Remondis

RemondisAnnak ellenére, hogy csak a közelmúltban fogadták el a hulladéktörvényt, már legalább másfél, de inkább két éve tudni lehet, hogy 2014-től csak többségi önkormányzati, vagy állami tulajdonú cégek végezhetik a hulladékgyűjtési és kezelési tevékenységet.

Oroszlány menedzsment szemléletű városvezetésének, és különösen a géniusz polgármesternek, Takács Károlynak két éve lett volna arra, hogy kidolgozza azt a stratégiát, amely lehetővé teszi, hogy a város a lehető legolcsóbban szerezze meg a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyeket, és eszközöket.

Ehhez képest mit látunk? Takács Károly egy nappal a költségvetés elfogadása előtt, a Pénzügyi Bizottság ülésén kioszt egy papírlapot, amelyen 5 költségvetés módosító pont szerepel. Az 1. pont mindjárt egy 576 milliós hitel felvétele a Remondis 75%-ának megvásárlására.

Mire következtethetünk ebből: Takács úrnak, ennek a zseniális elmének minden idejét és gondolatát lefoglalta a folyamatos feljelentgetés és a vég nélküli autózgatás, így nem volt ideje a tényleg fontos ügyekre koncentrálni. Vagy ami rosszabb, mint az elmúlt két évben oly sokszor, most sem a város, hanem valaki más, jelen esetben egy külföldi tőkés érdekeit nézi.

Ne feledjük, hogy a Vért csődjénél az MVM érdekeit képviselte, ha rajta múlik a város a követeléseinek csak 10%-át kapja meg, a szakrendelő államosításakor a kormányt igyekezett maximálisan kiszolgálni – sajnos teljes sikerrel -, most pedig egy külföldi tulajdonosnak akar kedvezni.

A Remondis Zrt. valódi értéke meg sem közelíti a fenti összeget. Ugyanis az eszközein és az ingatlanán kívül más, a város számára értékes dologgal elvileg nem kellene rendelkeznie. Egy cég értékét ugyanis a vagyonán kívül számos egyéb dolog, pl. a tevékenységre vonatkozó jogosultságai, a piaca, a hosszú távú üzleti lehetőségei, stb. adják. A Remondis azonban mindezek közül jövőre semmivel nem fog rendelkezni, hiszen a törvényi változások miatt ezt a tevékenységet jelenlegi tulajdonosi struktúrájában a jövőben nem folytathatná, így a piacát sem kell tőle megvenni.

Ráadásul további értékcsökkentő tényező, hogy a hulladékkezelési tevékenységet jövő évtől kezdve csak nonprofit jelleggel lehet végezni, így egyáltalán nem mondható bombaüzletnek sem, és a vételi árat sem lehet majd kitermelni belőle. A rezsi-csökkentés miatt az eredményessége romlani fog.

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor tulajdonképpen semmi szükségünk nem lenne a cég megvásárlására, mert:

  • a hulladékelszállításhoz és kezeléshez szükséges eszközöket a város, illetve a város saját cége fenti árnál jóval olcsóbban be tudná szerezni, akár újonnan is
  • a Remondis telephelyére semmi szükség nincs, a város több hasznosítatlan önkormányzati épülettel, területtel rendelkezik, ahol a szemétszállító autókat, park és útkatbarbantartó gépeket tárolni lehet, illetve a dolgozók szociális blokkjait ki lehet alakítani (pl. sporttelep volt stadion épület, és az előtte elterülő hatalmas hasznosítatlan terület)
  • a „szeméttelep” eleve a város tulajdona.

Ami miatt mégis egyességre kell jutni a Remondis Oroszlány Zrt. tulajdonosaival, az nem más, mint a tevékenységhez szükséges engedély. A hulladéktörvény jövő évi életbelépése után az végezhet majd ilyen tevékenységet, aki többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban van, és 2012. június 30-án már megvolt erre az engedélye. Ez az egyetlen ok, ami miatt a város nem nyerő pozícióból tárgyalhat, hanem inkább vesztes pozícióból. És ezért van az, hogy nem mondhatjuk azt a Remondisnak, hogy ennyiért nem kell a cég, vigyétek el mindeneteket magatokkal, vagy adjátok sokkal olcsóbban.

A szomorú az, hogy van ennek a városnak egy saját cége, aminek a részére tavaly minden gond nélkül megkérhették volna ezt az engedélyt. De nem tették, és ennek a mulasztásnak az ára bizony súlyos százmilliókban lesz mérhető. Pedig ha megtették volna, akkor nem kellene mindenáron megvásárolnunk a Remondist, csak ha akarnánk, a legjobb áron.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Nemzetközi, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Remondis bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?