Tüntetnek a bányászok

bdszNyalnak a márkushegyi szakszervezeti vezetők

Utcára vonulnak az elkeseredett bányászok, ezrével jönnek vidékről is Pestre. Egyelőre békésen, de sokan és nagyon hangosan követelik majd vissza jogaikat, amelyektől két évvel ezelőtt megfosztották őket. A korhatár előtti szakmai nyugdíjat és rokkantnyugdíjasaik egy csoportjának újbóli ellátását akarják – olvasható a 168 ÓRA-ban.

Kilencszázötven, nehéz helyzetbe került volt bányászcsalád megélhetését biztosíthatná a minisztérium idén összesen 14 millió forintból azzal, ha visszaadná a két évvel ezelőtt megvont szakmai nyugdíjat, mégsem teszi – írja közleményében a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ).

Tavaly is ugyanitt, ugyanekkor, ugyanezért a célért tüntettek a bányászok, de az ígéretek ellenére azóta sem teljesítették a követeléseiket. Elég volt a hitegetésből – szögezi le Rabi Ferenc, a szakszervezet elnöke.

Kinek járna korai nyugdíjazás, ha nem nekik? – teszi fel a kérdést Rabi. A szakszervezet úgy döntött: nem hagyja a bányában meghalni az embereket, addig kér, követel egyre hangosabban és erősebben, amíg vissza nem kapják a jogaikat.

Megszüntették a bányászok kedvező nyugdíjátlag-számítását is, amelynek az a lényege, hogy akik legalább 15 évet dolgoztak a föld alatt, de a nyugdíjuk nem érte el az átlagos bányásznyugdíjat, megkapták az átlagot. Ráadásul a bányászokat a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok járandóságának megvonása is sújtja. Ugyancsak két évvel ezelőtt elveszítették havi átlagosan 120-130 ezer forintos juttatásukat azok a bányászok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához és nem képesek folyamatos, nehéz fizikai munka végzésére. A január 29-i tüntetésen ők is ott lesznek – szögezi le az elnök.

És a márkushegyi BDSZ megélhetési aktivistái hol lesznek? Minden bizonnyal a Borostyán vendéglőben, ahol ismét biztosítják Czunyinét és a Fideszt: mi csak benneteket támogatunk! No comment!

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?