Sokmilliós kísérlet

MufuvesA város honlapjára felkerült egy előterjesztés a március 5-i ülésre, aminek tárgya: „Beszámoló a műfüves labdarúgó pálya üzemeltetési tapasztalatairól”. Mint ismeretes Oroszlányban az MLSZ és a város közösen létesített egy műfüves labdarúgó pályát. Azt azonban a mai napig nem tudjuk, hogy konkrétan mennyibe került a beruházás a városnak, ugyanis több számadatot lehetett hallani a témával kapcsolatosan. A nyilvánosságra került beszámolóban azonban több érdekes dologra is felfigyelhetünk.

Ha elkezdjük olvasni a beszámolót, akkor először az szúrhat szemet, hogy városunk géniusza nem mérte fel az erőviszonyokat. Bizonyára ennek tudható be, hogy egy több 10 milliós fejlesztésnél az OSZ Zrt a koordinációs feladatokat szóbeli megbízás alapján látta el. Egy ekkora projekt esetében ez meglehetősen könnyelmű dolog, egy szerződést talán illett volna írni. Takács Károly esetében érthető a könnyelműség, hiszen aki havonta több mint 600 ezer forintot autózik el, annak ez az összeg nem akkora nagyságrendű, hogy a felhasználás koordinálásáról írásbeli megállapodás szülessen. Érdekes dolog, hogy Lázár Mózesnek sem jutott eszébe, hogy illene írásban nyilatkozni a dologgal kapcsolatban. Az ilyen jellegű jogi ismeretek nem fértek bele a felnőttképzéses tanfolyamba, ahol a doktoriját szerezte?

Ezen a problémán túllépve a beszámolóban olvashatóak a szóbeli megbízás részletei. Az OSZ Zrt tartotta a kapcsolatot az MLSZ-szel, szakmai konzultációkat tartott a kivitelezővel, ellenőrizte a munkafolyamatot és észrevételeket, javaslatokat gyűjtött. A beszámoló tovább olvasása után világossá válik, hogy az OSZ Zrt gyakorlatilag egyik feladatát sem látta el megfelelően.

Rendszeres kapcsolattartás az MLSZ-szel és a kivitelezővel

Az OSZ Zrt szóban kapott megbízása alapján ez volt az első kettő feladatkör, amit el kellett látnia. A beszámoló olvasása után kiderül, hogy próbáltak ugyan problémákat jelezni a fenn említett szerveztek felé, de azokat nem hallgatták meg, mint írják „inkább alkalmazták a megszokott és általuk kialakított módszereket minden részletkérdésben”. Ez a mondat jellemzi a műfüves focipálya keletkezésének egészét. A kivitelező és a megrendelő MLSZ nem vette figyelembe a helyi sajátosságokat, igényeket.

A munkafolyamat ellenőrzése

A fenn felsorolt kommunikációs zsákutcák a pálya átadása után problémákat okoztak: elszakadt a kapuháló, kiégett a reflektor a felkapcsolás során. Vajon hogyan ellenőrizte a munkafolyamatot a szóban megbízott OSZ Zrt, ha ezekre a hibákra az átadás előtt nem derült fény? Joggal vetődik fel a kérdés, hogy készült-e egyáltalán bármilyen átadás-átvételi jegyzőkönyv a pálya „birtokba” vétele előtt? Ha igen, akkor mi áll ebben a jegyzőkönyvben? Látta-e valaki az OSZ Zrt-nél a kivitelezési terveket? Igaz, a hibák kijavításában már együttműködött az MLSZ, de ezt nem érdemként kéne felsorolni. A garanciális javítás, a jótállás nem érdem, hanem jogi kötelezettség!

Észrevételek, javaslatok összegyűjtése

Ez az a pont a szóbeli megbízásban, amire azt hihetnénk, hogy nem lehet probléma az ellátásával kapcsolatban. Azonban az OSZ Zrt-nek sikerült. A pálya hiányosságainak felsorolásánál szerepel, hogy nincs a pálya mellet szociális blokk, tároló helység, lelátó. Azon kívül nem lehet a szakiskola öltözőjéből a pályára jutni, csak földes úton, és a pályára felhordott sár tönkreteheti azt. Legyünk őszinték: ezek a hiányosságok nem az üzemeltetés közben derülnek ki, ha valaki józan ésszel végig gondolja, mire van szükség egy ilyen pálya mellett, akkor ezek a dolgok kerülnek fel először a listára. Nem tudjuk, hogy készült-e ilyen lista, azt sem tudjuk pontosan, hogy OSZ Zrt, mint koordinátor milyen konkrét kérdéseket, problémákat közölt az MLSZ és a kivitelező felé, ugyanis ilyen dokumentumokat sem tartalmaz a beszámoló.

És a többi …

A beszámolóban van egy logikai bukfenc is. Két bekezdésen keresztül taglalják, hogy miként nőtt a pálya kihasználtsága, utána pedig a csökkent érdeklődés okait taglalják. Akkor most vannak érdeklődők vagy nincsenek? Érdemként sorolják fel azt, hogy a testnevelésórákon a diákok igénybe veszik a pályát. Azok után, hogy a műfüves pályát a szakiskola régi betonos focipályájára építették ezen nem kellene csodálkozni,m ugyanis csak ott lehet focizni. A pontosság itt is hiányzik, mert erősen félreérthető az „örvendetes módon megnövekedett a focizó diákok száma”. De mihez képest? Milyen korábbi felmérések álltak a beszámoló-készítők rendelkezésére a műfüves pályát megelőző időszakból a terület használatára vonatkozóan? A diákok ugyanis nem délután jönnek vissza focizni, hanem testnevelésórán teszik ezt. A kettő között azért van különbség, és korrekt megfogalmazás talán elvárható lett volna beszámoló készítőjétől.

Annak idején, amikor az oroszlányi MSZP frakciója ellenezte a pálya ilyen módon történő megépítését és üzemeltetési módszerét, akkor ifjúságellenesnek kiállította ki őket Papp Péter és Takács Károly. A beszámolóból azonban megtudjuk, hogy a pályát használó baráti társaságok átlagéletkora 30 év felett van. Így felmerül egy kérdés: hol vannak a fiatalok?

A beszámoló szakmai színvonalát minősíti, hogy elolvasása után nem lehet objektíven eldönteni, hogy megérte-e ide hozni a műfüves pályát vagy sem! Ha egy szakmailag igényes beszámolót terjesztenek a képviselőtestület elé, akkor annak tartalmazni kellett volna néhány mellékletet, csupán a teljesség igénye miatt! Illett volna csatolni hozzá néhány statisztikát a pályakihasználtság tekintetében. A beszámolóban konkrétumok a pálya kihasználtságát illetően nincsenek.

Érdemes lett volna megvizsgálni azt, hogy mennyi bevétel származott a pálya üzemeltetéséből, mekkorák voltak a kiadások. Ebből a két adatból talán látni lehetett volna, hogy megtérülő/üzemeltethető beruházást hoztak-e létre vagy sem. Világossá vált volna, hogy beszélhetünk-e egyáltalán megtérülési időről! Mert az előzetesen beharangozott adatok alapján mindenki azt gondolhatta, hogy itt sorok fognak állni, nem lehet majd elférni az iskola udvarán a nagy tömegtől. Ehhez képest mi lett ebből (is)?

Izgatottan várjuk, hogy az egyébként működőképes, ám mégis lebontott Gárdonyi iskola területén milyen pálya fog megépülni, és kíváncsiak leszünk az ottani üzemeltetési tapasztalatokra.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?