Ki van ez találva!

Több településen tartottak időközi választást a hét végén. Mi ezek közül kettőt ragadtunk ki, hogy bemutassuk, milyen csapdákat rejt a lakossági érdektelenség.

Dunaújvárosban 5034 választópolgárból 998 járult az urnákhoz, ez 19,82 százalékos részvételi arányt jelentett, s ebből a közel 20 %-ból Hingyi László (Fidesz) 408, Gombos György (MSZP) 275, Czinkon Zoltán (LMP) 174, Tassó Zoltán (Jobbik) 75, míg Csikós Árpád (független) 66 szavazatot kapott, tehát nyert a Fidesz.

A Csongrád megyei Pitvarosban az 1253 választásra jogosultból 717-en adták le voksukat, ami 57,2 százalékos részvételnek felel meg. Az érvényes szavazatok közül a függetlenként induló eddigi polgármester, Radó Tibor 438 szavazatot, míg ellenfele, a Fidesz-KDNP jelölte, Gémesi Sándor 266-ot kapott.

Persze ebből a két példából nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, az azonban biztos: a következő országgyűlési és önkormányzati választáson nem lesz második forduló, azaz nem lehet arra számítani, hogy majd akkor megfordul a kocka. Egy forduló lesz, s ha az emberek távollétükkel tüntetnek, vagy jelzik megcsömörlésüket a politikától, az az oldal nyer, amelyiknek fegyelmezettebbek a szavazói, azaz elmennek az urnákhoz. Márpedig a Fidesz fanatikusai ilyenek.

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Ki van ez találva! bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?