Kidurrant a félmilliárdos lufi

Egyévnyi nyomozómunka, számtalan tanú és szakértő meghallgatása, széleskörű bizonyítási eljárás után a rendőrség megszüntette a nyomozást a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, ami Takács Károly Oroszlány Város Polgármesterének feljelentése nyomán indult, és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatott le. A megszüntető határozat indokolása szerint nem történt bűncselekmény – tette közzé ma az MTI.

Mint arról annak idején a Távirati Iroda beszámolt, a nyomozást Takács Károly oroszlányi polgármester (Fidesz) feljelentése alapján rendelte el a megyei főügyészség. Vasvári Erika, a város sajtóreferense az MTI megkeresésére akkor azt mondta, hogy félmilliárd forintos veszteséget tárt fel egy független vizsgálat. A könyvvizsgáló társaság százötven oldalas jelentésben összegezte a polgármesteri hivatal és az Oroszlányi Szolgáltató (OSZ) Zrt. elmúlt tizenkét évének vagyongazdálkodását. A jelentés szerint becsülhetően legalább félmilliárd forintos veszteség érte a várost elhibázott, nem kellő körültekintéssel, vagy szándékosan kárt okozva végrehajtott gazdasági ügyletek miatt. A kár többek között egy uszoda felújítása, egy lakópark építése és a kommunikációs kábelrendszer értékesítése során keletkezett.

A polgármester így nyilatkozott 2011 júliusában: Választóimnak tett első számú ígéretem volt a vagyongazdálkodás átvilágítása, az oroszlányiak által – mint kiderült, okkal – vélelmezett visszaélések feltárása. A közvélemény igazát egy független vagyonértékelő cég, az American Appraisal százötven oldalas vizsgálati jelentése támasztja alá. A megyei főügyészség vizsgálatunk nyomán megindította a nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. Ilyen átfogó, tizenkét évre visszamenő, független átvilágító céggel elvégeztetett, saját magunkra nézve is kötelező vizsgálatot tudomásunk szerint még egyetlen önkormányzat sem végeztetett el. Mi vagyunk az elsők. A legfontosabb, hogy már megtettük az intézkedéseket azért, hogy a jövőben gazdasági visszaélések ne fordulhassanak elő. Módosítottuk az OSZ Zrt. alapszabályát, összeférhetetlenségi cenzust alakítottunk ki, az önkormányzati vagyoni döntéseknél nevesítjük a felelőst – ezentúl nem lehet a képviselő-testület, a kollektív felelősség mögé bújni. Az intézkedésekkel igyekszem megszolgálni a belém vetett bizalmat, és új, tiszta, jól működő alapra helyezni a város gazdálkodását.

Az ügyben – amit a helyi újság három egymást követő számában is ragozott – megszólalt Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott is: Az átvilágítás célja az volt, hogy kiszűrjük és megszüntessük azokat a módszereket, eljárásokat, amelyekkel meg lehet csapolni egy önkormányzat vagyonát.

A vádakat 2011. július 21-én tartott sajtótájékoztatóján cáfolta az előző, szocialista városvezetés és az OSZ Zrt. akkori vezérigazgatója:

Ha ezt a jelentést egy Fidesz irányította településről írták volna, akkor most sikersztoriként lobogtatnák a megállapításokat – összegezte véleményét Székely Antal (MSZP), Oroszlány volt alpolgármestere, az MSZP helyi elnöke, aki hozzátette: nem másról szól ez a történet, mint a baloldal ellehetetlenítéséről, sőt, erkölcsi megsemmisítéséről, mint teszik ezt a fideszes várospolitikusok Miskolcon, vagy Komáromban is.

Lazók Zoltán a település Szolgáltató Zrt-jének leváltott vezetője tételesen cáfolta a könyvvizsgálói jelentés főbb megállapításait. Mint elmondta: sajnos, szinte minden pontnál az látszik, hogy a megbízók, vagy nem adtak át minden információt a vizsgálóknak, vagy azok azt nem értették meg, vagy nem kérdeztek meg hozzáértőt. Egyik példaként a jelentés legnagyobb tételét, a közösségi kábelrendszer nem piaci áron történő értékesítését említette, ami akár 180 millió Ft-os hátrányt is okozhatott Oroszlánynak, de ez a rendszer, soha nem is volt a város tulajdonában, hanem a lakásszövetkezet és a társasházi lakóközösségek birtokolták, valamint nagyon komoly hálózat bővítést végzett maga a televíziós szolgáltató – mondta a volt vezérigazgató.

Rajnai Gábor (MSZP), aki 2002-2010. között volt a bányászváros polgármestere az uszodafelújítás menetét ismertette, aminek része volt egy lízing konstrukció is. A jelentés azt állapította meg ez ügyben, hogy 123 milliós kár érte az önkormányzatot. Ezzel szemben Rajnai Gábor szerint ez az összeg az ügylet ÁFA-ja, és a város nem veszített ezen az ügyön, hanem a lízingből való kiszállás 320 millió forintos előnyt jelentett.

