A kormány oktatáspolitikája

Az MSZP szerint a kormány foglalkoztatás- és oktatáspolitikája nem segíti elő, hogy a fiatalok el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon – jelentette ki vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes. A szocialisták elnökségi tagja elmondta, hogy Magyarországon a 15-24 éves korosztályban mért adatok alapján a fiatalok munkanélkülisége elérte a 29,1 százalékot. Emlékeztetett arra is, hogy ez a mutató több mint három százalékkal nőtt egy év alatt.

A politikus az okokat elemezve azt mondta, hogy a növekvő munkanélküliség egyenes arányban áll az alacsony iskolai végzettséggel. Szavai szerint ez alapján kijelenthető, hogy a Fidesz kormányzati törekvései, valamint az elfogadott oktatási törvények nem szolgálják a fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A kormányzati intézkedéseket sorolva Kunhalmi Ágnes a tankötelezettség korhatárának 16 évre való leszállítását nevezte az „eredendő bűnnek”, mert ennyi idősen semmilyen szakmai végzettséget nem lehet szerezni.

A szakképzés átalakítása sem szolgálja azt, hogy a fiatalok boldoguljanak a munkaerőpiacon – tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, hogy az elhelyezkedés ellen hat a gimnáziumi, illetve az egyetemi és főiskolai férőhelyek számának csökkentése. Az „államosítás” is nagymértékben gyengíti az oktatási rendszer helyi alkalmazkodóképességét – mondta. Eközben többletterheket raktak a pedagógusokra, akik ezért nem kapnak ellenszolgáltatást – emelte ki.

2014 után szolidaritásra, méltányosságra, esélyteremtése és korszerű ismeretekre támaszkodó oktatáspolitikát kell megvalósítani – mondta végül.

Forrás: MSZP.HU, a teljes cikk további itt olvasható
Videó: Az interjú videóanyaga itt látható

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, MSZP
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?