A reményvesztett választó

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján az éppen 2 éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent Fidesz-KDNP tábora, miközben számottevően növekedett a választani nem tudó vagy nem akaró szavazók aránya. A Fidesz-KDNP támogatottsága ezzel 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent. Az elmúlt két év során az MSZP táborának mérete folyamatosan ingadozott, majd fél éve kis mértékben nőtt; a Jobbiké a kezdeti növekedés után lényegében stagnál, az LMP támogatottsága pedig változatlanul a parlamenti küszöb körül alakul.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján májusban folytatódtak azok a trendek, amelyek az utóbbi hónapokat, tágabb értelemben pedig a választások óta eltelt 2 évet jellemzik. Ezek közül a legmarkánsabb, hogy folyamatosan csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora és ezzel párhuzamosan nő a bizonytalanoké, azaz a kormánypártokból kiábrándult szavazók jelentős része nem talál magának másik pártot a jelenlegi kínálatból, így inkább passzivitásba vonul. Ezzel párhuzamosan az MSZP halvány emelkedése is megfigyelhető az utóbbi fél évben. Összességében a 2010-es választások óta, sőt már az előtte lévő években sem fordult elő az, ami 2012 májusában megfigyelhető: a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazótábora lényegében egy szinten áll. Eközben a Jobbik a 2010-es választások után eleinte érzékelhető mértékben növekedett, majd az elmúlt fél évben kisebb ingadozások mellett ezen a magasabb szinten lényegében stagnál. Az LMP az egész időszak alatt az 5%-os parlamenti bejutási határ körül mozgott.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül áprilisi 21%-ról májusban 16%-ra csökkent, míg a szocialista párté 13%-ról 15%-ra nőtt. Eközben a pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya 45%-ról 49%-ra nőtt. A pártválasztók körében is lényegében azonos a két nagyobb párt támogatottsága, hiszen az egy százalékpontos különbség a statisztikai hibahatáron belül van. A FIDESZ-KDNP támogatottsága a pártválasztók körében áprilisról májusra 39%-ról 32%-ra esett vissza, eközben az MSZP-é 25%-ról 31%-ra nőtt.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 9% után májusban 11%-on áll, míg a pártválasztók között az előző havi kiugróan alacsony 16%-ról 21%-ra nőtt. Az LMP a teljes népességen belül az elmúlt egy hónapban változatlanul 5%-ot kapna, a pártválasztók körében pedig az áprilisi 10% után 11%-on áll. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 3%-ról 2%-ra, a pártválasztók körében 6%-ról 4%-ra módosult – áll a TÁRKI jelentésében.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

A reményvesztett választó bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?