Ez megint nem igaz!

Élvezettel olvasom kedvenc dezinformációs kiadványomat (Új Kéthetes), melyben az utóbbi időben mind több – bizonyára véletlen – tárgyi tévedés, „elírás” található, viszont ezen apróságok mellett a lakásomba hozza a kormánymegbízottat, a polgármestert, az alpolgármestert, szóval mindenkit, aki számít ma Oroszlányban.

Az átvilágításos anyaggal most nem foglalkoznék a legutóbbi számból, hiszen az már lerágott csont – egyelőre, azonban megdöbbenve veszem tudomásul, hogy süllyed a városi Alsó tó partfala (persze ez is át lett nevezve). A téma a legutóbbi testületi ülésen merült fel, s megint feldobja az előző városvezetés felelősségét, mivel a 2008-as kotrás során az iszapot a partoldalba töltötték, ami így évek múltán visszamosódott a tóba. Röviden ennyi lenne, tehát végül is 4 év után megint kellene egy kis karbantartás, s ez a téma nem is téma, már ha nem alkalmas arra, hogy ismét rúgjunk egyet a szocikon.

Már olyan régen volt? Négy éve? – merengek, s beütöm a Google keresőbe az „alsó tó oroszlány” szavakat. És láss csodát! A tavat nem 2008-ban kotorták, hanem 2007-ben, s a kitermelt iszap körülbelül harmadát nem a partfalaknál használták fel, hanem a sziget „áramvonalasítására”. A többit elszállították. Kíváncsivá tett a dolog, s megkerestem az egyik szakembert, aki tevőleges részese volt a beruházásnak – ő megerősítette, hogy az iszapot a szigetekhez használták fel, nem a partfalakba.

Hát, röviden ennyit az információáramlásról, meg a korrekt tájékoztatásról. (Alább a két „forrás” anyag.)

– Oroszlányban a várost kettészelő vízrendszer két nagyobb tóból, és az azokat összekötő csatornákból áll, majd a víz onnan Kecskéden keresztül folyik tovább az Által-érbe. Az úgynevezett alsó tavat 1988-ban tisztították ki utoljára, s mára a hordalék, s nem utolsó sorban a lakosság által belehordott szemét hatására helyzete tarthatatlanná vált.

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. fővállalkozásában második hónapja folyik a mintegy 45 milliós beruházás. Ennek keretében mintegy 21 ezer köbméter iszapot távolítanak el a mederből. Ebből a mennyiségből 6-9 ezer köbméter lágyiszapot a szigetek „áramvonalasítására” használnak fel, javítva így a víz áramlását. A befolyásnál hulladékfogót alakítanak ki, míg a kieresztő zsiliprendszert is teljesen felújítják és megerősítik a töltéseket. A beruházás befejezése november közepére várható.

Forrás: oroszlany.net 2007.08.14 (kedd)

– Három hónapos késéssel befejeződött az oroszlányi Alsó tó rehabilitációja. A meder jelenleg még üres, a feltöltést február utolsó napjaiban kezdik meg.

A várost kettészelő vízrendszer két nagyobb tóból, és az azokat összekötő csatornákból áll. A víz onnan Kecskéden keresztül folyik tovább, az Által-érbe. Az úgynevezett Alsó tavat 1988-ban tisztították ki utoljára. A hordalék, s nem utolsósorban a lakosság által belehordott szemét miatt egyre inkább hulladéklerakó hatását keltette. A tarthatatlan helyzetet fel kellett számolni.

Az város önkormányzata az 54 millió forintos rehabilitáció végrehajtására az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-vel kötött szerződést. A munkálatok szeptemberre csaknem befejeződtek, amikor kiderült, hogy a tóban három, eddig ismeretlen vízfeltörési pont -buzgár- van, ezeknél pedig partmegerősítésre van szükség. A városban olyan rémhíreket lehetett hallani, hogy a part közelében álló épület bele fog csúszni a mederbe.

Ilyen veszély nincs, tudtuk meg szakemberektől, de a tó Bánki Donát utcai partszakaszán elengedhetetlenné vált a rézsű kővel való megtámasztása. A fővállalkozó arra kérte a testületet, hogy a kiegészítő munkákra biztosítson további hétmillió forintot. Ennyiből fedezhető a háromszáz méteres szakasz geotextíliával történő borítása, megerősítése. A képviselő-testület alapos tájékozódás után úgy döntött: a pluszmunkákhoz biztosítja a szükséges pénzt. Ez viszont a befejezési határidő csúszását okozta.

A munkák során csaknem 21 ezer köbméter iszapot távolítottak el a mederből. Ebből a mennyiségből kilencezer köbméter lágyiszapot a szigetek „áramvonalasítására” használtak fel, 945 köbméter kő beépítésével megerősítették a kritikus részeket.

Forrás: nol.hu 2008.02.19

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Ez megint nem igaz! bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?