Euró árfolyam

arfolyam„Egykor és Ma” sorozatunk második részében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter „elhíresült” mondatait vesszük kicsit górcső alá. A „felelősen” gondolkodó és nyilatkozó miniszter 2009. februárjában fogalmazta meg magvas gondolatait az euró árfolyamának „szomorú” alakulása miatt.

Euró árfolyam egykor és ma

2009. február 3.

Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát – mondta a Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján. Az elmúlt két nap abból állt, hogy Gyurcsány Ferenc a bankárokkal és gazdasági szereplőkkel találkozott, miközben a forint árfolyama folyamatosan zuhant – emelte ki a politikus.

A magyar valuta gyengülésének újabb lendületet a rendkívüli parlamenti ülés adott. Ez azért történhetett, mert a piac még egyszer, reméljük utoljára, bizalmat szavazott a miniszterelnöknek. A bankok megvárták, mit mond Gyurcsány Ferenc, milyen kiutat ajánl a válságból, ám semmi olyat nem tudott ígérni, ami megnyugtatta volna a gazdasági szereplőket. A kormányfő méltatlan volt a piac bizalmára. Ennek következtében a forint még aznap délután esni kezdett – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Forrás: Fidesz.hu

2013. március 12.

Orbán Viktor kedd délelőtti, a kereskedelmi kamara évadnyitóján elmondott szavai tovább fokozták a Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése miatti piaci félelmeket. A szakértők szerint ez lehet az oka annak, hogy 305,5 forint fölé ment kedden az euró árfolyama. Orbán elmondta, hogy bár nem akar beleszólni a jegybank munkájába, alacsonyabb hitelkamatokat szeretne, és minél előbb rendezné a devizahitelesek ügyét, hogy utána aktívabb monetáris politika jöhessen. Ezt az elemzők úgy értelmezték, hogy a kormány gyengébb árfolyamot akar, aminek egyébként a mi esetünkben növekedési szempontból nincs sok értelme, viszont veszélyes.

A hét eleji forintgyengülés után kedden ismét kilenchavi mélypontra süllyedt a magyar pénz euróval szembeni értéke. Az uniós deviza árfolyama kedd délelőtt lépte át 305 forintos szintet, és délután, cikkünk megjelenésekor már 306 forint fölött járt. Jó eséllyel hatással volt a forint árfolyamának alakulására, hogy Orbán Viktor délelőtt egy konferencián a jelenleginél jóval alacsonyabb vállalati hitelkamatok szükségességéről beszélt.

Forrás: Index.hu

A bejegyzés kategóriája: Egykor és Ma, Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?