Számháború

Komoly változást tapasztalhattak az elmúlt egy év során mindazok, akik figyelemmel kísérték a Márskushegyi bányaüzem bezárásának időpontjára tett ígéreteket. Ma már mindenki tényként kezeli a 2012-es dátumot. De nem volt ez mindig így! Az oroszlány-szájt összeállítása segít az emlékek felidézésében.

A Vértesi Erőmű ugyanis eredetileg 2014-ig kérte az uniótól a (szénfillér – a szerk.) támogatás fenntartását, s a vonatkozó kormányhatározat is eddig az időpontig irányozta elő a VE és a bánya működését, ám a társaság kérelmét az EU csak 2010 végéig hagyta jóvá. Azt viszont jelenleg még nem tudni, hogy az EU hajlandó lesz-e meghosszabbítani eme dokumentumot. Mindenesetre az egyeztetések erről már elkezdődtek az újonnan felállt európai vezető szervezetekkel. Magyarország nincs egyedül eme problémával, hiszen rajtunk kívül négy-öt állam – köztük tudomásunk szerint Németország, Spanyolország és szeretné elérni, hogy ez a fajta közvetett állami támogatás fennmaradhasson.
bencsikjanos.hu – 2009.08.17

A nemrégiben lezajlott országyűlési választásokon Keleti Györgyöt legyőző fideszes képviselő, Czunyiné dr. Bertalan Judit ugyanis egy helyi televíziós vita során ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén 2014-ig gondoskodik az erőmű és a hozzátartozó bánya fennmaradásáról.
NÉPSZAVA – 2010.05.05

2002-ben a cég az Önök kormányzásának idején a retrofit-programnak köszönhetően 2014-ig kapott esélyt arra, hogy a technológia megújítása mellett az egyébként valóban nehéz helyzetben lévő bányászati szektor a villamos energiatermelésben középtávú szerepet kapjon. Takács Károly vezérigazgatósága idején a menedzsment azon dolgozott, hogy a munkavállalók érdekeinek és cég lehetőségeinek egyeztetése mellett milyen jövőképet meddig, és milyen szerkezetátalakítások megvalósításával lehet biztosítani.
Szakszervezeti levél a miniszterelnöknek – 2010.05.07
Az aláírók között van Illés Róbert, az Oroszlányi Bánya és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnökhelyettese is.

A Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének az Elnöksége szolidáris Oroszlány város és a kistérség településeivel, indokoltnak tartja követelésüket, hogy a korábbi kormányhatározatnak megfelelően a tulajdonos legalább 2014-ig biztosítsa a Márkushegyi bánya és a Vértesi Erőmű Zrt. működését. Eddig az időpontig a bányászok, az erőművi dolgozók saját, egyéni életpályájukat is megtervezték, számítva a határozatban biztosított erőművi működésre.
2005.05.11

A tájékoztatón a polgármester részéről elhangzott: ha mégis megszületik a döntés – amit Keleti György szerint csak a hamarosan felálló jobboldali kormány nyomására és jóváhagyásával hozhat meg az MVM –, akkor nem a „csupán” 1500 fő alkalmazott, a társasághoz kapcsolódó vállalkozói kör marad munka nélkül, de a város is elesik több százmilliós adóbevételtől, s veszélybe kerül Oroszlány, Bokod távfűtése. A város gazdasági programját is úgy alakítottuk ki, hogy a bánya ígért 2014-es bezárásával számoltunk, arról nem beszélve, hogy az erőművel kötött garantált hőátvételi megállapodásunk 2020-ig szól. – szögezte le Rajnai Gábor.

Illés Róbert, az Oroszlányi Bánya és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnökhelyettese azt is kijelentette, hogy mindannyian bíznak a Fidesz színeiben induló, s hamarosan országgyűlési képviselővé váló Czunyiné dr. Bertalan Judit munkájában, s bíznak Orbán Viktor miniszterelnök úrban.
Bányász Klub – 2010.05.11

Korábban is tervezték már a bánya bezárását, a végső határidőt azonban 2014-ben határozták meg. Tavaly a létszámleépítéskor éppen azt vettük figyelembe, hogy azok, akik veszélyeztetett korúak, 2014-ben korkedvezménnyel, esetleg rendesen elmehessenek nyugdíjba. Még ötezer műszakot ígért számukra a társaság. Hiszen a márkushegyi hazánkban az utolsó mélyművelésű szénbánya, a szakma képviselői másutt nemigen tudnak elhelyezkedni. Persze dolgoznak itt villanyszerelők, lakatosok is, ők szerencsésebbek. Az átképzés, majd az azt követő elhelyezkedés azonban már nehezebb ebben a korban – jegyezte meg Illés Róbert.
fmh.hu – 2010.05.20

A Vért legalább 2014-ig működjön szénbázison. Ebben aktívan részt kell vennie a következő polgármesternek.
Takács Károly választási programja – 2010. augusztus

Vállalható kompromisszumnak nevezte a Vértesi Erőmű 2014-ig és a hozzá tartozó Márkushegyi bánya 2012-ig tartó további működtetése érdekében hozott kormányzati intézkedéseket hétfőn Bencsik János, energiaügyekért felelős államtitkár a bánya gyülekezőjében tartott munkásgyűlésen. A politikus rámutatott, igaza van mindazoknak, akik azt mondják, hogy a társaság gazdaságos működtetéséhez a forrásokat nem lehet örökké garantálni és abban is van igazság, hogy az erőmű műszaki állapota és a légszennyezésben való részvétele nem teszi lehetővé a hosszú távú működést, de a megoldáshoz az itt dolgozó 1200 embert és családjuk életét is figyelembe kellett venni. „Az első Orbán-kormány hozta meg a döntést, hogy a retrofit beruházást meg kell valósítani és ennek következtében 2014-ig fog működni az erőmű és bánya integrációja. Nyolc év átmeneti, bizonytalan helyzetet követően és a társaság ellehetetlenülését eredményező felelőtlen vállalatvezetés után eljutottunk odáig, hogy a második Orbán-kormány 2002-ben tett vállalását hajtja most végre és ennek köszönhetően 2012-ig működhet a bánya és 2014-ig az erőmű” – jelentette ki Bencsik János.
bencsikjanos.hu – 2011.01.31

A reorganizációs tervek szerint a Vértesi erőműben 2014-ig, a hozzátartozó bányában, pedig 2012 év végéig folytatódhat a munka. Ez összesen 1200 család megélhetését biztosítja. Óriási nagy lelki teher volt az elmúlt időszakban, 2008 vége óta a kollegákon. Ez a lelki teher most megszűnik és egy biztonságos egy kiszámítható jövő előtt áll a Márkus hegyi bányaüzem – jelentette ki Illés Róbert, a Vértesi Erőmű szakszervezeti elnökhelyettese.
Duna TV – 2011.02.01

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?