Fontosabbak a fontosabbnál…

hoakadaly… egyenlőbbek az egyenlőknél

A minap beköszöntött az igazi tél, esik a hó! Januárban nem kimondottan meglepő dolog, télen az a dolga a hónak, hogy essen! Azonban a hóeséssel kapcsolatban vannak feladatok, amit bizony el kéne látni! Ha valaki a héten a gimnázium és a szakiskola között sétálgatott, akkor furcsa dologra lehetett figyelmes!

A város új műfüves pályájáról talicskával hordták le a havat, és pár óra alatt teljesen tisztává varázsolták a legújabb, kétségkívül legfontosabb sport célú beruházást. Ha valaki tovább sétált az utcán mondjuk az Eötvös felé, akkor egy másik dolog is szemet szúrhatott neki! Az iskola parkolójában és a járdán bokáig, fél lábszárig érő hó volt. Abban parkoltak az ott dolgozók autói, abban jártak keltek a tanárok, diákok.

Feltehetjük a kérdést, hogy mi ezzel a baj? Az, hogy a műfű takarítása fontosabb, mint egy oktatási intézmény előtti parkoló takarítása? Az igaz, hogy a pálya az OSZ Zrt gondozásában van, a parkoló pedig önkormányzati fennhatóság, de az is, hogy lassan egy hete tapossák az odajárók a havat, ha be szeretnének jutni az épületbe! Ha már az Eötvösnél tartunk, nem tudom, feltűnt-e önöknek, hogy a város szemmel láthatóan több pénzt pumpál a foci fejlesztésébe (vagy bármi másba), mint az oktatási intézmények fejlesztésébe, különös tekintettel az említettre, pedig a szakmunkásképzés hozzátartozik a városhoz, sőt!

Hogy akarnak ipari parkot építeni, ha nem lesz képzett munkaerő a városban? A cégeknek nem a terület az elsődleges szempont egy új projekt beindításánál, de nem is a helyi adókedvezmények, hanem az, hogy van-e képzett munkaerő a környéken. Eddig volt, de a jelenlegi városvezetés mindent megtesz azért, hogy ez a jövőben ne így legyen! S hogy hogyan? Nézzük: minden az összevonással kezdődött. Komoly emberek fejében fogalmazódott meg, hogy összevonnak egy gimnáziumot és egy szakiskolát. A két iskola tantestületei, az NSZFI, a kamara és a hivatal által felkért oktatási szakértők is azt mondták, hogy ne vonják össze a két iskolát, de Takács Károlyt és Papp Pétert soha nem érdekelték a tények, vagy mások véleménye, megtették, mert megtehették! Mindezt állítólag azért, hogy megspóroljanak 32 millió forintot! Kicsit perverz körülmény, hogy az összevonás megszavazása után a polgármester és az alpolgármester fizetését is megemelték, és kinőtt a földből egy Trianon emlékmű is közpénzből. Mindezt úgy valósították meg, hogy „állítólag” nem volt pénze a városnak és takarékoskodni kell.

Meg lehetett volna spórolni ezt az összeget máshol is? Persze! Ha nem épít a város felerészben somlói területen 25 millióért egy olyan utat, amit csak városunk első embere használ félévente egyszer – egy kis önreklám fejében. Vagy, nem emelik meg a polgármester és alpolgármester fizetését, vagy mondjuk, kevesebbet autózik Takács Károly Budapestre (valamiért) Pakson keresztül, akkor meg is van az összeg, amit meg kellett volna spórolni, sőt még több is!

Érdemes elgondolkodni ezeken a dolgokon (is)! Van pénz, csak nem mindegy mire! Ha fideszes pártérdeket szolgál, netán valamilyen mértékben kielégíti nagy embereink (már-már beteges) hatalommániáját, akkor zöld jelzést kap a dolog, legyen az közpénzből fizetett újság, vagy önkormányzati fenntartású TV, de belefér egy vadonatúj autó is, és még sok minden más, amiről mi egyszerű halandók nem is tudunk!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?