Időrend

Remondis-2002013.07.29 – oroszlany.hu
Oroszlány Város Önkormányzata 2012. év közepétől kezdődő tárgyalássorozat végén megállapodott a német Remondis céggel abban, hogy a meglevő 8%-os tulajdon része fölött további 75 %-os részt megvásárol, bruttó 576 MFt összegben. Az ehhez szükséges kormányengedélyt megszerezte, de EU-s hitelfelvételi közbeszerzési pályázata sikertelenül zárult le. A megállapodás 2013. július 31-én lejár, ha nem történik meg a kifizetés. A Kormány látva ennek a vásárlásnak a stratégiai jelentőségét – az országgyűlési képviselő segítségével – anyagi támogatást nyújt a döntésével ennek az üzletrésznek a megvásárlásához. A vételár kifizetése július 31-én megtörtént, a részvénycsere folyamata elindult.

2013.07.29 – Oroszlányi televízió
Idén áprilisban döntötte el a képviselő-testület többsége, hogy 576 millió forintért megvásárolja a parkfenntartó-hulladékkezelő Remondis cég 75 %-át. Ezzel a város már meglévő 8 %-os tulajdonrésze 83%-ra emelkedett volna. A vásárláshoz szükséges hitelfelvételhez megjött ugyan a szükséges kormányengedélyt, de a közbeszerzési eljárás végén egy bank sem adott kölcsönt a városnak. A polgármester sajtóreferensének írása szerint a Remondis német tulajdonosaival kötött megállapodás július 31-én lejár, ha nem történik meg a kifizetés, ezért: „a Kormány látva ennek a vásárlásnak a stratégiai jelentőségét – az országgyűlési képviselő segítségével – anyagi támogatást nyújt a döntésével ennek az üzletrésznek a megvásárlásához.” A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a Kormány július 29-én határozott arról, hogy Oroszlányt 280 millió forintos kölcsönben részesíti. Ezt az összeget a városnak decemberben már vissza is kell fizetnie.

A hír azonban egyelőre nem szól a következő fontos kérdésekről.

  • Honnan teremti elő szerdáig a város az 576 millió forintos vásárlási összeghez még hiányzó 296 millió forintot?
  • Miből fizeti vissza az állami kölcsönt decemberben?
  • Miből és hogyan vásárolja meg a részvények fennmaradó (dolgozói kézben lévő) 17 %-át?

A legfrissebb törvényi szigorítás értelmében ugyanis a hulladékszolgáltató cégeknek száz százalékos állami vagy önkormányzati tulajdonban kell lennie. A következő napok eseményei minden bizonnyal választ adnak a kérdésekre.

2013.08.01 – Facebook
Takács Károly – A 75 % (+ 8% van) érdemi döntéseket tudunk hozni a társaságban, ahol nem profit maximálás és befektetés minimalizálás lesz a fő szempont. Több aggódó érdeklődés is volt az ellátott települések polgármestereitől az elmúlt napokban, mivel az új hulladékgazdálkodási törvény komoly előírásokat tesz meg. Azonnal meg kell kezdenünk az új hulladék tároló bővítési munkáit – előbb az engedélyek megszerzését. A KDVHÖT EU KEOP pályázatát kormány felmondta, tehát szelektív hulladékgyűjtés beruházásban most erre nem számíthatunk már. Nagyon sok munka lesz még.

Ezzel a Székely úrék által – alig 60 M Ft-ért – 1995-ben eladott városi cég városi (állami) tulajdonban van ismét! De most erről vajon megjelenik egy új mszpés EHETI? Vajon ezért távoztak a rendkívüli ülésről? Biztosan restellik az ügyet.

2013.08.01 – Facebook
Takács Károly – A szemétszállítás lesz egyáltalán –ez is nagy eredmény–, mert ennyiért a multi cégek már kivonulnának! Egyébként a Tisztelt szocialista szimpatizánsok nem szeretik hallgatni, de sajnos azért kell közel 10x áron visszavásárolni a céget, mert az Ő igen tisztelt „vezéreik” eladták anno! Igen, s menet közben akiknek eladták körül belül a mostani vételárnak megfelelő összeget kiutaztattak – profitként!

