Duplán vagy triplán nyert a város az „emútnyócév” munkája nyomán?

Örömmel tájékozódhattunk városunk weboldalán arról, hogy december 4-én V. Németh Zsolt államtitkár és Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott megtartotta első tárgyalását Takács Károly polgármesterrel a kormány által meghirdetett önkormányzati adósság-átvállalásról. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón az államtitkár bejelentette: áttekintette a város hitelszerződéseit, és mivel Oroszlány adóképessége szerencsére jó, ezért előzetesen úgy gondolja, a negyven százalékos hitelátvállalási sávba kerül településünk – a hírről a 24 ÓRA is beszámolt.

Hitelállományunk jelenleg: a 2007-ben felvett 2 milliárd 70 millió forint svájci frank alapú kötvény, és a 2005-ös 340 millió forint beruházási hitel, melyet az előző, szocialista városvezetés halmozott fel. Ezek együttes idei évi törlesztési terhe: 350 millió forint – ezt már Takács Károly polgármester tette hozzá, aki egyetlen alkalmat sem mulaszt el egy kis szocialistázásra, az előző városvezetésre mutogatással.

De mi inkább maradjunk a komolyabb forrásnál, V. Németh Zsolt államtitkár helyzetelemzésénél, hiszen az általa elmondottak ellentmondanak Takács Károly és Papp Péter két éve hangoztatott véleményének, miszerint az előző városvezetések eladósították a várost, de ez legyen az ő problémájuk. Vagy az államtitkár úr, vagy a mi két géniuszunk nem ért a gazdasághoz, ezt döntsék el önök.

Az államtitkár szólt arról is, hogy Oroszlány csak fejlesztési hiteleket vett fel, nem működésre, presztízsberuházásokra költött, s elismerő szavakat mondott az előző városvezetés fejlesztési tevékenységéről. Ez persze hiányzott az „objektív” híradásból.

A kétmilliárdnyi hitelből hatmilliárdnyi vagyonnövekedés lett, és egy korszerű felújított intézményekkel rendelkező várost vehetett birtokba (szinte szó szerint) a fideszes többség, amit folyamatosan herdálnak, erodálnak.

Ha az „emútnyócévben” nem állt volna rendelkezésre ez a hitel, akkor elmaradtak volna azok a fejlesztések – szakrendelő felújítás, uszoda felújítás, iskolák felújítása, útfelújítások, ipari parki fejlesztések – és elmaradt volna ez a Mikulás ajándék is – mármint az adósságrendezés.

Persze tegyük hozzá, hogy ezért az évi 100 millió forintnyi hitelcsökkentési ígéretért eddig mintegy kétmilliárd forintnyi vagyonnal fizetett a város a kormánynak, s ezek a számok célzott összegek, amik nagyságát még az adóerő képességünk befolyásolhatja, reméljük nem a rossz irányba.

Ez már nem a városé, hanem az államé (1.6 milliárd forint vagyonvesztés)

De hop-hop, megálljunk! Oroszlány esetében tulajdonképpen nem is beszélhetünk ölbe hullott pénzről, ugyanis az idén államosított szakorvosi rendelőnk és ápolási intézetünk értéke mintegy 1,6 milliárd forint volt. Az már csak hab a tortán, hogy az ebből fakadó évi 120 milliós hiteltörlesztés csökkentés összege szinte pontosan megegyezik azzal az összeggel, ami a szakrendelő kft-nk bankszámláján volt. Ez persze a menedzser szemléletű polgármesterünk tétlenkedésének köszönhetően szintén az államhoz vándorolt.

Magyarán nem karácsonyi ajándékot kapunk, ahogy azt a polgármester és sajtósa állítja, hanem az állam csak visszaadja a néhány hónapja elvett pénzünket.

A fejlesztési hitelekből megvalósult sok-sok hasznos dolog közül egy-két példa:

Benedek Elek iskola

József Attila iskola

Ságvári Endre iskola

Városi uszoda

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.