Indoklás nélkül

Az Ab egyhangú határozatban alkotmányellenesnek mondta ki a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek azt a szabályát, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselők indokolás nélküli felmentését (előtte ugyanilyen döntés született a kormánytisztviselőkkel kapcsolatban is). Az alkotmánysértő rendelkezést a testület a határozat közzétételét követő nappal semmisítette meg.

Az alábbiakban pár példát olvashatnak (a több százból) az elmúlt két évben ezzel kapcsolatos eseményeiről:

  • 2010 augusztusának negyedik napján adták át a felmondólevelet három nemzeti park vezetőjének. Salamon Gábornak, az Aggteleki Nemzeti Park, Márkus Ferencnek, az Őrségi Nemzeti Park és Sándor Istvánnak, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának.
  • Felmentették 2010.08.5-én Pirisi Károlyt, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatóját, vele együtt a hat regionális munkaügyi központ vezetője is megkapta elbocsátó levelét – indoklás nélkül.
  • Hatala József főkapitány 2010. augusztus 26-án menesztette beosztásából a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságot vezető Dúzs Józsefet. Az dandártábornok felmentését a rendőrség vezetője nem indokolta.
  • Indoklás nélkül felmentette 2010.09.15-én a Komárom-Esztergom megyei rendőrfőkapitányt Pintér Sándor belügyminiszter, az ORFK vezetőjének javaslatára. Gorgosilits Fábián mellett a Köztársasági Őrezred személyvédelmi és objektumvédelmi főosztályait irányító Kardos Imre és Sevcsik László vezetői kinevezését is visszavonták.
  • Varga Ferenc Csaba rendőr alezredest, az esztergomi kapitányság vezetőjét 2010. december elsejei hatállyal indoklás nélkül mentette fel Csizmadia Gábor megyei főkapitány.
  •  Czunyiné, dr. Bertalan Judit, az új kormányhivatal vezetője január 13-án közölte Tóthné dr. Menczel Zsuzsanna főigazgatóval, a Komárom-Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal korábbi vezetőjével, hogy a jövőben nem kíván vele dolgozni. A szakembert, miután az áthelyezést nem fogadta el, menesztették.
  • A Fejér megyei önkormányzat január 2011.01.18-i ülésén felmentette tisztségéből a megyei főjegyzőt, Varjú Mihályt. Indoklás nélkül, ahogy azt a jogszabály lehetővé tette.
  • 2011. január 19-én Tiszafüred fideszes képviselő-csoportja sürgősségi indítványként beterjesztette, majd elfogadta azt a javaslatot, amely Baranya Pál jegyző felmentését tartalmazta.
  • 2001 januárjától látta el Tatabánya önkormányzatának aljegyzői teendőit László Ferenc. A Fideszes többségű közgyűlés a címzetes főjegyző javaslatára 2011.01.27-én indoklás nélkül menesztette állásából.
  • Indoklás nélkül, 2011.01.28-i hatállyal felmentette Gazdóf Angélát Fonyód címzetes főjegyzőjét a város képviselő-testülete. Hasonlóan járt Balatonszabadi, valamint Siójut, Balatonlelle és Zamárdi jegyzője is.

A felsorolást később még folytatjuk!

A bejegyzés kategóriája: Magyarország
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?