2013.08.02 – oroszlany.hu
Megérkezett Oroszlány számlájára a német tulajdonú hulladékszállító cég, a Remondis megvásárlására szánt, bruttó 576 millió forint kormányzati támogatás második, 296 millió forintos részlete. A július 31-én már utalt 280 millió forinttal együtt ezzel teljessé vált a támogatási összeg.

A kormányzati támogatásnak köszönhetően Oroszlány hitelfelvétel, tehát kamatköltség nélkül jut birtokába a város és a környező települések hulladékszállítási közfeladatát ellátó cégnek. A cég többségi részvénytulajdonát 1995-ben, Székely Antal szocialista polgármester idejében privatizálta el az akkori városvezetés 59 millió forintért. A német tulajdonosok azóta minden évben jelentős hasznot realizáltak a szolgáltatásból.

Takács Károly polgármester szerint ezzel a vásárlással a város meg tud felelni a rezsicsökkentés és az új hulladéktörvény előírásainak. További előny, hogy a két városi közszolgáltató cég (a Remondis és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.) feladatainak átvizsgálásával és újraszabályozásával hatékonyabbá és takarékosabbá tehető a városgazdálkodás. A városvezetés augusztus 6-án „tulajdonosváltó munkásgyűlésen” tájékoztatja a munkavállalókat a tulajdonosváltás részleteiről.

Ennyi a rövid történet összefoglalása, s most arról ne beszéljünk, hogy szeretett vezérünk egyik napról a másikra, mint a sajátját osztogatja az adófizetők forintjait – amit persze az adófizetők vissza fognak kamatostól fizetni, lásd példának a bankok által áthárított tranzakciós adót.

De most ne legyen savanyú a szőlő, örüljünk együtt még az olyan agyament összehasonlításnak is, mint mennyi az annyi ma és 18 évvel ezelőtt. Bár itt álljunk meg egy pillanatra: 1995-ben 59 millió forintért vált meg a város a cégtől (hogy ez jó volt, vagy nem, azt mindenki pártállása szerint ítélje meg, mert ahogy nézem a facebookos bejegyzéseket, korrekt értékelésnek itt már nincsen helye).

Szóval az akkori pénz mai értékét szemléltessük kicsit hétköznapibb módom:
1995-ben 59 forint volt egy korsó Kőbányai a Sziget fesztiválon. Öt éve 320, 2009-ben 450, 2010-ben 500, tavaly pedig 530 forint volt egy korsó Dreher. 2013-ban 20 forint híján hatszázba kerül, azaz közel tízszeres az infláció.
Persze a Sziget-sört csak akkor kortyolhatjuk, csak ha van belépőnk. Egy napijegy 1995-ben 500 forint volt, 2000-ben pont 2000, öt évre rá 5000, 2010-ben 12 000, idén pedig még egy ezressel több. Lehetne még sorolni vég nélkül a példákat, de nincsen semmi értelme, ugyanis bármilyen jól is adták el anno a városi céget, a helyi fideszesek szerint akkor is rossz üzlet volt, mert nem „Ők” csinálták.

S, ha már állandóan hátrafelé mutogatunk: ugyanezen gondolatmenet mentén, mai áron vajon mennyit is ér az a Takács Károly által 2002-ben felvett 25 milliós végkielégítés, ami – állami cég lévén – szintén az adófizetők zsebét terhelte?

Hogy mekkora a katyvasz ebben a városban, arról mi sem szól jobban, mint egy internetes bejegyzés a közelmúltból: Minden héten hangos a Főtér az ott lakók nagy örömére. Biciklizhetünk szabálytalanul, és veszélyesen az új bicikli úton. Támogatunk olyanokat, akik nem érdemlik meg. Spóroltunk a hó el nem takarításból, és nincs is gond, mert hát minden út csúszásmentes. Lesz új stadionunk ahol dühönghetünk, lesz új strandunk amiben lehűthetjük magunkat, és lesz jó drága fűtésünk, ha mégis fáznánk. Nem pazaroltuk a pénzt értékteremtésre, mert azt már megtették az elmúlt időszakban, így arra nem is kell vigyázni, vigye akinek kell. Nem akarunk orvoshoz járni, mert úgyse jutunk be, amikor kellene. Hol itt a probléma? Ja, hogy a hulladék elhelyezés problémás? Képzeljük magunkat Olaszországba, ott ez mindennapos ügy.

Mindenki azt kapja, amit megérdemel. Úgy látszik, mi ezt érdemeljük…

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Időrend bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?