Félmilliárdos hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a megyei főügyészség Oroszlány elmúlt 12 évi gazdálkodása miatt, miután a polgármester több korábbi ügyben is feljelentést tett – közölte a város fideszes vezetése. A feljelentés szerint az előző vezetés alatt százmilliós károk érhették az önkormányzatot egy uszoda felújítása, egy lakópark építése és a kommunikációs kábelrendszer értékesítése során is.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást Oroszlány önkormányzatnál a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség – közölte vasárnap a Hír TV. A televízió szerint a nyomozást Takács Károly fideszes oroszlányi polgármester feljelentése után rendelte el pénteken a megyei főügyészség. A hatóságok az önkormányzat elmúlt 12 évi gazdálkodásában kutatnak visszaélések után. Vasvári Erika, a város sajtóreferense az MTI megkeresésére vasárnap azt mondta, hogy egy vizsgálat félmilliárd forintos veszteséget tárt fel. A felkért könyvvizsgáló társaság százötven oldalas jelentésben összegezte a polgármesteri hivatal és az Oroszlányi Szolgáltató (OSZ) Zrt. elmúlt tizenkét évének vagyongazdálkodását. A jelentés szerint becsülhetően legalább félmilliárd forintos veszteség érte a várost különböző gazdasági ügyletek során – állította a sajtóreferens.

A gyanú szerint a város kommunikációs kábelrendszerét nem piaci áron értékesítették, amivel akár 180 milliós kár érhette Oroszlányt. A városi uszoda felújítása svájci frank alapú lízingkonstrukcióban valósult meg, ami a vizsgálat szerint 123 milliós többletkiadással járt, egy lakópark építése pedig csaknem százmillió forintos vagyonvesztést jelenthetett.

A város hitelállománya az időszak során 300 millió forintról 2,6 milliárd forintra nőtt – állítja a referens. Az átvilágítás ugyanakkor megállapította, hogy város eszközállománya 2,1 milliárdról 10,4 milliárd forintra nőtt, az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. üzemi eredményei pedig a piaci 8-12 százalék helyett 9-18 százalékosak voltak.

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye, MSZP, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?