Plázából kormányhivatali palota

„2013-tól a tatabányai Omega plázában, 11 000 nm2-en nyitja meg kapuit a megyei kormányhivatal és járási központ. – jelentette be a nyilvánosságnak Navracsics Tibor miniszter és Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, valamint a tulajdonos BB Zrt képviseletében Kovács György ügyvezető a kormányzati szervek és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő döntését. Ezzel a döntéssel végre a közösség szolgálatába állhat az előző kormány kudarcos beruházásainak tatabányai szimbólumává vált, 200 milliós veszteséget hozó, tizennégyezer négyzetméteres közösségi tér – mondta el Navracsics Tibor, amely mellett busz- és vonatátszálló is kiépül. Czunyiné dr. Bertalan Judit az integrált közigazgatás előnyeit emelte ki: minden hivatali ügyet egy helyen, kényelmesen és gyorsan el lehet intézni.” – Olvasom városunk weboldalán, s az első pillanatban elfog a büszkeség, hiszen senkinek sem mindegy, milyen körülmények között intézheti ügyeit, s ez még akkor is igaz, ha az oroszlányiakat ez nem érinti túl gyakran közvetlenül – legalább is reménykedjünk benne.

Aztán egyik ismerősöm felhívta a figyelmemet több más internetes bejegyzésre is, s mivel hallgattassék meg a másik fél is, az alábbiakban ezeket is megismertetjük az olvasóval:
– Kovács György, a Beszállítói Befektető Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta az hvg.hu-nak: a társaság négymilliárd forintért vásárolta meg a Magyar Fejlesztési Banktól a korábban csődbe ment és állami tulajdonba került bevásárlóközpontot. Az átalakítás 2,1 milliárd forintba kerül. Tájékoztatása szerint az épületben megmarad az OTP bankfiók, a tervek szerint élelmiszer-áruházat és postát is kialakítanak.” Ezek szerint több mint 6 milliárdba fog kerülni az adófizetőknek, hogy XXI-ik századi megyei kormányhivataluk legyen – ez az összeg alsó hangon Oroszlány teljes költségvetését állná kb. másfél évig.

Lukács Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő nyilatkozata: – Sokan nem is akarták elhinni a hírt, pedig igaz: a régóta szinte üresen álló Omega Plázában központi kormányhivatalt alakít ki a Fidesz. Az épület a jelenlegi állapotában egyáltalán nem alkalmas erre a funkcióra, hisz természetes fény szinte alig jut be, ám ez nem zavarja a döntéshozókat. A nagy, egybefüggő tereket pedig mesterségesen kialakított, 1-2 négyzetméteres fülkékre fogják osztani, ezekben a szűk „dobozokban” zajlik majd az ügyintézés. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ez az embertelen eljárás hűen kifejezi, mennyire becsüli a Fidesz a kormányhivatalban dolgozókat és az ügyfeleket. – Ez a kegyetlen környezet mindenkit megvisel, de leginkább azok fognak szenvedni, akiknek egész nap egy ilyen helyen majd dolgozniuk – jelentette ki a politikus.

Ráadásul mindez irgalmatlanul sokba is kerül! Közel 3 milliárd forintba, amennyiből Lukács szerint már új épületeket szoktak felhúzni a semmiből. – Nem csak Tatabánya, hanem az egész ország szenved a pénztelenségtől, s eközben a fidesz urai arra szórnak el milliárdokat, hogy egy gipszkarton falakkal szétszabdalt hodályban kínozzanak hivatalnokokat, ügyfeleket egyaránt, nem törődve semmivel és senkivel – mondta Lukács Zoltán.

Akik pedig megszokták, hogy eddig minden ügyet elintézhettek a városközpontban, hamarosan buszozhatnak, vagy gyalogolhatnak az Omega Plázához, ami a vasútállomástól és a központi buszpályaudvartól egyaránt messze van… Eközben a város többi intézménye szinte fuldoklik a pénzhiánytól. Számos bölcsődében gyalázatos állapotban vannak a nyílászárók, és a szülőktől kérik a tisztálkodási szereket, valamint a vécépapírt. S mindezt úgy, hogy már fizetni is kell – nem is keveset! – a bölcsődei ellátásért. De erre a 3 milliárdra van pénz…

Lukács Zoltán arra is rámutatott: a pocsékolás sokkal nagyobb 3 milliárd forintnál, hisz eközben Tatabánya központja szellemvárossá válik. Azzal ugyanis, hogy többek között az Omega Plázába költözik az okmányiroda, a gyámügy, az építésügy, a szociális ügyek osztálya, kiürül a megyeháza, és a városháza egyik szárnya is kongani fog az ürességtől. – Ezeket a komplett épületszárnyakat a jövőben is fenn kell majd tartani, s ez szintén pénzbe kerül! – mondta a politikus. – Tán el akarják adni a kérdéses ingatlanokat? No de kinek? Netán most is valami fideszes mutyi áll a háttérben?

Schmidt Csaba álláshalmozó polgármestert persze cseppet sem érdekli, hogy pártja mire szórja Tatabányán a pénzt. Számára csak az a fontos, hogy felvehesse a milliós havi javadalmazásait, egyébként meg mondhatja: nem neki kell naponta bejárnia a kormányplázába. Pedig érdemes lenne kitenni a fotóját a homlokzatra Orbán Viktoréval és a hivatalvezető Czunyinével együtt: hadd lássa mindenki, kiknek köszönhetjük ezt az embertelen pazarlást!

A bejegyzés kategóriája: Komárom-Esztergom megye
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?