Értünk autózott el nyolcmilliót

Megdöbbentő adatokat tartalmaz az az összesítés, amely Oroszlány polgármesterének 2011-es gépkocsi használatát tartalmazza. Ebből kiderül, hogy Takács Károly tavaly mintegy nyolcmillió forintnyi közpénzért rótta útjait, azaz 638 ezer forintba került havonta átlagosan hivatalos ügyeinek autóval való intézése.

Összességében 69 ezer kilométert gurult a Ford Mondeo egy év alatt, s volt olyan hónap – szeptember – amikor közel nyolc és félezer kilométert tett meg a város ügyeinek intézése érdekében. Ez napi 274 kilométeres átlag, ami valljuk be, nem semmi. Annak fényében meg pláne, hogy az előző polgármester két év alatt ment kb. 50 ezret. Ehhez a tisztes mennyiséghez persze benzin is kell, amiből 2,4 millió forintnyit tankoltak a járgányba, s 793 ezret vitt el a karbantartási és egyéb költség.

Szóval itt akkor meg is állhatnánk, s megállapíthatnánk, hogy Oroszlány érdekében bizony menni kell – vajon mennyit autózik egy győri, debreceni, netán egy fővárosi polgármester?

Azonban van még itt valami, hiszen a település első emberének hosszú útjai során nagy dolgokon kell gondolkodnia, s az unalmas zötykölődés közben is minden idejét kisvárosunk fejlődése érdekében kell felhasználnia, ezért sofőr hurcolássza immár kaputól kapuig, háztól házig – hogy még ki mindenkit és milyen célból, az egy másik történet. Szóval a sofőr alkalmazásának is vannak költségei – nem is kevés. 2011-ben ez 4,5 millió forintba került az adófizetőknek. A már említett ominózus szeptember hónapban 518 órát vezetett, illetve állt készenlétben, napi átlagban 16,7 órát – na, ezt hívják ember feletti teljesítménynek.

Hétköznaponként 850 Ft+ÁFA, míg ünnepnapokon 1700 Ft+ÁFA a fuvaros óradíja, s mivel az év folyamán közel négyezer órai szolgálatot látott el (az év 365 napjára vetítve napi 10,8 órát) könnyen belátható, hogy kijön az a négy és félmillió.

S, hogy a végére is maradjon egy kis csemege: a polgármester le szeretné cserélni az immár 3 éves autót, amiben még csak 120 ezer kilométer van. Hogy mibe kerülne az általa kinézett új udvari gépjármű? Eltalálta: közel nyolcmillió forintba!

A bejegyzés kategóriája: Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?