Elegük lett a bányászoknak a hazug ígéretekből

BanyaszokA nyugdíjszabályok módosítása miatt demonstráltak a bányászok kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt – adta hírül az MTI. A szociális államtitkárság átvette a bányászok petícióját és közölték, kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet a bányászokkal. A BDSZ már tavaly novemberben meghirdette a demonstrációt a múlt év eleje óta hatályos módosítások miatt, de akkor elhalasztotta, mert ígéretet kapott a kormánytól a probléma megoldására, ám ez véleményük szerint elmaradt.

A minisztérium épülete előtt délután mintegy ezren gyűltek össze. A demonstrálók szakszervezeti zászlókat vittek, többen táblákat is tartottak, egyebek között „Rokkant vagyok, nem csaló!” felirattal. A tömegben a BDSZ tagok mellett a szolidaritásukat kifejező vasas, és vasutas szakszervezetek képviselői is jelen voltak.

A bányászok nyugdíjakkal kapcsolatos sérelmeit Rabi Ferenc BDSZ-elnök többek között sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták. A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat – mondta Rabi Ferenc. A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság.

Az elnök beszámolt arról, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni – hívta fel a figyelmet. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint, a bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba, így tehát több mint 10 ezer emberért demonstrálnak – hangoztatta.

Rabi Ferenc aláhúzta: a tárca csak a 15 évet föld alatt dolgozó és legalább 29 százalékban megrokkant bányászok ügyét rendezte, a többiekét nem, holott tavaly novemberben még a teljes bányásztársadalom problémáinak rendezésére kapott ígéretet a szakszervezet. Amennyiben ezután sem lesz alapvető megoldás, akkor a következő demonstráción már többen lesznek – zárta beszédét Rabi Ferenc.

A keddi demonstráció szervezéséről beszámolt a kemma.hu is: Múlt év elejétől hátrányosan módosította a kormány a bányászok nyugdíjazásának szabályait, a szakszervezet ígéretet kapott ezek korrigálására, de ez elmaradt – fogalmazta meg a demonstráció lényegét Rabi Ferenc. Miként a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezet elnöke állítja: a protestálást még novemberre szervezték, de a jelentős intézkedések tekintetében tett kormányzati ígéretnek bizalmat szavaztak. A követelés három fő pontot tartalmaz. A szénkülfejtésen dolgozók kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, illetve a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza az eredeti járandóságukat.

Az a több mint 40 ezer bányász, aki az elmúlt 25 évben vesztette el munkáját, ígéretet kapott a korábbi megállapodásokban, hogy amennyiben 15 évnél többet dolgoztak föld alatt – mivel hasonló munkahelyeket nem tudtak számukra biztosítani – nyugdíjba vonulásukkor jogosultak lesznek az akkori bányász átlagnyugdíjra, amennyiben azt igénybe akarják venni. Ezt a lehetőséget indokolatlanul korán vették el, mert ezrek vannak, akik élhetnének ezzel a lehetőséggel.

Lisztmayer János az oroszlányi szervezet elnöke elmondta: három buszt indítunk Mórról és Oroszlányról. Vasas Mihály a megyeszékhelyi szervezet elnöke is kiáll az álláspont mellett. Célozva korkedvezményes és korengedményes nyugdíj korhatár módosításra – úgy fogalmazott: ötven-hatvan éves korig képtelenség a szénfalon dolgozni.

A bányász társadalom aktív munkavállalói, nyugdíjasai és érdekképviseletük továbbra sem mondanak le a korábban megszerzett jogosultságról és kedvezményeiről. – Élni kívánunk a munkaharc minden törvényes, legális eszközével, valamint igénybe vesszük az „összes” lehetséges nemzeti és európai jogorvoslati lehetőséget – zárta szavait Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?