A sikeres város

GoodCityÉn már sok települést láttam, de ilyen sikeres városvezetést még életemben nem tapasztaltam. Ellenállhatatlan humorral, és felülmúlhatatlan szellemességgel próbálják a zemberek fejébe verni, hogy nemcsak a vezetés sikeres, de maga Oroszlány is! Persze a zemberek nem hülyék – legalább is nem annyira, amennyire azt többen szeretnék.

Szóval nem hülyék, már csak ezért sem, mert itt élnek, s nap, mint nap tapasztalják egyrészt saját helyzetük nehezebbé válását, másrészt a közpénz értelmetlen szórását (24 milliós út Várgesztes felé, műfüves pályák stb.), harmadrészt azt a propagandát, ami el akarja hitetni azt, ami nincs! Elég csak elővenni a polgármester választási ígéreteit, s azokat összevetni a jelen valóságával.

Takács Károly 18 pontban foglalta össze rövid és középtávú elképzeléseit. Így másfél évvel a polgármester csere előtt nézzük, milyen sikerrel:

1. A városi gazdálkodás (és OSZ ZRt) teljes átvilágítása és elszámoltatás a városi vagyonnal kapcsolatban.

Ma már mindenki tudja, hogy ez a hangzatos feltárás teljes kudarccal végződött, nem történt vagyonvesztés, sőt, nőtt a város vagyona, nem volt semmilyen visszaélés, s még hűtlen kezelés sem! Igaz a helyi Fidesz és Takács Károly által uralt közpénzből finanszírozott helyi média (Új Kéthetes, Vértes TV) folyamatosan azt harsogja, hogy a vádak bizony igazak voltak. Ja, és még mindig várjuk Takács Károly nyilvános bocsánatkérését, ahogy azt ő korábban megígérte.

2. A Vért legalább 2014-ig működjön szénbázison. Ebben aktívan részt kell vennie a következő polgármesternek.

Nos, a Vért működni fog, sőt a bánya is, de ezt a politika minden akkori szereplője így tervezte, a bánya működésének ma is az mszp-s kormányrendelet biztosít hátteret. Hogy azonban milyen módon kap majd távhőellátást a város a következő időszakban – na, arról egy értelmes gondolatfoszlányt sem hallani.

3. Helyi adók befagyasztása, a vállalkozói építményadó lehetőség szerinti csökkentése.

Eltörlésre került a lakásadó, de maradt az építményadó, s emelkedett az iparűzési adó. Ez az ígéret tehát úgy befagyott, hogy emelték a cégek adóterhét.

4. Szociális segélyek közmunkához kötése törvényes kereteken belül.

Az oroszlányi kistérségben több mint ezer álláskeresőt tartanak nyilván. Ez a gazdaságilag aktív népesség létszámán belül meghaladja a 10 %-ot. A 2000-es évek közepén ez a mutató 5,2 % volt. Ön szerint mennyi közmunkást foglalkoztatnak ebből az ezer főből éhbérért?

5. Bevezetjük az „Oroszlány Város Kártyát”, amivel az itt élő adófizetők bizonyos szolgáltatásokat kedvezményesen vehetnek igénybe.

Önnek már van ilyen? Nem is lehet, mert nincsen!

6. A volt Gárdonyi Géza Iskola sport és szabadidőcentrummá alakítása.

Az iskolát már elbontották mintegy 50 millió forintért, és további 140 millióért, ha szabadidőcentrum nem is lesz, egy műfüves pálya oda is épül.

7. Nyíres és a Német Dűlőben élők életfeltételeinek javítása.

Talán ez az egyetlen ígéret, aminek megvalósítása valóban sínen van a jelek szerint.

8. Strand felújítása és újra működtetése.

Ha a csillagok állása szerencsés lesz, augusztus közepére, tehát a strandszezon végére ez is valósággá válik.

9. Új és európai színvonalú központi posta kialakítása a Magyar Postával együttműködve.

