Csak a pénzük kell, a zászlajuk nem!

Hat igen, egy nem és öt tartózkodó szavazattal megbukott Rajnai Gábor (MSZP) volt polgármester azon egyéni indítványa, hogy rendelet szabályozza az önkormányzat által alapított városi intézmények zászlóhasználatát. E szerint kerüljön kitűzésre a nemzeti lobogó mellett a település, valamint az Európai Unió zászlaja is.

Az már az előkészítő bizottsági üléseken is látható volt, hogy egyeseknek ugyancsak nem tetszik az ötlet, hiszen az EU-s zászlót két bizottság is leszavazta.

Ilyen előzmények után kezdődött a testületi vita, mely során – valljuk be őszintén – Takács Károly (Fidesz-KDNP) polgármester az elfogadás mellett érvelt, de még ő sem tudta minden elvtársát meggyőzni, így a kék lobogó nem mindenhol díszíti Oroszlány intézményeit, s ez bizony felvet pár kérdést.

Vajon hová lett az oly sokszor hangoztatott Szent Istváni gondolat az Európához való csatlakozásról? Miközben ugyanezen ülésen azzal büszkélkedett a két ülés közötti eseményekről szóló előterjesztés, hogy nyolc uniós pályázat van folyamatban, melyekből közel másfél milliárdos nagyságrendben érkez(ett)nek források városfejlesztésre, aközben a jobboldalnak derogál a pénz forrását biztosító közösség jelképének közzététele? Mit szólnak a testvérvárosaink ahhoz, hogy velük ellentétben nekünk csak az Unió pénze kell, de zászlaja nem? Vajon nem emlékeznek helyi potentátjaink, hogy a csatlakozásról népszavazás döntött 2004-ben? Vajon a belső harc jele-e, vagy csak taktikai lépés volt, hogy a polgármester kiállt az előterjesztő mellett?

És végül következzen az összefoglaló kérdés: hová vezet ez a politizálás? Csak nem a Balkán felé, mert a nyugati demokráciák már így is odasorolnak bennünket. Talán nem kellene újabb bizonyítékot szolgáltatni a Magyarországot joggal kritizálóknak!

Kategória: Magyarország, Nemzetközi, Oroszlány | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?