Oroszlányi oktatás és nevelés számokban

OktatasMíg a kilencvenes évek közepén mintegy 3000 általános iskolás volt Oroszlányban, addig 2006. szeptember 1-én 1642 általános iskolás kezdte meg tanulmányait. 2009-re a létszám 1369 általános iskolai tanulóra csökkent, azóta e szám körül alakul az általános iskolás létszám. A kilencvenes években a városban 5 általános és két középiskola működött, jelenleg 3 intézményben tanulnak a gyerekek. A két középiskola összevonásra került, de profiljuk megmaradt. Az egyik a szakképzésre összpontosít, míg a másik gimnáziumként működik. A város támogatásával a településen művészeti iskola (nem kötelező szolgáltatás) és pedagógiai szakszolgálat működik, és az egyik iskola keretében a kollégiumi ellátás is biztosított.

Az MSZP-s városvezetés két ciklusának oktatás-nevelés beruházásai

2004.07.13: Négymilliós felújítás az oroszlányi József Attila iskolában.

2004.09.14: Közel hétmilliós beruházással elkészült a Bakfark Bálint művészeti iskola elhelyezését biztosító épületrész a műszaki középiskolában.

2004.12.20: A nyáron az oroszlányi önkormányzat elvégeztette a település iskoláinak halaszthatatlan felújításait, de az intézmények eszköztárának és felszerelésének fejlesztése a sikeres pályázatoknak köszönhető. Az alapfokú iskolák egymillió kétszázhatvanezer forintos támogatásban részesültek, a két középiskola pedig több mint 30 millió forintot költhetett hasonló célra.

2005.01.07: Átadták a nyelvi labort a Lengyel József gimnáziumban, ahol tizenhatmillió forintot fordítottak számítástechnikai eszközök és berendezések vásárlására, illetve a helyiségek átalakítására. Az összegből 12 millió forintot pályázaton nyertek, míg a fennmaradó önrészt a szakképzési alapból finanszírozták.

2005.05.27: Birtokba vették Ságvári iskola diákjai és a környék gyerekei azt a játszóteret, amely közel kétmilliós beruházás eredményeképpen valósult meg az intézmény udvarán.

2005.05.30: Közel 19 millió Ft-os támogatási összeg felosztásáról határozott a Komárom-Esztergom Megye Közoktatásáért Közalapítvány. 25 %-os önrészt kell biztosítania az oroszlányi Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskolának, mely a hatékonyabb idegennyelv-tanulást szolgáló eszközök (idegen nyelvű könyvek, szótárak, szoftverek…) beszerzéséhez, továbbá a középiskolai diákok anyanyelvű környezetben való nyelvgyakorlásához 71 ezer Ft. összegű támogatást nyert el. 50 %-os önrészt kell biztosítania az oroszlányi Bakfark Bálint Művészeti Iskolának az elnyert 900 ezer Ft-os támogatáshoz, mellyel az alapítvány a hang- kotta- és könyvtárfejlesztésükhöz, illetve más sajátos eszköztáruk (fellépő ruha, megmunkálandó anyag) bővítéséhez, beszerzéséhez járult hozzá.

2005.10.20: Ünnepélyes keretek között került felavatásra a Lengyel József gimnáziumban az a három darab interaktív tábla és digitális médialabor, melynek értéke tízmillió forint.

2006.11.22: Ünnepélyes keretek között adták át az oroszlányi Brunszvik Teréz óvodát, ahol a befejeződött beruházás során kicserélték az összes nyílászárót, összesen százharmincat, valamint kifestettek minden helységet. A beruházás közel húszmillió forintba került.

2006.12.08: Két és félmillió forintból tornatermet építettek a Borbála telepi óvodában.

2007.09.15: Befejeződött közel 220 millió forintért az Oktatási intézmények energia-megtakarítást eredményező felújítása. A felújítás keretében többféle feladat elvégzése között sor került a József Attila Általános Iskola, a Ságvári Endre Általános Iskola és az Eötvös Lóránd Szakközép- és Szakiskola nyílászáróinak cseréjére valamint az összes világítótest cseréjére és az ezekkel összefüggő festési munkákra.

A József Attila Általános Iskolában megtörtént az új tantermi szárny ellátása 8 cm-es hőszigeteléssel, három tanterem kialakítása, bővítményi torna öltöző és vizesblokkja teljes átépítése, nyílászáróinak cseréje, világítótestek cseréje, és a fentiekkel összefüggő festési munkák. A Ságvári Endre Általános Iskolában sor került a nyílászáróinak cseréjére, a világítótestek cseréjére és a fentiekkel összefüggő festési munkák.

Az Eötvös Lóránd Szakközép- és Szakiskolában a kupola teljes drótüvegezése hőszigetelt 16 mm-es polikarbonát lemezelést kapott, kiépült az épület teljes hírhálózata, tantermi hangosítókkal, a főépület feletti 450 m-es tető teljes felújítása történt meg, villámhárítót kapott a főépület, kicseréltük a nyílászáróit, és a világítótesteket, elvégeztük a fentiekkel összefüggő festési munkákat. A tanítás valamennyi intézményben zavartalanul megkezdődött. A városi Móra Ferenc Kollégium hat vizesblokkja és udvari homlokzatának egy része teljes felújítást kapott. Újdonság, hogy a vizesblokkok pára kezelő berendezéssel lettek ellátva, amely biztosítja a zuhanyzók páramentességét.

2007.10.03: Közel 100 millió forintba került a bölcsődei szolgálat egyik épületének teljes rekonstrukciója. A tavaly október végén kezdődött munkák során a közösségi helységek mellett a konyha, mosoda is megújult, és új felszerelésekkel is gazdagodott az intézmény.

2009.10.02: 5,3 milliós beruházással készült el a harmadik számítógép-terem az oroszlányi Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskolában, így már összesen nyolcvan PC segíti a diákok képzését.

2010.05.10: Átadták a Táncsics úti óvodát, melyet az önkormányzat saját erőből újított fel 30 millió forint értékben.

2010.08.31: A város közel száz pedagógusa vett részt tavaly november óta azokon a kurzusokon, melyeken a kompetencia alapú oktatás titkaival ismerkedtek a résztvevők. Ennek fedezetét egy 90 millió forint összértékű TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) pályázat biztosította. Ebből az összegből valósult meg az általános és a szakterületenkénti továbbképzési rendszer, illetve az info-kommunikációs eszközök beszerzése. A résztvevők a munkájukat megkönnyítő notebook-okat kaptak, valamint mindhárom intézmény lézermásolóval gazdagodott, s a közeljövőben várhatók a digitális táblák, gyerek számítógépek és projektorok.

2010.09.24: Az Oroszlány város általános iskoláinak komplex fejlesztése című projekt során az utóbbi fél évtized legjelentősebb, 850 millió forintot meghaladó önkormányzati beruházása zajlott a településen. Az összegből kb. félmilliárd volt a pályázati forrás, a fennmaradó összeget az önkormányzat saját költségvetéséből fedezte.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Oroszlányi oktatás és nevelés számokban bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?