(Be)etetés

szemetNem lesz szemétdíjemelés, jelentette ki Takács Károly polgármester, s ez nagyon jó hír. De a hirtelen rámtörő öröm mellett az a bizonyos kisördög is elkezdett bennem rögtön motoszkálni. Az elmúlt időszakban volt rá példa, hogy az állam – mint jó gazda – elvett tőlünk valamit, megtörtént a beetetés, hogy milyen jó lesz nekünk, aztán – NEM lett olyan nagyon jó. Gondoljon a kedves olvasó a teljesen felújított iskolarendszerünk átszervezésére, vagy a Rendelőintézet elvételére – amire aztán mégis adunk havonta 1 millió forintot, hogy rendesen működjön az addig jól prosperáló labor.

Szóval – a szemétügynél maradva -, annyit azért szögezzünk le: 600 milliót elköltöttünk egy olyan cég 75 %-ának a megvásárlására, ami 300 milliót sem ért. Csak az idén 100-200 millió megy el az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Zrt. (OKÖ) veszteségeinek csökkentésére. Egyébként ennyi volt Oroszlány éves adósságszolgálata, magyarán hiába engedték el az adósságunkat, a zseniális fideszes vezetésnek köszönhetően semmivel sem lesz több pénzünk, sőt! Ráadásul megint a mi forrásainkból bővül a lerakó, amit 4 év alatt ismét telehordanak a környező települések szemetével, és utána megint a mi pénzünkön kell új lerakót építeni, hogy aztán megint telehordhassák mások szemetével, amit ráadásul meg sem fizetnek, mert rezsicsökkentés van.

De szemétdíjemelés az nem lesz! Pedig egy 10%-os emelés csak kb. 2.500-3.000 Ft pluszköltség lenne évente háztartásonként. Így viszont egyedül az oroszlányiaknak kell megfizetni az OKÖ veszteségeit, így egy oroszlányi háztartásra évi 12.500-25.000 Ft veszteség jut, amit a városnak kell kifizetni!

A fentiekkel kapcsolatban megkérdeztük Lazók Zoltánt, a település Szolgáltató Zrt-jének egykori vezérigazgatóját, aki indul Oroszlány polgármesteri székéért az őszi önkormányzati választáson.

Mint elmondta, nyilvános az a jelentés, ami az önkormányzat megbízásából készült az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. gazdálkodásáról. Ebben feketén-fehéren megállapítást nyert:

A Társaság szervezett gazdálkodást folytat. A jogi környezet változásának két hatását azonban a Társaság a működésében lekövetni nem képes. A lakossági szolgáltatási díjak csökkentésére a nyereséges működés részben adott tartalékot, de az elmaradt díj nagyságrendjéhez (kb. 70 MFt) csak további költségszűkítéssel, indokolt szakmai kiadások visszaszorításával tudott alkalmazkodni. Visszafogta a beruházási beszerzéseit, a pénztartalékait kímélte. A lerakási járulék kigazdálkodására nem képes, különösen annak dinamikus emelkedése miatt. A Társaság így jelenleg csak veszteséget tud tervezni, már 2013-ban is.

Az Oroszlányi hulladéklerakó szabad kapacitásainak kimerülése miatt a hulladéklerakó bővítéséig rendkívüli költségei merülnek fel, amely a 2014-es évet tovább terheli. Rendkívüli költségfegyelem mellett is a 2014-es év veszteségét közel 100 MFt-ban becsültük. Ennek elkerülésére legalább 15 %-os díjemelésre lenne 2015-től szükség, és a további években is csak akkor lehet a veszteség elkerülését biztosítani, ha 2016-tól ismételten lehetősége lesz legalább 5%-os lakossági díjemelésre. A veszteség elkerüléséhez arra is szükség van, hogy minden további tevékenységre el lehessen érni 5%-os díjemelést, beleértve az önkormányzat által megrendelt park- és közterület-fenntartást, útfenntartást. Ha ezt nem lehet tartani, a veszteségek tovább fognak nőni.

A fentiekből mindenki számára nyilvánvalóvá vált – fogalmazott Lazók Zoltán –, hogy a rezsicsökkentésnek semmilyen alapja nincs, hiszen az OKÖ Zrt. esetében már a 10%-os csökkentés is csődközeli helyzetbe juttatta a céget. Továbbá sajnos a képviselő-testület baloldali frakciójának teljes mértékben igaza volt, amikor tavaly szinte könyörgött a fideszes városvezetésnek, hogy ne vásárolják meg a Remondist, mert azzal többszázmilliós kárt okoznak a városnak. Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy kidobunk százmilliókat az ablakon, és a hulladékelszállításért végül egy polgárdi cégnek fogunk fizetni – fogalmazott a gazdasági és műszaki szakember.

Lazók Zoltán polgármesterjelölt azt is hangsúlyozta: sürgős teendőink vannak, mert a veszteségünk napról-napra nő. Arányos teherviselést kell megvalósítani a közreműködő önkormányzatok részéről lakosságarányosan, valamint felül kell vizsgálni a Vertikál-OKÖ szerződést. (Miért is nem indulhatott a közbeszerzésen az OKÖ ZRT? Miért is vettük meg a Remondist, ha nem indulhatott?) Át kell alakítani a hulladékválogató rendszert. (Nedves-száraz hulladék külön gyűjtése.) Meg kell építeni a hulladékválogatót, a kiválogatott alapanyagok eladási-átadási szerződéseit pedig felül kell vizsgálni.

Felhívjuk Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő figyelmét, hogy a kialakított szerencsétlen helyzet kezeléséhez állami pénzeket rendeljenek hozzá. Pályázati lehetőséget kell találni a válogatómű beruházás megvalósításához, a deficit csökkentése érdekében, és ezt a válogatóművet saját beruházásban kell megépíteni miáltal jelentősen csökkenthetjük a hiányt nem beszélve 40-45 új munkahely teremtéséről – nyilatkozta Lazók Zoltán.

A bejegyzés kategóriája: Kistérség, Komárom-Esztergom megye, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

(Be)etetés bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?