Alkalmas – nem alkalmas

Abban a kommunizmusnak keresztelt szocializmusban a haza védelme minden állampolgárban szent kötelességként tudatosult. Jóllehet akkor sem volt kolbászból a kerítés. Mégis sokan visszasírják ma a viszonylagos biztonságot, kiszámíthatóságot, mintha valamivel jobban érezhetőnek tűnt volna az emberi méltóság, a munka megbecsülése, az emberközpontúság. Persze nem működött tökéletesen egyetlen „gépezet” sem. Itt van például a sorkatonai szolgálat megszervezése.

Ha valaminek nagy hagyományai alakultak ki, akkor az a férfiak katonaságával kapcsolatban biztonsággal állítható. Faluhelyen nem is számított igazi férfinak, aki nem volt katona. Sokak szerint a katonai szolgálat tette férfivá a fiatalembereket, sőt a nyámnyila alak az esetek többségében erőteljes, önálló, életrevaló, önmaga után rendet rakó, beágyazni, takarítani is tudó, családalapításra alkalmas, a társadalomnak hasznos tagjává vált. Hogyan is? Úgy, hogy viszonylag jelentős ideig nagy megpróbáltatásoknak volt kitéve hol értelmes, hol értelmetlen feladatok végrehajtására kényszerítve. Legendák születtek, életre szóló élményekké szépültek a gyűrődések. Persze közben azért többé-kevésbé megtanulta kezelni a katona a haditechnikát, igazi harcos lett vagy nem.

Csakhogy az egész bonyolult folyamat a sorozással kezdődött, amikor egy nagyon nagy szakértelemmel megáldott zsűri mondta ki az ítéletet az állami oktatásban és családi nevelésben idáig elért szerencsétlen felett: alkalmas vagy nem alkalmas. Az nem számított annyira, hogy mi van a páciens fejében, leginkább csak a seregben való, többféle szakterületen történő alkalmazhatóság tekintetében. Újonckiképzés alatt még az sem.

Tipikus kiválasztási módszerek alakultak:

– Emberek! Van maguk között gépészmérnök?
A jelentkező baleknak:
– Na fiam! Ugorjon rá a hathengeresre, azt szidolozza ki!

Ez volt ugye a WC takarításra kijelölés. Mit kijelölés? Parancs!
És még sok ilyen.

A fizikai alkalmasság, az igen! Number One! Testi épség, vérnyomás jó, aranyér nincs, szeme van, füle van, orra van, azaz alkalmas. Kellett a létszám, így aztán sokszor az is alkalmas, aki nem alkalmas főleg az egyszerű ember, aki nem volt elég találékony, ügyes vagy nem rendelkezett semmilyen kapcsolattal, összeköttetéssel . Rongy ember az, aki nem alkalmas vagy alkalmatlanság látszatát kelti, esetleg kibúvót keres.

Érdekes módon mégis előfordultak kivételek! Ezek egy része legális, például családapák már a sorozáskor, társadalmilag fontos munkahely, funkció betöltése, stb. Ám ez nem lehetett köztudott, nem illett róla beszélni, talán nem is volt tanácsos (esetleg seggbe rúgták volna – kiemelés az alpolgármestertől, lásd. OTV október 29-i adása), csak egymás között sugdolóztak az emberek. Pletykák szóltak róla, hogy egyesek megúszták, létszámfelettiek lettek, félrerakták a kiegen a kartonját, esetleg egészségügyi alkalmatlanságot mímelt. Az is előfordult – már a vége felé –, hogy vallási meggyőződésre hivatkozással megtagadták a fegyveres szolgálatot és akkor más megoldást kerestek számára. Minden kivétel között a legfelháborítóbbnak az tűnt – főleg így utólag –, hogy sok estben mondvacsinált ürügyekkel pont azoknak a fejeseknek a gyerekei lettek felmentve, akik az igét hirdették a tisztességről, becsületről, a hazaszeretetről.

Azt hittem, hittük ez a világ 89-ben megszűnt, új lesz, jobb lesz. Nem lesznek az alkalmatlanok alkalmasak és fordítva, nem lesznek dilettáns zsűrik és nem szúrnak ki velünk legalább akkor, amikor pedig legjobb tudásunk szerint igyekeznénk, nem lesz titkolózás. A sorkatonai szolgálat valóban megszűnt, de a módszerek …
Az emberek 2010-ben is azt hitték, hogy a fiúk majd fényes szeleket fújnak, de ebből csak lufik lettek meg átkeresztelések, sok nyíl, ami inkább visszafelé mutat, mint előre. Ma azt akarja minősíteni a hatalom, hogy alkalmas vagyok-e a szavazásra vagy sem. Ha nem vagyok elég lelkes, ha nem tudom elérni, hogy regisztráltassam magam, akkor nem. Akkor sem, ha nincs elég sütnivalóm, ha nem tudom belátni, hogy mi a nemzet érdeke, hogy melyik az az egyedüli felkent csoportosulás, amely az országot meg tudja védeni a nemzetközi tőke aljas szorításaitól és csak akkor megyek szavazni, ha lecsókolbászt meg savanyúságot osztogatnak és arra szavazok, aki limuzinnal visz el a szavazófülkéhez. Ma azt akarja a hatalom, hogy alkalmas legyek értelmetlen intézkedések elfogadására, sokszor már hülyeségnek tűnő szándékainak követésére, nyilvánvaló hazugságaink elviselésére. Ma arra költi a közpénzt a 2/3, hogy belássam: az EU nem fenékig tejföl, az ájemef meg egyenesen az ördögtől való. „A médija nem arra született, hogy az emberek tisztán lássanak, hanem az uralkodó érdemeit zengjék. Az önkormányzatiságot is meg köll szüntetni, mer aki nem tudja okosan terelgetni a jószágot, attú el köll venni és a fődet is annak adni, aki …” – ezt nem tudom miért! El kellene fogadnom – először is persze az elfogadhatatlan alaptörvényt az asztallal meg a Kerényiféle marhaságokkal együtt – az alapjogaim csorbítására szolgáló trükköket, az oktatás és egészségügy elbaltázását, hazánk becsületének eljátszását és még ezernyi mást, mostanság leginkább a választási törvény módosítását.

Az én saját, belső zsűrim szerint erre alkalmatlan vagyok!


Magyarázatok

Kommunizmus: Szitokszó, valamikor elképzelt társadalmi rendszer, ami sohasem valósult meg.

Szocializmus: Közösségi társadalom, legszívesebben a történelmünkből – egyesek szerint – kitörlendő időszak, a hatalom szerint mind bűnözőkből állt, kivéve, aki átállt.

Katona: Háború esetén bevethető, kiképzett és eszközökkel felszerelt élőerő, ma fizetett díszpinty, na nem mindegyik.

KIEG: Megyei szinteken létrehozott katonai szervező szervezet – Megyei Kiegészítő Parancsnokság –, amely a hadköteles állampolgárok adatait gyűjtötte, kezelte, intézte őket, kivéve, amikor szolgálatot teljesítettek. Mostanság Kubatov Központoknak neveznénk.

Ájemef: Helyesen IMF. Olyan pénzalap, amelyikkel nem érdemes komolyan tárgyalni, de lehet rá hivatkozni.

Médija: Helyesen média. Népi csujjogatóba való gyűjtőnév, amely ma már többségében azokat az eszközöket foglalja magába, amelyek a „zemberek” félrevezetését szolgálják. tisztelet a kivételeknek.

Kategória: Magyarország | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?