Megyejárás

KEMA Magyar Szocialista Párt vezetése 2013. február 21-én Komárom-Esztergom megyében folytatta vidékjárási akcióját. A megye 3. választókörzetében, melybe Kisbér, Komárom és Oroszlány mellett további 38 település tartozik, három helyszínen voltak fórumok, találkozók. A megyejárás célja az volt, hogy a párt vezetése megismerje az emberek problémáit a helyszíneken. Az érdeklődőknek lehetőségük adódott arra, hogy feltegyék kérdéseiket, észrevételeiket.

Kisbér

Választókörzetünkben a három helyszín közül az első Kisbér volt, ahol a helyi pártszervezet elnöke, Fallmann József Ujhelyi Istvánt, a magyar országgyűlés alelnökét látta vendégül. Reggel a piacon hazai ízekkel erősítettek, majd a Laci konyhák után a kisbéri emberekkel ismerkedtek. A piacozás után Ujhelyi a kisbéri IPOSZ székházban tartott egy pódiumbeszélgetést, ahol a fő téma az ország jelenlegi helyzete és a 2014-es választások volak. Kifejtette, hogy a választásokat szerinte csak programalapon együttműködve lehet megnyerni, mivel a Fidesz-KDNP frakciószövetség olyan törvényeket hozott, amelyekkel alapjaiban változtatta meg a magyar közjogi rendszert, és a visszaállításhoz nem elégséges az egyszerű többség. A 10 óra után véget érő fórumon a résztvevők nagyon jól érezték magukat, és hasznosnak nevezték az eseményt. Ujhelyi István a kisbéri találkozó után egy tatai iskola tantestületével beszélgetett, ezért sietnie kellett, de a jelenlévőknek lett volna még kérdésük.

Székely Antal, a választókerület felelőse szerint a 2014-es kampányban nagyon intenzíven kell majd dolgozni, hiszen a médiumok jelentős részét a kormány által delegált médiahatóság felügyeli. Így nem lesz lehetőség a párt véleményét az eddig szokásos csatornákon eljuttatni az emberekhez. Oroszlányi példát hozva megemlítette az Új Kéthetes nevű kiadványt, amely közpénzből fizetett helyi újság, azonban a Fidesz saját szócsöveként használja. Székely Antal szerint a végiggondolt és teljesíthető programot ezért lakástól lakásig kell majd elvinni. Ez sok munkát jelent 2014-ig, de a Fidesz leváltása az ország érdeke.

A beszélgetés végén bejelentették, hogy 2013. március 21-én Gőgös Zoltánt a Mezőgazdasági bizottság alelnökét fogják vendégül látni Kisbéren.

Tárkány

A második helyszín Tárkány volt, ahol Vörös Istvánnal a megyei cigány önkormányzat elnökével beszélgetett Teleki László az MSZP elnökségi tagja, volt romaügyi államtitkár, és Varga László Borsod megyei MSZP-s országgyűlési képviselő. Vörös István ismertette a helyi problémákat, amelyek a majd 1600 fős település mindennapjait nehezítik meg. A beszélgető felek megállapították, hogy amíg a sok éve tervezett csatornarendszer nem épül meg a településen, addig nem fog ipar települni a környékre, így a magas munkanélküliség sem fog csökkenni. Az itt dolgozók egy jelentős részét a helyi önkormányzat foglalkoztatja. Vörös István kifejtette, hogy annak idején Keleti György MSZP-s képviselő nagyon sokat lobbizott a körzet falvaiért, amelyért hálásak, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben is nagy hangsúlyt fognak fektetni a kistelepülések felzárkóztatására.
Teleki László elmondta, hogy a mai Magyarországon a szegénység már nemcsak roma probléma, hiszen majd 4 millió ember él a létminimum alatt. Kifejtette továbbá, hogy a cigányság ügye addig nem fog megnyugtatóan rendeződni, amíg nem képesek az összefogásra.

