Először vetni kell…

Két éve folyamatosan tűrjük Takács polgármester és Papp alpolgármester hazug kirohanásait, melyek szerint a menedzser szemléletű új városvezetés a korábbi felelőtlen gazdálkodásnak köszönhetően mérhetetlen nagyságú adóssághalmaz örököltek, de Önök nemcsak hogy új hiteleket nem vesznek fel, hanem a rettenetes örökséget is becsületesen törlesztik.

Meg ne haragudjanak, de ez minden elemében mérhetetlen és rendkívül aljas, pofátlan hazugság!

Ugye kedves Takács Károly és Papp Péter, Önök nem csak az előző önkormányzatok által felvett hitelek, kibocsátott kötvények utáni adósságszolgálatot örökölték, hanem azt az Ipari Parkot is, ahonnan évről-évre egyre több adó folyik be, amiből aztán Önök olyan jól gazdálkodhatnak. Ezenfelül felújított óvodákat, iskolákat, jól felszerelt szakorvosi rendelőt, ápolási intézetet, korszerű szennyvíztelepet, jól prosperáló önkormányzati céget, stb. is örököltek.

Tegyük hozzá, hogy Önök még semmit nem tettek a sok szövegelésen kívül az Ipari Park fejlődéséért, így a bevételek növekedése sem az Önök érdeme, hanem az előző 12 év megfeszített munkájának és bölcs előrelátásának gyümölcse. Szeretnénk Önöket arról az alapvető összefüggésről felvilágosítani, hogy előbb be kell fektetni ahhoz, hogy később szedhessük annak hasznait. Önöket az a nagy szerencse érte, hogy mások elvetették a magot, és hosszú évekig gondozták a növénykét, Önök pedig szüretelhetnek, arathatnak. Persze a betakarítás előtt nem ártana gondolkodni, hogy mit és hogyan kellene újból elültetni, gondozni, ápolni, hogy az Önök után jövőknek is legyen mit learatni…

Azért, hogy ne mondhassák, hogy csak a levegőbe beszélünk, nézzük szépen sorjában a dolgokat. Ha hiszik, ha nem az elmúlt 12 évben a hiteleket a döntéshozók bizony nem hobbiból, vagy úri passzióból vették fel. A valóság az, hogy a hiteleket azért kellett felvenni, hogy megteremtsük az anyagi alapját, önerejét azoknak a hosszabb távon beérő fejlesztéseknek, beruházásoknak, amik nélkül a város jelenleg kilátástalan helyzetben lenne.

A hiteleket sosem működésre, mindig csak beruházásokra, pályázati önerő biztosítására fordítottuk, kizárólag olyan fejlesztésekre melyek a mai napig működő, fenntartható és indokolt rendszereket, intézményeket hoztak létre. Sosem elrugaszkodott, túlzó méretű és funkciójú beruházásokról volt szó, inkább a lépésről-lépésre történő haladás feltételeinek megteremtéséről. Ennek köszönhető, hogy Önök egy milliárdos saját bevétellel rendelkező önkormányzatot, felújított, korszerű, gazdaságosabban működtethető városi intézményrendszert, oktatási, egészségügyi, rekreációs helyszíneket és intézményeket vehettek át elődjeiktől.

Ezen megalapozó fejlesztések, infrastrukturális és szolgáltatási beruházások nélkül bizony Önök sem lennének abban a kényelmes helyzetben, hogy az ipari parki adóbevételekből és önkormányzati adóbevételekből (ki tudja meddig maradhatnak még helyben…) tartalékkal és biztonsággal finanszírozhatják városunk működését, és a fejlesztésekhez szükséges önerőt hitelek nélkül biztosíthatják! Nézzük is végig miért volt szükség a hitelfelvételekre, kötvénykibocsátásra:

1998-ban a szénbányászat folyamatos leépülése miatt rendkívül nehéz helyzetbe került a szinte kizárólag a szénbányászatra épült város, Oroszlányt Nyugat-Magyarország leendő Ózdjaként emlegették. Emellett az Önkormányzatban patthelyzet alakult ki, a fideszes polgármester mellé mszp-s többségű testület került. Minden adott volt a teljes összeomláshoz, ehhez képest a Képviselő-testületben a politikai nézetkülönbségek ellenére példátlan összefogás alakult ki a város megmentése érdekében.

Az Önkormányzat Ipari Park koncepciót alkotott (területvásárlások, infrastruktúrafejlesztés), de mivel nem volt pénz, mindent csak hitelből lehetett megoldani. Ugyanakkor a város hitelt se kaphatott akkora bajban volt, ezért kellett a Gazdaságfejlesztési Kht-t létrehozni! Ezután már adtak hitelt, mert látták a bankok, hogy a városnak van stratégiája, és hosszú távon lesz majd komoly bevétele is.

