Mi is az a néger?

Gondolta volna a kedves olvasó, hogy június 13-i cikkünket, amit „Megvan a néger!” címen tettünk közzé, ekkora népszerűségre tesz szert? Több mint kétezren olvasták mintegy 20 nap alatt! Ennek a tisztes számnak a zöme azonban azóta keletkezett, amikor is városunk „hivatalos” televíziójában kétszer is idézésre került, vagy tán háromszor is? Különösen a néger kifejezés tetszett a műsor vezetőjének, s ezen jó hosszan elcsámcsogott, előrevetítve még az önkormányzati választási kampány eldurvulásának veszélyét is.

Nem ez az első eset, hogy nem értünk vele egyet valamiben: februárban elmélkedtünk a város útjai fölött lengedező, az Oroszlány várossá válásának 60 éves jubileuma alkalmából kiötlött szlogen totális magyartalanságán, értelmetlenségén, s bátorkodtunk egy Facebook magyarázat általunk tarthatatlan voltára is felhívni a figyelmet.

Az oldal közismert riporter szerkesztője azonban védelmébe vette a megfogalmazást: „Ezúton is leírjuk (akárhány komment is vélekedik másképp – kit érdekel?), szerintünk az ominózus fényfelirat nem értelmetlen. Aki ilyet állít, egyszerűen nem ismeri a magyar nyelvet, hiába tetszeleg ilyen szerepben, és hiába pedagógus, ha az.” – Csak mellékesként jegyezzük meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének nyelvi tanácsadó szolgálatának véleménye azonban nem ez volt.

S akkor most tárjuk fel végre a mostani vita tárgyának egy másfajta, (ezek szerint) nem annyira közismert jelentését is: néger (főnév) átvitt, régies értelemben: fizetett író, aki aránylag csekély pénzért más neve alatt megjelenő írásművet vagy fordítást nyers formában elkészít, vagy hozzá anyagot, adatokat gyűjt. A kifejezést azokra is alkalmazni szokták, akit névlegesen neveznek ki egy adott beosztásba, miközben az adott szervezet (apparátus) operatív igazgatását más végzi a kinevezett nevében és helyette.

Szóval, júniusi írásunkban csak arra hívtuk fel a figyelmet, hogy miközben Takács Károly polgármesterünk néha annyira áldozatosan végezte munkáját, hogy képes volt napi 274 kilométeres átlagot is autózni, ami mellett már fizikailag is lehetetlen volt irányítani az apparátust, alpolgármestere szépen beletanult az embert próbáló és sok áldozattal járó szervezeti irányításba.

S, ha ez ügyben valakinek lennének még kétségei, üljön le beszélgetni pár percet valamelyik ismerős köztisztviselővel, s kérdezze meg, ki is mozgatja a polgármesteri hivatal csapatát valójában. Nem fog meglepődni!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?