A vég kezdete

Nem könnyű – és talán nem is kell – egy nyilvánvaló normasértés esetén kizárólag pártpolitikai keretekben elemezni. Schmitt Pál most már bizonyítottan plagizált kisdoktorija kapcsán – ahogy korábban a korrupciós botrányok vagy éppen az őszödi beszéd ügyében – helye van az értékítéletek kimondásának. A köztársasági elnök tekintélye elveszett, politikai értelemben tehertétellé vált. Ugyanakkor – talán, mint ma jelezte, tekintettel más egyéb kvalitásaira – nem kíván lemondani. S itt jöhet a klasszikus kérdés: kinek jó ez?” – teszi fel a kérdést Török Gábor politológus legújabb blogbejegyzésében, de mi most egy kicsit kitekintettünk kis hazánkból: Németországban 2011-ben számos a kormánykoalícióhoz kötődő politikus került plágium-gyanúba, kivétel nélkül lemondtak.

1. Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter 2007-ben megvédett, az amerikai és európai alkotmányos jog fejlődéséről írt doktori dolgozatáról februárban derítették ki, hogy a szövegnek körülbelül a felét más munkákból ollózta össze. Hiába tartott ki mellette sokáig Angela Merkel német kancellár, végül már több mint 50 ezer doktoranduszhallgató és kutató csatlakozott a leváltását követelő nyílt levélhez. Egyeteme visszavonta doktori fokozatát, és Gutenberg tavaly márciusban lemondott posztjáról.

3. Más szerzők nevének fel nem tüntetése miatt vették el doktori címét egy másik német szabaddemokrata EP-képviselőnek, Jorgo Chatzimarkakisnak is. Chatzimarkakis a 2000-ben a Bonni Egyetemen leadott dolgozatában ugyan használt lábjegyzeteket, de ezekből sok helyen hiányzott azoknak a szerzőknek a megnevezése, akiktől az adott szövegrész származott. Chatzimarkakis dolgozatának 71 százalékát találták másoltnak.

4. Rajtuk kívül Matthias Pröfrock, a baden-württernbergi parlament kereszténydemokrata képviselője (53 %), Veronica Sass, Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnök lánya (54%), dolgozatáról derítették ki, hogy részben másolt. Az érintett egyetemek visszavonták a doktori címeiket.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?