Hó káosz – ész káosz

hoviharAz Országos Rendőr-főkapitányság összesítése szerint országszerte mintegy 14 és félezer személyt, valamint közel négyezer járművet szabadítottak ki a hó fogságából az elmúlt napokban, s vasárnapra végre normalizálódott a helyzet. Ugyanakkor egyre többen a hatóságok felelősségét firtatták és firtatják, s azt kérdezik, Pintér Sándor miért csak péntek 11 órakor fújt riadót, nem lehetett volna megelőzni a káoszt? A belügyminiszter szerint ugyanakkor a mentésre induló egységek jelesre vizsgáztak. Arra a kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, Pintér azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot.

Az internetes közösség aztán beindult, mémek százai készültek, nem beszélve a 24, 36 órát a hó fogságában töltők személyes beszámolóiról, melyek nem igazán igazolják a hivatalos győzelmi jelentéseket, a katasztrófavédelem felkészültségét.

De nézzünk szét szűkebb hazánkban is. 14-én ugyebár elkezdett esni a hó, jött a szél, de miután Zala megyében már több mint 40 autó ütközött egymásnak, megyénkben a rendőrség csak arra kérte az útra kelőket, hogy: hogy legyenek körültekintők és türelmesek. Tartsanak nagyobb követési távolságot és az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét. Lehetőség szerint csak téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak és használják a biztonsági övet. Az autókban legyen elegendő üzemanyag, hólapát, takaró és meleg ital arra az esetre, ha elakadnának.

Aztán persze el is akadtak. Nem páran, sok százan. Erre már a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság is kapcsolt, és 14-én kelt határozatában: A rendkívüli időjárási körülmények miatt a bizottság közlekedési tilalmat rendel el Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya HVB-k illetékességi területén található valamennyi településen. Utasítja a rendőrséget, hogy a településekről kihajtani szándékozókat fordítsa vissza. Azonban eddigre már sok ezren voltak úton, készülve a hosszú hétvége örömeire.

A megyével összhangban Oroszlányban is összeült a védelmi bizottság, meghozva a megyeivel összhangban a saját határozatát, amit a város folyamatosan frissülő weboldalán is közzétett. Az ezt követő eseményeket mindenki megélte, nem kell részletezni, majd belefulladtunk a hóba, már csütörtök délután is alig lehetett megmozdulni a városban.

Eltelt szépen a 15-e, majd szombaton délelőtt jött a verőfényes napsütés, a csalóka melegedés, s talán ennek hatására döntött úgy a helyi Védelmi Bizottság, hogy délelőtt 10 óra magasságában közzéteszi: A Helyi Védelmi Bizottság feloldotta az útzárat Tatabánya (Környe) felé március 16-án a reggeli órákban. Tatabányánál az autópályára is fel lehet hajtani. A kecskédi és bokodi út megtisztítása is folyamatban van, a déli órákig megtörténik. A HVB óvatos közlekedést kér minden autóstól. (kép mellékelve)

Ezzel azonban csak az volt a baj, hogy az autósokat több helyen is visszafordították a rendőrök, nem beszélve arról, hogy a Környéről kivezető úton több kilométeres torlódás alakult ki. Tehát a mi kis bizottságunk úgy hozott határozatot és adott felelőtlenül zöld jelzést a polgároknak, hogy arról senkivel nem egyeztetett, nem konzultált – ahogyan azt már nem egyszer tapasztalhattuk más ügyekben.

További érdekesség, hogy ugyanebben az időben a sajtó egy másik tájékoztatót is megkapott: Bár egy nyomvonalon már járhatóak a Környére bevezető utak, a Helyi Védelmi Bizottság ara hívja fel mindenki figyelmét, hogy a közlekedési tilalomra vonatkozó határozat továbbra is érvényes. A bizottság nyomatékosan kéri, hogy senki ne induljon útnak, mert jelenleg is tart az utakon rekedt autók mentése és a közlekedők akadályozzák a munkálatokat, illetve több autós is az árokba csúszott.

A TATABÁNYAI JÁRÁSI HELYI VÉDELMI BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE!
A hóhelyzet miatt kialakult jelenlegi állapotban a legfontosabb az utak takarítása, megtisztítása, az elakadt járművek műszaki mentése. A Helyi Védelmi Bizottság felhívja mindenki figyelmét, hogy az útzár továbbra is érvényben van! A Katasztrófavédelem és a Rendőrség adhat, helyi szinten felmentést, az egyes érintett járművek vonatkozásában. Mindenkit megértünk, hogy haza szeretne jutni, de még egy kis türelmet kérünk!

Talán ennek hatására tűnt el 11 órára a félretájékoztató határozat Oroszlány honlapjáról, s került fel újra a közlekedési tilalomra való felhívás. (kép mellékelve)

vihar1 Vihar2

Tekintse meg a képeket eredeti méretben (Klikk!)

Mindenki láthatja, rendben mennek itt a dolgok, mindenki a helyén van. A zemberek érdekében.

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Hó káosz – ész káosz bejegyzéshez 8 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?