Önkormányzat-költségvetés

CsorteOroszlány képviselői leszavazták a tiszteletdíjuk csökkentésére vonatkozó javaslatot A Fidesz és az MSZP képviselői sem támogatták az oroszlányi képviselő-testület kedd esti ülésén, hogy 30 százalékkal csökkenjen a tiszteletdíjuk, és az összeg egy szegényeket segítő alapba kerüljön – tájékoztatta a polgármester szerdán az MTI-t. A fideszes Takács Károly közölte: az általa előterjesztett javaslatban lemondott a 2013-as polgármesteri jutalmáról is, és indítványozta, hogy ebből az összegből, valamint a képviselői tiszteletdíjak 30 százalékából származó, összesen 12 millió forintból hozzák létre az „Oroszlány szegényeinek” nevű programot.

A 12 fős képviselő-testület módosító indítványokkal, 10 igen szavazattal úgy döntött, hogy nincs szükség a szegényeket segítő alapra, azonban azt megszavazták, hogy a jutalmat nulla forinttal szerepeltessék a költségvetésben, és az összeget a polgármesteri keret sorára tegyék át, melyből civil szervezeteket lehet támogatni – ismertette Takács Károly. Oroszlány vezetője elgondolkodtatónak nevezte, hogy javaslatainak leszavazására együttműködött a Fidesz, az MSZP és a Jobbik. „Ez egy bizalmatlansági indítvány velem szemben. (…) Logikusan azonnal fel kellene állni, de ennek nem vagyok híve. Az ember megkezdett egy munkát, amit végig kell szolgálni” – mondta Takács Károly. A polgármester hozzátette: az elfogadott költségvetés szöveges részében viszont szerepel azon észrevétele, miszerint etikailag összeférhetetlen, hogy az önkormányzattól a képviselő-testület tagjai saját vállalkozásuk részére kapnak megbízást, ezért ezt a gyakorlatot a jövőben meg kívánja szüntetni. A politikus szerint érthetetlen a vele szembeni bizalmatlanság, mert a város sikeres, jól gazdálkodik és milliárdos fejlesztései vannak. Takács Károly elmondta, az állam átvállalja a szocialista ciklusban felhalmozott adósság ötven százalékát, mintegy 1 milliárd forintot.

Papp Péter alpolgármester, a polgári frakció vezetője az MTI-vel közölte: „a 22 év óta először az ellenzék támogatását is bíró költségvetés a polgármester háromhetes szabadsága alatt állt össze alpolgármesteri koordinációval. A feszültséget az ő rögtönzött módosító indítványai generálták, valószínűleg a költségvetési sorokban való tájékozatlansága miatt„. Az alpolgármester megjegyezte, hogy nem a szegényeknek szóló alap felállítása ellen szavazott a testület. Oroszlányban helyi rászorulók támogatására 550 millió forintos keret van, és a város a hátrányos helyzetűek életminőségének javítására összesen 170 milliós forintos pályázati összeget nyert el, melyhez önrészt biztosított a költségvetés.

Rajnai Gábor képviselő, korábbi MSZP-s polgármester az MTI megkeresésére érdekes érvelésnek nevezte a szegényekkel kapcsolatos alap létrehozását, mivel a polgármester a 2012-es jutalmát egy Oroszlányon kívüli szervezetnek ajánlotta fel. A képviselő úgy vélte, hogy a város szociális ellátórendszere átlagon felüli, a képviselő-testületnek ezzel kapcsolatban sincs szégyellnivalója, majd hozzátette: „Takács Károly úr közéleti megnyilvánulásai és ülésvezetési stílusa bőven hagy maga után kivetnivalót, nem csak ellenzéki szemszögből nézve„.

Az oroszlányi képviselő-testület 12 fős, a polgármester mellett hat mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek, 4 helyet az MSZP birtokol, a Jobbik egy képviselővel van jelen.

Forrás: MTI

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?