Kinek, mennyit?!

Régóta téma a városban, többször előkerült testületi, bizottsági üléseken is, legutóbb pedig Czunyiné foglalkozott vele az OVTV-ben. Az MVM a Vérten keresztül a városnak pénzért adta el azokat a bányászati berendezéseket, amelyeket a majki múzeumban a város szeretett volna kiállítani. Megőrizve ezzel a bányászati szakmakultúrát az utókor számára. Ez nem volt elegendő indok arra, hogy az MVM, miután bezárta az utolsó mélyművelésű bányát, hozzájáruljon a szakmakultúra megőrzéséhez.

Megválasztott Országgyűlési képviselőnk sem azon háborgott a televízióban, hogy milyen dolog pénzt kérni azoktól az emberektől, akik életük során felépítették a várost és szeretnék megőrizni a város, így saját maguk múltját is, hanem az MVM-et védte. Persze kitért arra is, hogy most kapott a múzeum egy fél milliárd forintos pályázatot a kormánytól, és ez kompenzálja ezt a dolgot, csak itt van némi bökkenő: a pályázatra kapott támogatás nem jár csak úgy, azt meg kell írni, meg kell tervezni, elő kell készíteni. Ha ezt a munkát jól végzik, és Mészáros Lőrinc, Andy Vajna vagy Habony Árpád sem akar bányászati múzeumot nyitni, akkor nyerhet a pályázatot benyújtó támogatást. A legfontosabb pedig az, hogy nem hazai, hanem uniós forrásból! Az MVM viszont állami tulajdonú, állami forrásokból gazdálkodó szerv. Tehát lefordítva, röviden: Czunyiné azt mondta, hogy nem érzi problémának azt, hogy MVM nem támogatta a városnak ezen törekvését, mert Brüsszelből jön pénz a múzeumhoz. Mondjuk, nem lehet tudni, hogy ezen a ponton a képviselő asszony megállította volna Brüsszelt vagy sem, de ez egy másik kérdés.

Érdekes tény továbbá, hogy az MVM a Fidesz álcivil holdudvara közepén ülő CÖF-nek 508 millió Ft-ot adományozott. Úgy tűnik erre volt, erre jutott, ez támogatható cél volt. Csak arányításképpen: a város a szakmakultúra megóvásáért 3,5 millió forintot fizetett. A CÖF-nek nyújtott támogatás ennek a 145-szöröse, lehet mondani: csepp (lett volna) a tengerben. De valaki úgy döntött, hogy ne legyen!

A bejegyzés kategóriája: Egykor és Ma, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.