vértesi Erőmű márkushegyi bányájának bezárása miatt üzembezárási támogatást és a rendkívüli környezeti és társadalmi költségek fedezésére nyújtott támogatást is folyósítani kíván. A Bizottság ezt követően vizsgálta meg a támogatások jogszerűségét, hiszen a 2010-es Európai Tanácsi határozat értelmében azt kizárólag a bezárandó üzemekre, és csak a bezárással kapcsolatos költségekre fordíthatják.

Herczog Edit szerint a kormány súlyos hibát követett el, amikor – ellenben a többi tagállammal – két évet várt támogatási kérelem benyújtásával, hiszen vészesen lerövidült az az idő, amíg ki lehet fizetni a fogyasztóktól egyébként már beszedett szénfillért. A képviselő szeretné tudni, hogy mi volt a késlekedés szakmai indoka, hiszen a bányászok mára több tízmilliárd fortintra duzzadt jussa nem a költségvetésen tátongó Matolcsy-lyukak betömésére szolgál, hanem a dolgozókat illeti.

„Szakszervezeteknek és a szocialista pártnak árgus szemekkel kell őrködni afelett, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt a bányászok a teljes, nekik jogszerűen járó összeget megkapják” – fogalmazott Herczog a bizottsági válasz kapcsán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kapcsolódó támogatások lejárta után a fogyasztóktól sem szedhető majd be a szénfillér.

A bejegyzés kategóriája: EU Parlament, Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?