Bújócska

SzennyvizOroszlány városa ismét szegényebb lett! A 2013. július 23-i rendkívüli testületi ülésen arról döntött a testület, hogy 2015-től az oroszlányi szennyvíztelep átadásra kerül az EDV Zrt. részére. A döntés a polgári frakció támogatása és az ellenzék elutasítása mellett született meg. Az ülés és a 2010 óta folyó dolgok kicsit a bújócskára hasonlítanak. Mindenki ott van, de nem árulja el hol. Elbújnak a felelősség és a számonkérés elől! Vajon kinek vagy kiknek a felelőssége az, hogy a város ismét szegényebb lesz, ezúttal egy szennyvíztisztító teleppel?

Takács Károly az ülésen elmondta, hogy a testület nincs döntési helyzetben. 2011-ben született egy törvény, mely szerint az eddig megszokott módon a város nem üzemeltetheti tovább a szennyvíztisztító telepet. Jogosan vetődik fel a kérdés: ha nincs döntési joga a testületnek, akkor miért döntött? A törvény azt mondja ki, hogy egy szennyvíztelepet üzemeletető cégnek legalább 150 ezer felhasználót kell produkálnia. Az viszont, hogy az adott település ezt hogyan oldja meg, arra a törvény már nem tér ki. Volt egy csatlakozási kísérlet egy holdinghoz, melyről már honlapunkon is írtunk, viszont az a megoldás a város számára hátrányos lett volna. Lett volna más lehetőség arra, hogy a város „tulajdonosa” maradjon a telepnek, amit az adófizetők pénzén modernizáltak 2004-ben?

Takács Károly havonta többszázezer forintot autózik el a város pénzéből hároméves autójával, mégsem sikerült megfelelő megoldást találnia a problémára. Pedig ő maga fényezte tárgyalási és szakértői tudását. Ez az ügy úgy tűnik még az ő gyomrát is megfeküdte, pedig 2010 óta végre el tudott volna intézni valami érdemi dolgot is, ami a nem csak az Új Kéthetes szerint lett volna eredmény! Más ügyekben (például az ellenzék alaptalan megrágalmazása) szereti hangsúlyozni, hogy őt a választók hatalmazták fel erre. Nos, Takács Károlyt arra is felhatalmazták az oroszlányiak, hogy védje meg a város érdekeit, vagyonát. Egy polgármesternek ez lenne az elsődleges feladata. Takács Károly elbukott, mint polgármester!

Az, hogy a város gyakorlatilag nincstelenné vált nem csak Takács Károlynak köszönhető. A polgári frakció egyetlen tagjától sem lehetett hallani olyan megszólalást, hogy bármelyik intézmény elvételét is nehezményeznék. Csendben ültek, néha előjöttek egy kiadós „emútnyócévezéssel”, de azon kívül mást nem tudtak felmutatni. A polgári frakció a legjobb példa a szavazógépek működési mechanizmusára. Fentről, mindenki Viktorától megérkezik az üzenet, amit Papp Péter tolmácsol a frakciótagok felé, ők pedig egyszerre bólintva megnyomják az éppen kívánt gombot! Egyszerű, nem? Csupán már csak az a kérdés marad, hogy nekik ez lenne a dolguk? A Fidesz rendszerében igen, de ők 2010 őszén nem a Fidesz rendszerére esküdtek fel, hanem arra, hogy a város érdekeit képviselik. Ezen az ülésen se jött össze.

És végül a felelős keresésében eljutottunk egy magasabb szintre, a hatalmi gépezet hamvas csúcsaira. Tegyük fel, hogy tiltakozott a képviselőtestület az átadás ellen, de nem tudott mit tenni. Tisztességből megtették, hogy elmondják, mi lenne a város érdeke, de fenn zárt fülekre találtak. Lehetett volna egy másik forgatókönyv is! 2010 ősze előtt áprilisban valaki szintén arra esküdött fel, hogy a választók érdekeit képviseli a parlamentben. Ő volt Czunyiné dr. Bertalan Judit, aki többek között a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője. Neki még a törvény meghozása előtt lehetősége lett volna jelezni azt, hogy a választókörzetében hátrányosan fog érinteni a törvény egy majd 20 ezres várost. De nem tette meg, nem képviselte választóit. Miért nem? Talán azért mert az országgyűlési képviselő mandátuma mellett, kormányhivatal vezető? Talán azért mert szolgálati gépkocsi jár neki sofőrrel? Talán azért, mert nem ért neki annyit a választók képviselete, hogy veszélyeztesse a Nemzeti Együttműködés rendszerében felépített egzisztenciáját? Ezekre a kérdésekre csak ő tudja a választ!

Az eljárás beleillik a Fideszesek államosításban, központi irányításban, „centrális erőtérben” bízó elgondolásaiba. Figyelmen kívül hagyják a piaci törvényeket, mintha azok rájuk a jövőben sem vonatkoznának. Ha nem lenne amortizáció, visszapótlás, fejlesztés stb., még igazuk is lehetne. Keserves lesz az ébredés, amikor véget érnek a voluntarista álmok.

Mi a városvezetés mérlege 2010-től az érdemi kérdésekben?

  • Elvesztettük a város milliárdos értékű szakrendelőjét, a 120 milliós bankbetéttel együtt.
  • A Fideszes többségű testület megszavazta a Vértesi Erőmű 2014 év végi bezárását, és egy nagyon drágán megépülő, eladhatatlanul drága hőt termelő, gazdaságtalan fűtőmű megépítését, majd esetleges megvásárlását.
  • 2014 december 31-el érdemi ellenvetés nélkül gyakorlatilag ingyen átadja a szintén milliárdos értékű, modern, nyereséges szennyvíztisztító telep üzemeltetését az EDV Zrt részére. Ettől kezdve a haszon és a döntési jog nem a városé hanem a vízműé lesz.

Oroszlány összességében nagyon rosszul járt, amit évek munkájával az előző városvezetések felépítettek, azt most pillanatok alatt mindenféle ellentételezés nélkül elveszik tőlünk. Azt ígérték 2010-ben, hogy „Mögöttünk a kormány, előttünk Oroszlány”. Vajon mire gondolhattak?

A szennyvíztisztító telep tervezett átadása 2015-ben fog esedékessé válni, azonban előtte lesz még egy fontos dátum: 2014. Akkor az embereknek választ kell adniuk egy nagyon fontos kérdésre: Szeretnék, hogy a városvezetés mögött továbbra is a kormány legyen?!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Bújócska bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?