Sikerült ezt is szétverni

Nyílt levéllel fordult Szalai Annamáriához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez az MTI üzemi tanácsa, illetve szakszervezete, valamint az MTVA telephelyi üzemi tanácsa, kérve a közszolgálati hírügynökség önállóságának visszaállítását. (MTI OS)

Tisztelt Elnök Asszony!

Mi, a közmédia hírügynökségi területén működő üzemi tanácsok és szakszervezet vezetői, a hírügynökségi tevékenység szakmai és szervezeti önállóságának visszaállítása érdekében fordulunk Önhöz nyílt levelünkkel.

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján úgy véljük, hogy a Magyar Távirati Iroda (MTI) esetében a közmédiumok összevonása nem vezetett a korábban deklarált és várt eredményekhez, leginkább azért nem, mert a hírügynökségi tevékenység és munka számos olyan sajátossággal bír, amely nem teszi lehetővé annak egységes kezelését a rádiózással és televíziózással.

Szerintünk ennek következménye az, hogy az elmúlt időszakban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azon törekvése, hogy egységes működési feltételeket teremtsen, számos, a hírügynökségi munkát nem segítő, hanem inkább akadályozó megoldáshoz vezetett.

Munkajogi szempontból aggályosnak tartjuk, hogy az MTVA-hoz került hírügynökségi újságírók vezetői a hírügynökségi tevékenységben nem vesznek részt, azt nem ismerik, miközben a napi munkában az irányítást az MTI Nonprofit Zrt. alkalmazottai gyakorolják. Ők azonban semmilyen munkajogi kapcsolatban nem állnak az általuk irányított MTVA-s dolgozókkal. A rendszer kizárólag azért működik mégis, mert az abban részt vevők a korábbi szokások alapján úgy tesznek, mintha mi sem történt volna.
A hírügynökségi munka sajátosságai miatt szinte értelmezhetetlen a megrendelő és gyártó fogalma, illetve megvalósíthatatlan ezek világos szétválasztása – ez is a szervezeti egység megteremtése, visszaállítása mellett szól.

Az elmúlt másfél évben számos probléma adódott a széttagoltságból, illetve abból, hogy az MTVA-ban a hírügynökségi területet nem ismerők hoztak a területre vonatkozó döntéseket, vagy nem hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a napi működést segítették volna.

Április végéhez közeledünk, s az MTI Nonprofit Zrt. még nem rendelkezik üzleti tervvel 2012-re. Az MTI számára elkülönített idei költségvetési összeg nyilvánvalóan nem elegendő, noha az Országgyűlés megszavazta a közmédia, ezen belül az MTI finanszírozásához szükséges keretet.

A problémák minden szinten élesek, ékes példa, hogy másfél éve nem cserélik az újságírók mindennapi munkájához szükséges, teljesen amortizálódott eszközöket, számítógépeket, laptopokat, magnókat, mobiltelefonokat, fényképezőgépeket. Számos feleslegesen bonyolított elszámolási rendet vezettek be, egyebek között a tömegközlekedést használó újságírókat a 3000 forintos „bérlet-hozzájárulás” fejében „útvonal-nyilvántartás vezetésére” kötelezték.

A széttagoltság miatt mindmáig nem sikerült és valószínűleg nem is lehet hatékony felelősségi rendszert kialakítani a „hírgyártásban”. Az erre a célra felállított hírbizottság sem talált megoldást erre a súlyos problémára.

Az összevonás eredményeként az eddig viszonylag hatékonyan működő, adósságoktól mentes MTI megszűnt, elvesztette gazdálkodási önállóságát és felelősségét.
Kezdeményezésünket a közmédia hírügynökségi területén dolgozó 128 munkatársunk aláírásával is támogatja. Kérjük, hogy fontolja meg és vegye figyelembe az MTI-t és működését legközelebbről ismerők véleményét további döntéseiben – áll a kiadott közleményben, amire jött is a tartalmas válasz: A vonatkozó törvény alapján a médiahatóság és annak elnöke semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik az MTI működésével kapcsolatban – egyebek mellett ez olvasható Szalai Annamária válaszában, amelyet a távirati iroda üzemi tanácsának nyílt levelére adott. A médiahatóság elnöke azt ajánlotta, hogy a hírügynökség dolgozói forduljanak problémáikkal „a munkáltatók képviselőihez”.

Mint a továbbiakban az elnök fogalmaz: A dolgozók által felvetett „bosszantó, a napi működést adott esetben nehezítő munkaszervezési problémák” kivizsgálása, kezelése az érintett gazdálkodó szervezetek menedzsmentjének nem pedig az NMHH-nak vagy az NMHH elnökének a hatáskörébe tartozik – írta még.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?