Armageddon Esztergomban

Október 3-a Esztergom életében nem csak a 2 évvel ezelőtti polgármester-választás miatt lesz emlékezetes, hanem azért is, mert az a 400 millió forint, amelyet a Magyar Állam az átvett intézmények miatt ma inkasszált, fizetésképtelenné tette a várost. Mint ahogy arra Tétényi Éva független polgármester már többször felhívta a figyelmet, azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség, ami meg is történt. Csak éppen ellenkező előjellel, mint ahogy arra Esztergomnak szüksége lett volna. Az állam ugyanis Matolcsy György miniszter ígéretéhez híven az önkormányzat elszámolási számláját terhelte meg, azaz a település számláján lévő 400 milliós hiány kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatfinanszírozás nem történhet meg.

Az önkormányzat nagyobb bevételre csak jövő március közepén, az adóbefizetések idején számíthat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy október 3-tól az átmeneti segélyeket, – amely a kiskorú gyermekeket nevelők részére nyújt azonnali segítséget (körülbelül 150 fő) – nem kapják kézhez. Az ugyancsak kiskorú gyermeket nevelők részére a gyerekek étkeztetési díjára sincs fedezet, ami kb. 120 családot érint súlyosan. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok pedig (580 fő) nem kaphatják meg az Erzsébet utalványukat mindaddig, amíg a kormány nem lép. Ugyancsak nem tudja ebben a helyzetben tovább fizetni a város a több mint 600 lakásbérlő és azokkal élők közüzemi költségeit, valamint az önkormányzati lakásokkal érintett társasházakban a közös költségeket, ami további 1000 főt jóval meghaladó esztergomi lakos közműszolgáltatásból való kizárását jelenti. Így előfordulhat, hogy télen nem lesz fűtés, víz és áram ezekben az ingatlanokban.

Minden esztergomit (közel 30 000 fő) érint a városüzemeltetési költségek fedezethiánya. Esős, havas időben nem tudja a város fizetni a csapadékvíz-átemelők áramdíját, nem jut pénz a nyílt árkok tisztítására, és a csapadékelvezető csatornák karbantartására sem. Ez a város alacsony fekvésű területein 5000 embert érinthet az időjárástól függően. Esztergom teljes lakossága újra megtapasztalhatja, milyen az, ha nincs közvilágítás, hiszen ezek a költségek is az önkormányzat büdzséjéből fizetendőek. A kézi hulladékgyűjtők ürítésének elmaradása folytán pedig szeméthegyek képződnek hamarosan a városban. A hideg, csapadékos idő beköszöntével a közlekedés nem csak az amúgy is rossz állapotban lévő közutak, hanem a síkosság-mentesítés elmaradása miatt is járhatatlanná válnak. Így gyakorlatilag az egész közlekedés megbénulhat a városban. Sajnos a legkisebbeket is érinti a fizetésképtelenség, mivel az önkormányzat ebben a helyzetben nem tudja elvégeztetni az óvodák fűtési rendszerének karbantartását, így az 1175 óvodás korú gyermek közel fele hidegben kell hogy töltse majd a napot.

A forráshiány a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közül az eb rendészeti feladatok ellátását (kóbor kutyák befogása, ellátása) is veszélyezteti, ezek mellett már eltörpül, hogy a képviselők tiszteletdíját sem tudja a város a következő időszakban kifizetni. A pénzhiány miatt a legnagyobb hitelező banknak járó kamat sem kerülhetett kifizetésre, ezért annak késedelmi pótléka tovább növeli a város több mint 20 milliárdos, kötvényből származó adósságállományát.

Most a Kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal. A helyzet megoldása nem tűr további halasztást. Az elmúlt időszakban a független polgármester számtalan kísérletet tett arra, hogy a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és azonnal tárgyalást kezdeményezzenek a kormányzattal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó. A 2/3-os szavazati fölényben lévő, Meggyes Tamás fémjelezte frakció egy újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését sem támogatta, így fordulhatott elő, hogy az önkormányzat kötelező feladatellátása veszélybe került, Esztergom működésképtelenné vált.

Tétényi Éva
Esztergom, Esztergom-kertváros
és Pilisszentlélek polgármestere

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?