A 60 éve – tudni magyar nyelv

60eves„Két fényfelirat tudatja a Rákóczi út két oldalán az Oroszlányon áthaladókkal, hogy hatvan évesek lettünk – kezdődik a nagy magyarázkodás a Facebook-on, s a szöveg így folytatódik: Sokan értetlenkednek azonban a szöveg láttán, mondván: teljességgel értelmetlen, avagy hibás. Nos, talán erősen (!) szokatlan, de nem értelmetlen. Megfejtése: idén a HATVAN éve van, mert minden a hatvanas szám bűvöletében zajlik a városban.

Azért talán szerencsésebb lett volna úgy kiírni, hogy: A „60” éve, vagy esetleg más színnel jelölni a hatvanat, hogy az írás értelmén töprengve kevesebben kárhoztassák a kiötlők felmenőit. Igaz, az illetékes önkormányzati bizottságban azt mondták: nem baj, ha elsőre nem érthető, legalább beszélnek, vitatkoznak róla, így a felirat, a megfogalmazás jobban eléri célját, azaz a figyelemfelkeltést.”

Mielőtt dobna egy hátast a kedves olvasó, leszögezzük: több pedagógus is megerősítette azon meggyőződésünket, hogy ez a megfogalmazás így, ebben a formában totálisan értelmetlen, s akinek mégis vannak kétségei, az olvasson bele a webes megjegyzésekbe.

– Nem baj, ha elsőre nem érthető, legalább beszélnek, vitatkoznak róla – hangzott el az illetékes bizottságban, ami csupán annyit jelent: mondjatok amit akartok, minden marad, ahogy mi akarjuk – ugye ismerős a módszer?

Aztán minap megérkezett kedvenc lapom is, az Új Kéthetes, s persze a címlapon megint az eszement szlogen, ami most kiegészült még egy rossz fogalmazással: OROSZLÁNY 60 ÉVES!

A városvezetés ennyire van képben?

A városvezetés ennyire van képben?

Nos, kedves szerző, ez a megfogalmazás megint nem igaz – mint annyi más az elmúlt évekből. Oroszlány ugyanis sokkal „öregebb” ennél. Arra viszont joggal lehetünk büszkék, hogy OROSZLÁNY 60 ÉVE VÁROS, vagy, 60 ÉVE VÁROS OROSZLÁNY!

Az illetékes bizottságnak pedig drukkolok: további hülyeségekkel, eszetlenségekkel tegyék vidámmá ezt az évet – de meg lehetne próbálni azt is, hogy ne ilyen és hasonló baklövések miatt legyen emlékezetes a jubileum!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?