Összevonás minden áron

Indulatoktól sem mentes megbeszélésre került sor Oroszlányban. A városi érdekegyeztető tanács egyetlen napirendi pontot tárgyalt, a Szakorvosi Rendelőintézet egyes szakfeladatainak átszervezése címmel. Persze ez az érdekegyeztetés nem mostanában volt, hanem 2004-ben. Azóta nagyot változott a világ, legalább is, ha a két középiskola átszervezésének menetére figyelünk.

Mint az a város weboldalán olvasható: Jenei András, az önkormányzati érdekegyeztető tanács elnöke elmondta: pozitívum, hogy a város vállalja a középiskolák fenntartását, az átszervezést szükségessé tévő okokat nem lehet vitatni. Hogy milyen okokra gondolt Jenei úr nem tudjuk, bár a hangfelvételből annyi kiderül: A gimnázium tantestületének javaslata – itt dolgozik Jenei úr -, az Eötvös középiskola olvadjon be az ő intézményükbe. Ellenvélemény nem kapott teret, így a dolog lefutottnak tekinthető.

Az ügyben egyébként készült egy szakértői vélemény is, mely minden lehetséges átszervezési módozatot elemez. Ennek vezetői összefoglalójából idézünk: A szakértői vizsgálat Oroszlány város két középiskolára terjedt ki, nevezetesen a Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola, valamint az Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola működtetésére. A két intézmény finanszírozása a törvényi minimum környékén történik. A Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola jobb helyzetben van a tanuló összetétel és a finanszírozás szempontjából is. Itt a fenntartói finanszírozás lehetővé tesz az alacsony osztálylétszámok ellenére sok csoportbontást. Az intézmény kínálat rendkívül sokféle. Ennek ellenére alig tér el a kötelező fenntartói finanszírozás időkeretétől. A pedagógusok a munkaközösség-vezetői teendőket és felügyeleti tevékenységek egy részét is finanszírozás nélkül látják el. Sokféle választási lehetőséget kínál. Az Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola a rendelkezésre álló a kötelező órán túli órakereteiket főleg csoportbontásokra használják, tanórán kívüli foglalkozások és egyéni foglalkozás szinte alig fordulnak elő. Napközi, tanulószoba nincs. Az Eötvös iskolában intézményi étkeztetés sem folyik, érdemes lenne a kialakult helyi szokást megvizsgálni, ugyanis a tanuló összetételt figyelembe véve sok ingyenes és kedvezményes étkező lenne. Két takarító takarít. A fenntartó közmunkásokkal próbál segíteni.

Mindkét intézményben alacsonyak az osztály és csoportlétszámok. Ezek emelése gazdaságossági szempontból feltétlen szükséges. Mivel a tanuló létszám demográfiai okok és tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt is csökkenő, az osztály és csoportlétszámok emelése álláshelyek megszűnésével járhat. Vannak az intézményekben betöltetlen álláshelyek is, tehát az álláshely csökkenés, nem feltétlen jár elbocsátással. A hároméves szakképzés is az álláshely szám csökkenés irányába viszi az intézményt. Fontos továbbá a párhuzamosságok kiszűrése, a szakképzési szerkezet módosítása lányok számára szakmák tanítása, a tanműhelyi képzés mellett/helyett a külső képzőhelyek felkutatása, a hároméves szakképzés beindítása, további nyitás a felsőfokú képzések irányában.

A nyolcosztályos gimnáziumi képzés a tehetséggondozás színtere lehet. Kérdés van-e annyi tehetséges, Oroszlányban tanulni vágyó tanuló amennyi a gazdaságos működtetéshez kellene? A jelentkezők száma eléri-e legalább az átlaglétszámot? S ha eléri, vállalja-e a város, hogy a nyolcadik évfolyam után 4 évig tovább finanszírozza a négyosztályos képzésbe történő átlépés után tovább fogyatkozó nyolcosztályos gimnáziumi képzését. Mérlegelendő, hogy áldoz-e a város plusz pénzt a nyolcosztályos képzésre, amely tanulókat von el az általános iskoláktól és plusz kiadást eredményez az 5-8. évfolyamon a gimnáziumi képzés működtetésével. (Ez 6-7 pedagógus álláshely plusz finanszírozást jelent a városnak.) Várospolitikai szempontból ez fontos kérdés lehet.

Az intézményekben további megtakarítások az osztály és csoportlétszámok növelésével, a gazdálkodás módjának megváltoztatásával, az intézmények összevonásával látszik elérhetőnek. Az intézmények összevonásával azonban érdemes kivárni a közoktatási rendszer változását, legalább 2013-at, amikorra remélhetőleg minden pontosan kiszámíthatóvá válik.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?