Állami einstand

2011. december végén az állam Esztergomban az alapfokú oktatási intézményeknél, valamint a gimnáziumnál, szakközépiskoláknál, múzeumnál, szociális központnál, zeneiskolánál átvette a fenntartói szerepet. A törvény erejénél fogva a működtetéshez szükséges ingatlanvagyon az államra száll, a vezetők kinevezését a miniszter hagyja jóvá, mindenben a kormánymegbízott és a megyei központ vezetője dönt, azonban a működési költségeket továbbra is az önkormányzat fizeti – közölte Tétényi Éva sajtótájékoztatóján. Esztergom polgármester szólt arról is: Több száz – legalább 750 – millió forintot kell befizetnie idén Esztergom önkormányzatának a központi költségvetésbe az állam által a várostól átvett intézmények után – így döntött hétfőn az Országgyűlés, elfogadva Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó költségvetési módosító indítványát.

A jogszabály alapján Esztergom önkormányzata április 15-ig 350 millió, szeptember 30-ig 400 millió forintot köteles befizetni, december 20-ig pedig az intézményátvétellel kapcsolatos költségvetési előirányzatból fennmaradó összeget. Ha a város nem fizet, az államkincstár jogosult az összeget inkasszózni az önkormányzattól. Az első befizetési kötelezettség azonban csökken a januártól márciusig már levont összeggel.

Tétényi Éva úgy véli, ha az állam által átvett intézményeket a városnak kell finanszíroznia – ahogyan az az elfogadott módosításban szerepel -, a többi településre is ez a sors várhat. Emlékeztetett: az állam tavaly decemberben éppen azzal a „szlogennel” vette át az önkormányzat iskoláit, a múzeumot és a szociális intézményeket, hogy ezzel megsegítse Esztergomot. Hozzátette, csodálkozva vették tudomásul, hogy ezután „azonnali inkasszóval” minden hónapban 80-90 millió forintot akarnak leemelni a város számlájáról.

Ha Esztergom mintavárosa a kormánynak, akkor ez azt jelenti, hogy a többi önkormányzatra is ez a sors vár. Több milliárdos önkormányzati ingatlanvagyon kerülhet át az államhoz úgy, hogy az abban működő intézményeket továbbra is az önkormányzatoknak kell finanszírozni – áll a hozzánk eljuttatott sajtóközleményben

S ha ez tényleg így működik, akkor Oroszlánynak mennyit kell majd fizetnie azért, hogy az állam hatalmi szóval elveszi zömében felújított intézményeit?

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?