A városi vagyon elvesztése

Tisztelt Polgármester Úr!

Bizonyára Ön is értesült arról, hogy a víziközműtörvény decemberben kihirdetendő módosítása nagyon komolyan érinti Oroszlány városát, és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt-t is. Remélhetőleg azt is tudja a Polgármester Úr, hogy az oroszlányi szennyvíztisztító telep 2003-2004 évi mintegy 800 millió forintos felújítása több százmillió forintos önkormányzati áldozatvállalás mellett történt.

A beruházásnak köszönhetően Oroszlány városa Közép-Kelet Európa egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepének büszke tulajdonosává vált.Többek között a modern telepnek köszönhető, hogy az ipari park ilyen ütemben fejlődhetett, és fejlődhet tovább, valamint pl. az is, hogy az Által-ér Oroszlány-Kecskéd közötti szakasza újra élő vízzé vált. A befektetés emellett mára termőre fordult, és a szennyvízkezelésből származó bevételek a cégen keresztül a települést gazdagítják.

Hónapok óta tudni lehet, hogy a törvénymódosítás Oroszlányt nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni, és ha életbe lép a törvény, akkor a szennyvízvagyont a regionális viziközműcégnek hamarosan térítésmentesen át kell adni. Öntől mégsem kaptunk semmilyen tájékoztatást sem testületi, sem bizottsági ülésen ezzel kapcsolatban.

Ennek két oka lehet:

  • vagy nem tudott róla, ami nehezen elképzelhető
  • vagy gőzerővel dolgozott azon, hogy kiharcolja város szempontjából a lehető legjobb pozíciókat.

Bízunk benne, hogy ez utóbbi történt, ezért kérjük Önt, hogy nyugtasson meg minket azzal, hogy válaszol a kérdéseinkre.

  • Milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy a mintegy 1,5 milliárdos szennyvízvagyon a város tulajdonában és az OSzZrt. üzemeltetésében maradjon?
  • Sikeresek voltak-e ezek a lépések?
  • Ha nem voltak sikeresek, akkor milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy az önkormányzat legalább alkupozícióba kerülhessen?
  • Amennyiben nem járt sikerrel, és át kell adni térítésmentesen a város nagy áldozatvállalása árán felújított szennyvízvagyont, milyen elképzeléseik vannak a város milliárdos értékű cégének, az OSzZrt-nek a jövőjével kapcsolatban?
  • Milyen új tevékenységi körökkel szándékoznak az így kieső több százmillió Ft-os bevételt pótolni?
  • Vagy ha erre nincs kidolgozott koncepciójuk, milyen módon kívánják a cég és így a város csődjét elkerülni?

Őszinte, alapos és kimerítő válaszát előre is köszönjük:

MSZP oroszlányi szervezete/frakciója

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?