Beszámítható városvezetők

Vágó Gábor (LMP) szerint a jövő évi büdzsé a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság költségvetése lesz. Úgy fogalmazott: „kiszámítható gazdaságpolitika csak beszámítható vezetőkkel” képzelhető el, és ebben teljesen igaza van.


De, hogy ne csak a költségvetésről beszéljünk a beszámíthatósággal kapcsolatban, íme az utóbbi időszak két híre:

Csaknem totális internet-korlátozást léptetett életbe nemrégiben Becsyné dr. Szabó Márta gyulai címzetes főjegyző a városháza több mint száz dolgozójánál. Tiszta középkor – olvasható a Népszabadság online oldalán. Minden úgy kezdődött, hogy a gyulai városháza gépeit kiszolgáló szerverről néhány hónappal ezelőtt letiltották az ellenzékinek tartott honlapok elérhetőségét – tudta meg a Népszava több, egymástól független forrásból. Mindannyian a gyulai önkormányzatnál dolgoznak, vagy közvetlen rokonaik keresik ott a kenyerüket. Nevüket, érthető okok miatt, nem vállalták. A letiltott médiumok közé tartozott elmondásuk szerint az Index.hu, az Origo.hu, a Nol.hu, a Nepszava.hu, a 168ora.hu, a Hvg.hu és a Magyarnarancs.hu. Az nem derült ki, hogy ezeket a portálokat kik és milyen szempontrendszer szerint ítélték „ellenzékinek”, s tiltották le elérhetőségüket. Ez volt az első lépés, amelyet az idén június közepén követett a második.

Becsyné dr. Szabó Márta (aki körösztanyja Görgényi Ernő fideszes polgármesternek) jegyzői utasításában az olvasható: „a munkaidő elvárható kitöltésének ellenőrzése során megállapítottam, hogy a dolgozók nagy része esetenként több órát tölt munkakörébe nem tartozó tevékenységgel.” Ezért utasításba adta, hogy „azon munkakörök kivételével, melyekhez tartozó feladataellátás során elengedhetetlen az internet használata, minden számítógépről letiltásra kerül az internet.” A rendelkezés csupán egy kiskaput hagy. Eszerint „kijelölésre kerül a képviselői irodában egy internethasználatot biztosító számítógép, mely továbbra is lehetőséget ad az esetleges feladatellátáshoz szükséges internet használatára.” Hogy ezek után ki él a felkínált lehetőséggel, igen kérdéses. Főként azután, hogy a jegyző kért minden osztályvezetőt, hogy beosztottjaikkal írassák alá utasítását.”

De van ennél jobb is:

116 ügyet tártak fel és ezek alapján 77 feljelentést tettek Miskolcon a szocialisták különböző visszaélések kapcsán. Mindezekről Simon Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A képviselő – többek között – arról is beszámolt, hogy a közelmúltban, mintegy másfél hónapja „néhány villanyszerelő úr megjelent az önkormányzati cégeknél, volt, amikor nem is hétvégén, hanem hétköznap és hazaküldték a dolgozókat, mondván, hogy itt komoly villanyszerelési munka fog folyni. Azt kérték az irodában mindenkitől, hogy a számítógépeket hagyják bekapcsolva, hiszen megfelelő vírusirtásnak és egyéb dolgoknak kell bekövetkeznie”- számolt be a politikus, aki szerint ezt követően futótűzként terjedt el a városban, hogy az önkormányzati cégek számítógépeire kémprogramokat telepítettek, ami a levelezéseket, de még a billentyűk leütését is jelenti. Igaz, Simon nem jelentette ki a műsorban, hogy ténylegesen kémprogramokat telepítettek, de elmondta, hogy a megfélemlítés eredménye egy vidéki városban – pláne egy olyanban, mint Miskolc, ahol nem egyszerű munkához jutni -, hogy akinek van egy megbízható állása, ahol általában fizetést is kap, az inkább nem tiltakozik vehemensen.

Na, ezt most aztán emészthetik a „zemberek”!

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?