Bajnai percről percre

Bár öt órára volt meghirdetve a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon oroszlányi lakossági fóruma december harmadik napján, ennek ellenére már három óra után megkezdődött az élet az eseménynek helyet biztosító művelődési központ környékén.

Sőt, már a napot megelőzően is szórólapokon tiltakozott az egyik politikai csoport az illusztris vendég látogatása ellen, így nem csoda, hogy a városban ritkán tapasztalt erőkkel vonult fel a rendőrség. Az egyenruhások mellett civil nyomozók is voltak szép számban, s – bár láthatatlanul – a készenléti rendőrség egyik egysége is készenlétben állt az esetleges rendbontás megelőzésére.

A főtéren Jobbik szimpatizánsok gyülekeztek mintegy másfél tucatnyian, a szép számban jelen lévő televíziós stábok nagy örömére – legalább volt mit felvenni. Négy órakor aztán felgyorsultak az események: kihangosított autójával megérkezett a város egyik legismertebb jobbikos figurája, aki katonai gyakorlóruhában, símaszkkal a fején, hurokra vetett kötéllel a kezében, „nem felejtünk”, „népnyúzók”, és egyéb hangzatos szólamokat kiabálva, sőt, még egy Petőfi verset is idézve érkezett a jobbikos csoporthoz, ahol egy rögtönzött performanszot is filmezhettek, fotózhattak a sajtó munkatársai.

Fából ácsolt stilizált akasztófa, papírból kivágott liba, „Persona non grata” felirat és egy Bajnainak szánt, táblára írt rigmus voltak a díszletek, kiegészítve a már említett hurkos kötéllel, s annak gazdájával, aki addigra – két nyomozó hangsúlyos kérésének eleget téve – megszabadult az arcát takaró símaszktól.

Negyed öt után pár perccel megérkezett a fórum vendégét szállító autó. Bajnai Gordon nem a hátsó bejáraton ment be a művelődési központba, ragaszkodott ahhoz, hogy a főbejáraton érkezzen és távozzon. S jól döntött: egy-két bekiabáláson kívül nem történt incidens, mint a fórumot megelőző sajtótájékoztatón sem, amiről az MTI tudósítója számolt be.

Többen is megpróbáltak hívatlanul bejutni a színházterembe, de ezen a napon jól működött a rendezők szűrője, így öt óra után pár perccel nagy taps kíséretében konferálhatta színpadra az est házigazdája, Metzger Gyula Magyarország volt miniszterelnökét, Bajnai Gordont.

A politikus előadásában kiemelte: a Fidesz kétéves kormányzása következtében az ország romokban van, amit 2014-ben helyre kell állítani. A skandináv és német mintát érdemes követni, ahol 15 éves távra határozták meg a politika szereplői közösen a fő csapásirányt, és ettől nagymértékben nem tértek el. Ennek köszönhető, hogy a német gazdaság a válság alatt is képes volt növekedni. Jó lenne, ha Magyarországon hasonlóan lehetne ezt csinálni, azonban épp a regnáló párt szakított meg minden érdemi egyeztetést. Megbeszéléseket csak az általa létrehozott fantomszervezetekkel folytat, aminek tudjuk mi az eredménye.

Bajnai szerint rossz volt az a gyakorlat, ami eddig Magyarországon a kormányváltások alkalmával megvalósult. Ha valaki hatalomra került, akkor mindent elsöpört mérlegelés nélkül, amit az elődje hagyott rá. Szerinte a szükséges döntéseket, és a jövőben elvégzendő feladatokat három csoportra kell osztani. Az egyik csoport a stop csoport. Ebbe azok a döntések tartoznak, melyeket azonnal meg kell változtatni, azok a gyakorlatok melyek a társadalomra és a demokráciára kimondottan károsak. A másik csoportba azok a döntések, határozatok tartoznak, melyeket folytatni kell, hiszen hasznosak az országnak. Sajnos ebből van mostanában a legkevesebb. A harmadik csoportba pedig azok a lépések tartoznak, amelyekkel a jelenlegi állapotot meg lehet szüntetni és helyre lehet állítani a károkat, amit a Fidesz-KDNP ámokfutása okozott.

Az előadó kitért arra is, hogy a választási összefogásnak programalapon kell történnie, és a fejlődés érdekében hosszú távú célokat kell megfogalmazni. Az unióval kapcsolatban Bajnai Gordon elmondta: fontosnak tartja az unióval való együttműködést, hiszen Magyarország nagyon sokat kap az uniótól, bár a jelenlegi kormány politikája egyre jobban csökkenti az esélyeit annak, hogy a kohéziós alapokból legalább ugyanolyan mértékében részesüljünk, mint eddig. Köztudott, hogy Magyarország az unió államai között a nettó kedvezményezettek között van, méghozzá a negyedik helyen, nagyobb országokat megelőzve.

Az előadást követően a jelenlévők mondhatták el véleményüket, tehették fel kérdéseiket. Tatai-Tóth András volt országgyűlési arról szólt, hogy az önkormányzatok önrendelkezési joga folyamatosan csökkent a Fidesz kormányzás alatt, amire a januári iskolaállamosítás teszi fel a koronát. Bajnai válaszában elmondta: fontosnak tartja az önkormányzatok szuverén működését, hiszen ők ismerik a környezetüket, az állampolgárokat, és ők tudják, hogy milyen döntést kell hozni a helyi lakosság érdekében.

Egy másik nézői kérdés az energiapolitikára vonatkozott, melyre válaszolva a volt miniszterelnök emlékeztetett: kormányzása idején mindent megtettek a VÉRt megmaradásáért, hiszen tisztában voltak vele, hogy a térség legnagyobb munkáltatója.

Az egyik Tatabányáról érkezett hozzászóló a korengedményes nyugdíjakról és a magánnyugdíj pénztár kifosztásáról kérdezte a politikust, pontosabban arról, hogy az így einstandolt milliárdokat valaha vissza tudják-e szolgáltatni. Az előadó szerint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj rendszere reformra szorult. 2010-ben el is kezdtek egyeztetni az érintett szervezetekkel, azonban a Fidesz által megvalósított visszamenőleges hatályú törvénykezést elítélte. Elmondása szerint egy demokráciában ilyennek nincs helye! A magánnyugdíj-pénztáraktól elvont pénzek már sajnos nem kerülhetnek vissza jogos tulajdonosaikhoz, hiszen azokat Matolcsi a költségvetés foltozására használta fel, folyó kiadásokra, a másik részéből pedig államadósságot csökkentettek, ami az óta magasabb, mint a kormányváltás idején!

Meglepő epizódja volt a rendezvénynek, amikor egy fiatalember felpattant és megkérdezte az előadót: mi a véleménye arról, hogy Izrael meg akarja vásárolni Magyarországot. Miután Bajnai közölte, hogy nem tud ilyen szándékról, a „komoly” fiatalember felfedte megcáfolhatatlan forrását: egy videó megosztó portálon látta! Az est vendége éppen belekezdett volna a válaszba, amikor a kérdező társa felpattant és egy sárga csillagot emelt a magasba, majd megkérte Bajnait, hogy vegye azt fel!

E rövid intermezzótól eltekintve tartalmas, hasznos esemény részesei lehettek mindazok, akik ellátogattak december harmadik napján az oroszlányi művelődési központba, Bajnai Gordon volt miniszterelnök fórumára.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?