2000-re a város útjai annyira leromlottak, hogy a város és az Ipari Park fejlesztése érdekében hatalmas, 500 milliós útfelújítási programot kellett megvalósítani (Számolják ki ennek mai értékét). Mivel a városnak bevétele még nem volt, ezt kötvénykibocsátásból kellett finanszírozni. Aztán beindult az Ipari Park fejlődése, de tudtuk, hogy érdemi adóbevételek csak 2009 végétől lesznek. Bár pénzünk még mindig nem volt, viszont így már merhettünk további átgondolt fejlesztésekben gondolkodni, és azokhoz hitelt felvenni! Ugyanis tudható volt, hogy mire fizetni kell, a törlesztés már nem fog problémát okozni.

2001-2002-ben a városvezetésnek sikerült kormányzati támogatást szerezni a szakrendelő felújításához, de az önrészt csak hitelből tudtuk biztosítani. 2003-ban az Ipari Park továbbfejlődéséhez új, modern szennyvíz tisztító telepre volt szükség, de mivel a városnak még mindig nem volt pénze, a több száz milliós állami támogatás mellé a szintén több százmilliós önrészhez megint hitel kellett (kb. 70% támogatás). Nem mellesleg a város saját cége az OSz Zrt is óriási fejlesztésekbe (félmilliárdos nagyságrend, fele pályázat fele önerő) kezdett, emellett a kétezres években a teljes távhővagyont megszerezte.

Az iskolák felújítására 2006-2009 között 500 milliós pályázati pénzek mellé további 500 millió önerőt tettünk. A Brunszvik Óvodára és a Táncsics úti óvodára összesen 100 milliót költöttünk. A város egyetlen bölcsődéjének felújítására közel 70 milliót nyertünk, de a kivitelezés már az önök feladata volt.

A sportlétesítmények nagy részét is felújítottuk (ezekre sajnos nem volt pályázat, de itt már látható volt, hogy 3-4 év múlva milliárdos bevételeink lesznek). 2006-tól további út, közterület felújítások (300 millióért, fele pályázati pénz, de az önrész itt is hitelből).

Önök szerint ezeket a lehetőségeket hagyni kellett volna elveszni?

A korábbi 12 évben 2,5 milliárd hitelfelvétel mellett 6 milliárddal növeltük a város vagyonát és a hitelekből megvalósított átgondolt fejlesztéseknek köszönhető a jelenlegi mintegy 1,6 milliárdos, de továbbra is folyamatosan növekvő adóbevétel évente növekvő mértékben.

Önök tehát 2010-re egy, felújított, korszerű, energiatakarékos intézményekkel, és egyre növekvő bevételekkel rendelkező, jól működő és nagyon jó kilátások elé néző várost vehettek át. Mivel jórészt 2008-tól jártak le az ipari parki cégek adókedvezményei, a milliárdos bevételek már az Önök ölébe hullottak. Az évi 300 milliós adósságszolgálat mellé évi 500 millió adóbevétel növekedést kaptak. 2010 óta folyamatosan nő a bevétel, de vagyonnövekmény nincs, sőt!

Hol a pénz?

Nemhogy vagyonnövekmény nincs, hanem idén elveszítettük a milliárdos értékű szakrendelőnket és ápolási intézetünket, a 120 milliós bankbetéttel együtt. A jövő évtől kezdve másoknak hoz hasznot a rendkívül korszerű szennyvíztelepünk. Tudjuk persze, hogy a városé marad a tulajdon, de a hasznait más szedi majd. Oroszlány tehát befektetett, de a hozam másé lesz… Sajnos egyre bizonytalanabb a szintén milliárdos értékű városi cégnek, az OSz Zrt-nek a jövője is.

Önök eddig az elmúlt 12 évben létrehozott javakat és lehetőségeket bizony csak herdálták. Elherdálták a város egészségügyi vagyonát, elherdálják a város korszerűen felújított, folyamatosan fejlesztett oktatási intézményi vagyon hasznosításának lehetőségét, elherdálják Közép-Európa egyik legkorszerűbb szennyvíztelepét. A jelenlegi nagy adóbevételeket nem a jövőt megalapozó fejlesztésekre, hanem átgondolatlan és előkészítetlen, vagy teljesen értelmetlen és fenntarthatatlan dolgokra (strand szakmaiatlan felújítása, sgraffitók részleges helyreállítása, somlói út koncepciótlan megépítése, nagyméretű műfüves focipálya) fordítják.

Talán még nincs veszve minden, elég volt a szájtépésből, itt az idő nekiállni érdemben dolgozni!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Először vetni kell… bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?