Varga László elmondta, hogy a kormány gazdaságpolitikája, amely szerint a gazdagoknak több pénzt biztosítanak, és így majd jut a szegényebb rétegeknek is, megbukott. Az új kormánynak elsődleges feladata lesz a gazdaságpolitika és a bizalom helyreállítása, ugyanis megfelelő források nélkül nincs oktatás, egészségügy és szociális felzárkóztatás.
A találkozót hasznosnak nevezték a felek, és reményüket fejezték ki, hogy a későbbiekben is lesznek hasonló konzultációk.

Komárom

A harmadik helyszínnek Komáromban a közösségi ház adott otthon. A fórum házigazdája Dr. Mészáros Gyula volt. Korózs Lajost, az MSZP elnökségének tagját, szociológust és szociálpolitikai szakembert fogadta, aki többször volt a szakterületen államtitkár. Rövid bevezetőjében megemlítette, hogy a választásokra készülve előző nap éppen demokratikus pártokkal közösen folytatott egyeztetéseken megnyitották a szociális területet is. A megbeszélésen rögzítették, hogy több mint 4 millió ember él a létminimum alatt, 3 millió embert fenyeget tartós leszakadás, 1,5 millióan mélyszegénységben élnek. Hatalmas probléma, hogy 500 ezren éheznek, amelyből mintegy 100 ezer a gyermek. Ilyen adatok a második világháború idején jellemezték hazánkat.

Bevezetőjének második felében a nyugdíjrendszerről beszélt a szakpolitikus, amellyel kapcsolatosan kritikán alulinak és dilettánsnak nevezete a kormány munkáját. Meglátása szerint az eddigi intézkedéseknek beláthatatlan következményei lesznek. Ami már ismert a változások kapcsán: – a kormány felszámolta a hárompilléres nyugdíjmodellt; – eltapsolta azt a mintegy 3000 milliárd forintot, amely a korábbi évek megtakarításaként a felelősen gondolkodó állampolgárok és kormányok munkájának eredményeként jött létre. Óriási hibának tartja, hogy az ország engedte a kormánynak a nyugellátás törvényi garanciáinak felszámolását. Mint ismeretes, az alkotmányt felváltó alaptörvény már csak és kizárólag az öregségi nyugellátást nevesíti, mint alapjogot. Minden más ellátást kivettek a törvény szövegéből. Ennek köszönhető, hogy a korábban ellátott mintegy 2 millió 900 ezer emberből 1 év alatt több mint 1 milliót kizártak a rendszerből. Felhívta a figyelmet arra, hogy megszüntették az előrehozott öregségi nyugdíjat, a korengedményes, a korkedvezményes nyugdíjat, a bányásznyugdíjat, a művésznyugdíjat, az állam szolgálatában állók szolgálati nyugdíját. És ami a világ szégyene: Magyarország az egyetlen ország a világon, ahol nincs rokkantsági és baleseti nyugdíj, mert eltörölték. Meglátása szerint a következő kormánynak komoly kötelessége van abban, hogy ezt a szégyent orvosolja.

A fórum résztvevő közül többen is jelezték, hogy a többször elhangzott erős bírálatokkal kapcsolatosan jó lenne olyan felületeket létrehozni (mivel a média szinte teljes mértékben a jelenlegi kormány kezében van), ahol mindenki számára érthető formában, bármikor megismerhető módon, röviden hozzáférhetőek lennének a szakpolitikailag is alátámasztott érvek. Mint a hozzászólók is elmondták, az emberek szóból értenek, így a korábban megjelent Balegyenes, Elég volt! kiadványoknak megfelelő lapokat kellene megjelentetni. Egy hozzászóló kérte a szakpolitikust, hasson oda, hogy az ilyen anyagok mindegyike elektronikus formában is elérhető lehessen (videó, hanganyag, dokumentumok). Korózs Lajos ígéretet tett a kérések tolmácsolására, és egyben jelezte, hogy a közeljövőben teljesítik e kéréseket.

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?