Az már biztos, hogy a posta nem megy az új városházába, annak valószínűsége pedig, hogy a volt Arany iskola rekonstrukciójához megérkezzenek a hiányzó milliárdok, közelít a nullához. Lesz viszont az udvaron egy XXI. századi parkoló.

10. Az Ady Mozi kerüljön ismét a város tulajdonába.

Az Istennek se kerül városi tulajdonba, sőt, bizton halad a teljes pusztulás felé.

11. A közbiztonság javítása a térfigyelő kamera program bővítésével.

Kamerák vannak, a közbiztonság pedig változatlanul nem javul.

12. Az ipari parki munkalehetőségek növelése új cégek betelepítésével és a park környezetében levő felhagyott és elhanyagolt területek rendezése.

Egyetlen új beruházás sincsen az ipari parkban, a foglalkoztatottság csökkent a válság hatására, az ott működő cégek pedig igencsak zokon vették, hogy az adócsökkentés helyett emelkedett a helyi adó mértéke. Az elhagyott rendezetlen területekből /16-os akna környéke/ semmi nem került visszavásárlásra.

13. Az Okmány Iroda ügyfélbarát szolgáltatási feltételeinek megteremtése a Városháza új helyének biztosításával.

A hely biztosított, csak fel kellene újítani, az iroda pedig változatlanul a polgármesteri hivatal földszintjén fogadja az ügyfeleket.

14. Játszótér építés a József Attila és a Ságvári Endre Iskola udvarán, ezzel együtt az udvarok rehabilitációja.

Nem kellett építeni, hiszen az előző ciklusban már megépültek ezek a játszóterek, de a modernizáció ráfért mindkettőre. A Ságvári iskolánál fejlesztettek is rendesen.

15. Az új kormány célkitűzésével összhangban városi energetikai korszerűsítés és rehabilitáció elindítása.

Ez ügyben az égvilágon semmi új sem történt, az előző OSZ vezetés által megkezdett munkák folytatódtak, semmilyen új program nem indult. A távhő ára csökkent ugyan, hiszen Orbán Viktor háborút hirdetett a rezsi költségek ellen, de ha ebből a csökkentésből hiánya keletkezik az OSZ-nek, azt vajon kik fizetik ki? Persze, hogy a város adófizetői!

16. Folytatni és bővíteni kell a méhnyak rák elleni védőoltási programot fiatalok körében is.

Ez a projektet is az előző városvezetés indította, amit – nagyon helyesen – nem rúgott szét a fideszes városvezetés.

17. Új Könyvtár létesítése az Arany János iskolában.

Már nagyon várjuk az avatóünnepséget!

18. A régi játszótér helyén „Extrém Játszó Park” létesítése.

Ez az ígéret legalább annyira extrém, mint a megvalósulás.

De vannak itt még bőven témák, bár ezek nem szerepeltek a programban, de mint tudjuk, rögtönözni tudni kell. Mitől sikeres a város? Attól, hogy elvesztette a szakrendelőt, pedig megmenthette volna? Hogy elvesztette teljes iskolarendszerét, hogy a szakképzési intézmény végleges elvesztése most van folyamatban? Vagy attól, hogy két évvel a Vért mostani erőművének tervezett bezárása előtt még mindig nem tudjuk, mi lesz helyette? Vagy attól, hogy az utakon és a járdákon lassan nem lehet közlekedni, annyira borzasztó az állapotuk (kivéve persze az előző ciklusokban felújított útszakaszokat, és a kerékpárút miatt a főút járdáit)? Vagy attól, hogy az összes sportfejlesztési elképzelés bukásra áll, mert teljesen átgondolatlan az összes (strand, kis-nagy műfüves pálya, súlyemelőterem stb.)? Vagy attól, hogy a rossz döntések miatt az OSZ-nek lassan befellegzik? És hol vannak a milliárdos fejlesztések? Mert nekünk hirtelen egy sem jut eszünkbe.

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

A sikeres város bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?