Viszik a pénzünket?!

Egy négytagú oroszlányi család közel 200 ezer forinttal járul hozzá ahhoz a nagy einstandhoz, amit a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) kényszerít rá a településekre 2013. január elsejétől. Mint az már szinte bizonyos, az állam elveszi a város iskoláit, azonban azok fenntartásához a város továbbra is hozzájárul (amint az az esztergomi példán már látszik). A tervek alapján szintén államosítják a szakorvosi rendelőintézetet, és a szennyvíztelep sem lesz kizárólagos tulajdonunk, pedig ezek karbantartásához, felújításához, fejlesztéséhez nem kis összeggel járultak hozzá a város lakói.

De kezdjük a teljesség igénye nélkül 2003-ban, a Rendelőintézettel és az Ápolási Otthonnal. Az 520 milliós beruházás 40 százalékát önerőből, 60 százalékát állami pályázatokon nyert pénzből sikerült megvalósítani, tehát 208 milliót az oroszlányiak fizettek, ahogy 2004-ben azt a 4 milliót is, amibe a József Attila iskola portál kialakítása került.

2004 novemberében került átadásra a teljes rekonstrukción átesett oroszlányi szennyvíztisztító telep. A projekt közel 900 millió forinttal gyarapította a város vagyonát. Ennek az összegnek mintegy 15 %-át kellett az önkormányzatnak saját erejéből biztosítani, azaz 135 millió forintot.

2007-ben közel 220 millióba került az oktatási intézmények energia-megtakarítást eredményező felújítása. A felújítás keretében sor került a József Attila Általános Iskola, a Ságvári Endre Általános Iskola és az Eötvös Lóránd Szakközép- és Szakiskola nyílászáróinak cseréjére valamint az összes világítótest cseréjére és az ezekkel összefüggő festési munkákra, de ezek mellett még sok minden fel lett újítva a projekt keretében. Ezt az OSZ, vagyis a város fizette.

2009-ben újabb, 5,3 milliós beruházással készült el a harmadik számítógép-terem a Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskolában, 2010-ben pedig a város általános iskoláinak komplex fejlesztése című projekt során az utóbbi fél évtized legjelentősebb, 850 millió forintot meghaladó önkormányzati beruházása zajlott a településen. Az összegből kb. félmilliárd volt a pályázati forrás, a fennmaradó összeget, 350 milliót az adófizetők fedeztek.

Rövid számolás után kiderül, hogy mindez összesen 922 millió forint, s ha ezt elosztom a 19 ezres lakosságszámmal, kiderül, hogy a csecsemőtől, az aggastyánig, 48,5 ezer forinttal járult hozzá a helyi beruházásokhoz minden egyes polgár.

Na, ezt viszi most el egy tollvonást követően az állambácsi – természetesen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szellemében.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?