Avatunk!

Amikor ezek a sorok felkerülnek weboldalunkra (szerda délelőtt), akkor éppen avatási szertartáson vesznek részt városunk prominensei. Hogy mit avatnak? Hát az elkészült új utat, amire mintegy 25 milliót költöttek a közös kasszából. S, hogy hol ünnepelik meg ezt a projektet? Hát abban a Szent Domonkos étteremben, aminek létezéséről nem oly régen még nem is tudott polgármesterünk!

Az alábbi kommentet rittyentette ide Takács Károly:

Nem valós a cikk állítása, hogy egy vendéglő érdekében tettük a javaslatot! Nem is tudom hol van ez vendéglő! A valós indok: a települések közötti kapcsolatok megteremtése, annak elősegítése. Az első komoly hatósági terveket – ami akkor költséges volt – még 2002-ben tették le, s akkor az Önök frakciója volt többségben! Amikor tehát kritizáják ezt döntést, s újfent elutasítják, akkor a saját korábbi döntésüket utasítják el! Minkét település testület támogatja (Vértessomló, Várgesztes) az útépítést! Kérem ezt eszerint kezeljék!

Szóval, ünnep van, és tekintsünk el attól a másik csúsztatástól is, hogy ezt a beruházást mennyire támogatta Vértessomló. Erre a legjobb választ a község honlapján találjuk, az áprilisi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében:

Hartdégen József polgármester ismerteti a megkeresést. Véleménye szerint ez nem jelent előnyt Vértessomlónak, mert nem hozza lényegesen közelebb Oroszlányt, míg hátrányként a megnövekedő gépjárműforgalom jelentkezhet. A tervezett út elsősorban Várgesztesnek, ill. a Villaparknak jelenthet előnyt, amit viszont nem szeretne megakadályozni. Próbált más nyomvonalat javasolni, de azok megvalósítása több évbe telne.

A legjobb megoldás az lenne, ha a „Kétház”-nál a környebányai utat átvezetnék a Kizsumin az Oroszlány-Csákvár kereszteződés közelébe. Ez a változat előnyös lenne Tatabánya és Környe településeknek is, illeszkedik a megyei területfejlesztési koncepcióhoz, s jelentősen lerövidítené a Tatabánya-Székesfehérvár utat. Sajnos erre most nincs remény. Farkas Kornélia képviselő véleménye szerint nem hiányzik Somlónak ez az út, erre külön pénz nincs és nem is akarna költeni. Miért nem lehet más nyomvonalon vezetni az utat?

Hartdégen József elmondja, hogy csak az oroszlányiak által megjelölt utak vannak önkormányzati tulajdonban, valamennyi alternatív javaslat egyéb tulajdonokat is érint, aminek rendezése akár évekbe telik. Javasolja, hogy járuljanak hozzá az oroszlányi kéréshez, azzal, hogy ez Vértessomló számára nem jelent előnyt, illetve nem tud anyagilag hozzájárulni.

Ma már az is köztudott, hogy a földtulajdonosok sikeres protestálását követően végül nem az eredeti nyomvonalon halad az út, hanem a tervezettől jó egy kilométerrel Várgesztes irányába sikerült a bekötés. Végigmentünk rajta magunk is, első benyomásainkat osztjuk meg az olvasókkal.

Utak találkozása

Ami vitathatatlan: jócskán lerövidül a távolság mindazoknak, akik Várgesztesre kirándulnak, s a gesztesiek is örülnek a beruházásnak. A somlóiakat ez hidegen hagyja, mivel először Várgesztes felé kellene haladniuk jó két és fél kilométert, majd úgy ráfordulni az útra, nekik rövidebb és gyorsabb, ha Környe felé mennek.
A környezet nagyon szép, élvezet kerékpárral, vagy gyalog arrafelé kirándulni, és az út minőségével sincsenek különösebb problémáink. Ami gondot okozhat, hogy egyes részeknél egészen szűk a nyomvonal, nem beszélve a két oldalt álló kőoszlopokról, bizony, itt két autó találkozásánál valakinek tolatnia kell jó darabon.

Itt ne találkozz senkivel

Mi csak azt az ingatlan tulajdonost sajnáljuk, akinek házfalától alig másfél méterre halad az út, mielőtt a gesztesi útba torkollik. Ő minden bizonnyal azért vett itt területet, hogy nyugodt, csendes környezetben építse fel a családi fészket, márpedig ennek a csendnek és nyugalomnak – ha itt autók is közlekednek – lőttek.

Út a ház tövében

Összegezve tehát: kellemes kiránduló út épült, néhol kicsit keskeny, néhol kicsit hepehupás, nem ott csatlakozik, ahol eredetileg tervezték, de a miénk – ahogy a klasszikus mondaná. S, hogy mindez megérte-e a 25 milliós befektetést, hogy nem lett volna-e más, jobban hasznosuló helye eme tisztes összegnek, arra mindenkinek magának kell megadnia a választ.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Komárom-Esztergom megye, Oroszlány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Avatunk! bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?