Hodály

KamatA nálunk nagy hagyományokkal rendelkező birkanyírást évszázadok óta végzik a pásztoremberek vagy az általuk hívott nyírók. Technikája az idők során változatlan maradt, bár a modern nyírógépek megjelenésével a munka aligha vált könnyebbé, mert azok használata szintén ügyességet igényel. A nyírás az állat fejénél kezdődik, először egyik, aztán másik oldalon folytatva, gondosan ügyelve arra, hogy a bunda lehetőleg egy darabban maradjon.

Nos, minden valószínűség szerint a fenti leírás lebegett és kavargott azok fejében, akik kitalálták a legújabb adóemelési csomagot. Vagyis úgy megkopasztani a polgárt, hogy a végén azt érezze, ez neki nagyon jól esik.

Vegyük most azt az interneten terjedő példát, amikor is a nép fiának van éppen 100 ezer forintja, amit nem akar a pénztárcájában, vagy a párnában őrizgetni, így elballag a bankba, ahol éves 4,5% kamatra (MNB irányadó) teszi be fialtatásra, mondjuk pont két hónapra (61 nap). Ezalatt 752 Ft kamatra tesz szert, amit azonban terhel a kamatadó (16%) -120,33 Ft, és a legújabb agymenet szerint az egészségügyi hozzájárulás EHO (6%): -45,12 Ft.

De a polgár persze örül, mert még így is fialt valamit a pénze, hiszen a tőkével együtt 100.586,55 Ft felett diszponálhat. Hatalmas meglepetés csak akkor éri, amikor úgy dönt, felveszi az összeget, amit ugye ismét megterheltek a pihent agyúak egy kis tranzakciós illetékkel (6‰) -603,52 Ft.

Bírkanyírás a' la kormány

S lőn csoda! Két hónap után kézbe kap 99.983 Ft-ot. Ez már nem is ügyes, szenzációs!

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?