A sajtótájékoztatón szóba került az a megállapítás is, hogy a vizsgált időszakban a város eszközállománya jelentősen nőtt: 2,1 milliárd Ft-ról 10,4 milliárd Ft-ra. A számadatokból egyértelműen megállapítható, hogy az Önkormányzat vagyongyarapodása nagyon jelentős volt, éves átlagban megközelítette a 0,5 milliárd forintot.

Ha lúd, akkor legyen kövér, gondolhatta a fideszes városvezetés, hiszen a szocialisták cáfolatát követően Papp Péter alpolgármester feljelentéskiegészítést tett azzal az indokkal, hogy feltételezhetően további hatvanmillió forint nagyságrendű vagyoni hátrány érte a város önkormányzatát a vizsgált időszakban. Ugyanakkor hangsúlyozta: Nem boszorkányüldözés folyt, iránymutatást szerettünk volna kapni, hogy milyen gyakorlatot ne folytassunk tovább. Az egyes ügyekben mi már régen, mint ellenzék folyamatosan interpelláltuk a szocialista vezetők döntéseit. Bíráltuk az értékesítéseket, ellenvéleményeket fogalmaztunk meg több beruházással és intézkedéssel kapcsolatban, több esetben kértük a folyamat leállítását is. A szocialista többségű városvezetést azonban egy esetben sem tudtuk eltéríteni a kifogásolt ügyletektől.

Természetesen az ügyet értékelte Szabó Mihály önkormányzati képviselő is, a képviselő-testület jobbikos tagja: Mi már a választások előtt elmondtuk, hogy a városhoz tartozó cégeknél, konkrétan az OSZ Zrt-nél súlyos gazdálkodási problémák lehetnek. Az átvilágítási vizsgálat még nem zárult le, de gyanúnk beigazolódni látszik, és az is, hogy mindkét oldal érintett lehet. (…..) Reméljük, hogy ha néhány ember bűnössége bebizonyosodik, akkor felelősségre vonásuk sem marad el. Egyrészt büntetőjogilag, másrészt a városi közügyekben se vállalhassanak tovább szerepet azok, akik besározódtak.

A most lezárult rendőri nyomozás megállapította, a vizsgált gazdasági ügyletek kapcsán vagyonkezelői kötelességszegés nem történt, a gazdálkodás körében elfogadható kockázatvállalási magatartást a vagyonkezelő nem lépte túl, annak szándéka a kedvezőbb vagyoni helyzet megteremtésére irányult. A határozat utalt továbbá arra is, hogy a jelentés feltárta azt, miszerint az önkormányzati vagyon az általuk vizsgált 12 évben megötszöröződött, éves átlagban közel fél milliárd forintos vagyongyarapodás állapítható meg. A beszerzett adatok alapján tehát a feljelentett cselekmények nem valósítanak meg bűncselekményt. A határozat nem jogerős, azzal szemben panasznak van helye.

A zember úgy gondolná, ezzel befejezett az ügy, mindenki megnyugszik, a feljelentő elnézést kér, s megy az élet tovább, de nem! Takács Károly érdekesen nyilatkozott a lezárást illetően az MTI-nek: „Sajnálattal vettük a (nem hivatalos) hírt, hogy az egy évig tartó vizsgálat után, minden általunk gyanított, veszteséggel járó ügylet közül egyet sem talált rendellenesnek a nyomozó hatóság. Számunkra ezen ügyletek szakmai és jogi kivizsgálása, kivizsgáltatása a választóinknak tett 2010. évi ígéret volt, s annak alapos kivizsgálásával meg is feleltünk. Azzal azonban nekünk is szembesülnünk kell, hogy jelentős számú, városnak kiugróan magas veszteséget okozó gazdasági ügyletet már nem lehet számon kérni elévülés hiányában többek között. Nem politikai boszorkányüldözést tartottunk, hanem tisztázni akartuk a felelősség kérdését. A hivatalos értesítés után a Fidesz-KDNP vezetése megfontolja a további jogi lépéseket. Morálisan éreznénk elsősorban azt elfogadhatatlannak, ha minden esetre „spongyát dobnának” jogi segítséggel.

Na, na, lassan csak összejön a megvádoltaknak a folytatáshoz szükséges rágalmazás is???

A hírrel kapcsolatos további források

A korábbi MSZP sajtótájékoztató teljes anyaga itt olvasható!
A helyi televízió képes anyaga itt látható!

A bejegyzés kategóriája: MSZP, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Kidurrant a félmilliárdos lufi bejegyzéshez 15 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?