Bátorságpróba

A Főügyészség elutasította Oroszlány polgármesterének panaszát, aki azt kifogásolta, hogy az általa különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettéről tett feljelentés nyomán indult eljárást a rendőrség megszüntette” – olvashattuk a weboldalon. Ez annyit tesz, egy nagy hűhó befejeződött, s az adófizetőknek csak 5 millióba került az egy éves cirkusz (ennyibe került az azt „megalapozó” vizsgálat) – nem számolva a nyomozás költségeit.

Városunk első embere erre úgy reagált: „Ez a folyamat a választóink kérése volt 2010-ben: most döntsék el Ők, hogy ebből milyen következtetést vonnak le…!” – vagyis, hogy nem von le semmilyen konzekvenciát, így balgák azok, akik várják a beígért „bocsi”-kát, arról nem is beszélve, mekkora füllentés már sokadszorra ez a mondat.

A képviselő-testület jeles tagja, Holecz Csilla is megszólalt: „Erre mondják, hogy igazságszolgáltatás nincs, csak jogszolgáltatás?” – nos, dr. Holecz kisasszony az ilyen bejegyzésekre meg azt szokták mondani szakmai körökben, hogy vannak a jogászok, meg a jogvégzettek, és azt hiszem Önt a második csoportba lehet sorolni nyugodt szívvel. Őszintén szólva én a neves jogász hölgy helyében azt javasoltam volna: „Ne hagyd kedves Károlyom, hogy a rendszer futni hagyja ezeket a komcsikat, csapj bele egy pótmagánvádba!”

Kis kitérő: A pótmagánvád az ügyészi vádmonopólium korrekciója, a büntetőjogi igény pótlólagos érvényesítése. A közvádló helyett végzett sértetti vádképviselet azokban az esetekben, amikor az ügyész nem emelt vádat, vagy azt elejtette. A sértett pótmagánvádlóként több esetben léphet fel: ha az ügyész vagy a nyomozó hatóság a feljelentést elutasította, ha az ügyész vagy a nyomozó hatóság a nyomozást megszüntette, ha az ügyész a vádemelést részben mellőzte, illetve, ha a vádat elejtette. A hatóság tétlensége esetén (feljelentés elutasítása, nyomozás megszüntetése) a sértett számára először a panaszjog nyílik meg. Amennyiben az ügyész (vagy a nyomozó hatóság) ezt is elutasította, a nyomozást megszüntette, a vádemelést mellőzte, vagy a vádat elejtette a sértett az ügyésztől átveheti a vádló szerepét (úgynevezett pótmagánvádlóként) a bíróság előtt.

Szóval ezt is javasolhatják városvezetőnknek a súgók, de mielőtt lelkesen belecsapna az akcióba, azért felvilágosítanám, hogy ez igazi bátorságpróba! Ugyanis konkrét személyeket kell megnevezni, tehát ez esetben kevés az „ismeretlen tettes” fogalom! Konkrét vádakkal kell őket illetni! Végül a bizonyítás a pótmagánvádlót terheli.

Amennyiben pedig elbukik a mutatvány, súlyos milliók terhelik a feljelentőt, hamis vád, kártérítés, perköltség, ügyvédi díjak, s ezeket bizony nem lehet a közpénzből finanszírozni.

Szóval Takács Károly és Papp Péter!
Indulhat a bátorságpróba, ha annyira biztosak vagytok a dolgotokban!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Bátorságpróba bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?