Kettős mérce

KettosMerceBajnai Gordont, az Együtt-PM vezetőjét és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat elnézéskérésre felszólító nyílt levél jelent meg négy országos napilapban a közelmúltban. A levél aláírói szerint a Szolidaritás szeptember 29-ei szobordöntése sokkolta a magyar társadalom józan többségét. „Ami a Bajnai Gordon nevéhez köthető eseményen lezajlott, az civilizált országban elfogadhatatlan” – áll a nyílt levélben, amelyet művészek, politológusok, politikusok, tudósok írtak alá.

Eddig a hír, s megmondom őszintén, tőlem is idegen az ellenzéki elégedetlenség ilyetén megnyilvánulása, mint ahogyan október 23-a számomra az 1956-os forradalom mártírjaira való emlékezés napja, s nem holmi „Békemenet” happening – de ez legyen magánvélemény.

Azonban maradjunk még kicsit a szobordöntésnél. Alig hét évvel ezelőtt, 2006 szeptemberében számolt be a nyugat.hu portál a „békés” szombathelyi és körmendi eseményekről. Többek között ez olvasható az utóbbi településről szóló tudósításban:

Valahonnan előkerült egy életnagyságú Gyurcsány-bábu
Állítólag Budapesten nagy balhé van! Forradalom van Magyarországon érkezett az újabb híradás, mire a tömeg tapsviharban tört ki. Éljen a forradalom! – kiabálták néhányan, majd Fegyverbe! Fegyverbe! – felkiáltással folytatták a vonulást a 8-as út melletti lakótelepen. A hajnali órákban sokakat felébresztett a hangos demonstráció, sok bátortalan kikukucskálót láttunk. Az egyik szocialista képviselőjelölt ablaka alatt Megdögletek kommunisták! – hangorkánnal kívántak szép álmokat a tüntetők. A 300-as tömeg minden útba eső italmérésnél apadt valamennyit, mivel a magyarázat szerint ott lehetett követni a Hír Tv közvetítését. Valahonnan előkerült egy életnagyságú Gyurcsány-bábu is, amit hamarosan lángba borított a forradalom eszméje.
A kedves gyerekdal morbid átiratára – miszerint: Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék! – néhány zsidó viccet is elsütöttek gyorsan a jelenlévők, többek között felemlegetve a hírhedt haláltábort is, ahol hasonló módon végezték a nép ellenségei (sic!).”

Forrás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/23878

Ennyit a jobboldal kultúrműsoráról. De, hogy kis hazánk se maradjon ki, emlékeztetnék Bajnai Gordon tavalyi, oroszlányi látogatására, amikor is: Akiket a Jobbik propagandája elbódít, azok saját nehézségeikre másban találják meg a hibát, ezt minden politikusnak fegyelmezetten tudomásul kell vennie – mondta Bajnai Gordon volt kormányfő oroszlányi sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy papírból kivágott libákkal és akasztófával várta mintegy kéttucatnyi Jobbik-tag és -szimpatizáns a lakossági fórumának helyet adó épület előtt – olvasható az MTI által kiadott anyagban.

JobbikAkasztas

És a tanulság? Hogyne lenne: egyetlen idézett esetben sem született nyílt levél, amelyet művészek, politológusok, politikusok, tudósok írtak volna alá.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?